Kaz Dağları’nda 195 bin ağacı kesen Alamos Gold, devletten tazminat alarak sahadan çekildi mi?

Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, Kaz Dağları’nda maden arayan Alamos Gold’un devletten tazminat alarak sahadan çekildiğini duyurdu. Şirket ise bugün yaptığı açıklamada “İddialar yalan ve gerçek dışıdır” dedi.

Alamos Gold, devletten tazminat

Kaz Dağları’nda 195 bin ağacı kesen Alamos Gold şirketinin, devletten tazminat alarak sahadan çekildiği iddia edildi.

Cumhuriyet Gazetesi’ne açıklama yapan Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, Kaz Dağları’nda maden arayan Alamos Gold’un önceki gün itibarıyla devletten tazminat alarak sahadan çekildiğini söyledi.


Cumhuriyet’ten Sena Yaşar’ın haberine göre, sendika heyetiyle bölgede incelemelerde bulunan Tarım Orman-İş Sendikası Başkanı Şükrü Durmuş, “Ruhsat süresi bir yıl uzatılan ve ruhsatı yenilenmeyen şirket, sahayı teslim alırken taahhüt ettiği koşulları yerine getirmeden sahayı teslim etti” dedi. Ancak şirket bugün yaptığı açıklama ile bu iddiayı yalanladı.

Alamas Gold’dan açıklama: Asılsız ve gerçek dışıdır

Doğu Biga Madencilik tarafından yapılan açıklamada şirketin Türkiye Cumhuriyeti kanun ve mevzuatlarına uygun şekilde kurulmuş yerli bir şirket olduğu vurgulanırken şu açıklamalara yer verildi:

“Maden kanunu tarafından düzenlenmiş olan ruhsat hakları ile ilgili şirketimizin bütün hakları devam etmektedir. Şirketimizin bulup geliştirdiği bu yer altı kaynağı ile ilgili amacında ve hedefinde hiçbir değişiklik söz konusu değildir.

Şirketimiz ne tahkim süreci içerisine girmiş ne de başka bir hukuki yola başvurmuştur. Faaliyetlerini devam ettirmekle ilgili olarak birinci otorite kurum olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile MAPEG’in temdit işlemlerini tamamlamasını beklemektedir.

Haberde yer alan, şirketimizin maden ruhsatlarının satışına dönük olarak yapılan haber asılsızdır, gerçek dışıdır.


Bu ve benzer asılsız haberlerin neden olacağı bizim ve hissedarlarımızın uğrayacağı zararlara ilişkin tüm yasal haklarımızı saklı tuttuğumuzu beyan ederiz.

“Mevzuattan kaynaklı bir uygulama”

Kamuoyu ile paylaşmak isteriz ki; Haberde şirketimizin maden ruhsatı ile ilgili satışına dönük ifadeler tamamen gerçek dışıdır, yalandır. Şirketimizin uluslararası tahkim gereği devletten tazminat aldığına dair ifade gerçek dışıdır. Sahada Orman Bakanlığının yaptığı, tamamen mevzuattan kaynaklı bir uygulamadır.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztunç: Kazdağları’ndan çekilen Alamos Gold verdiği zararın faturasını ödemeli

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Kazdağları’nda altın arayan Alamos Gold firmasının bölgeden çekildiğine yönelik haberler aldıklarını, 29 Ekim’de böyle bir haber almanın sevindirici olduğunu söyledi.

“Geldiği gibi gitti ama yaptığı yanına kâr kalmayacak” diyen Öztunç, coğrafyaya verilen zararın Alamos Gold veya ona bu imkanı sağlayanlar tarafından karşılanması gerektiğini belirtti, bölgenin ağaçlandırılmasını talep etti.

Alamos Gold’a tahkim yoluyla tazminat ödeneceğine dair iddiayı değerlendiren Öztunç, “Bu topraklara zulmeden Alamos Gold, öyle hiçbir şey olmamış gibi gitmemeli, verdiği zararın faturasını ödemelidir. Alamos Gold’a devlet kasasından gidecek tek kuruşun dahi, bunda kusuru olanlara rücu edilmesi gerekir. Alamos Gold zengin olsun diye canından, yerinden yurdundan olan ağaçların, kuşların, böceklerin, cümle orman canlısının hakkı var parada” dedi.

Ne olmuştu?

Kaz Dağları’nda siyanürle altın aramak için yüz binlerce ağacın kesilmesine yol açan Kanada merkezli Alamos Gold şirketi ve yerli iştiraki olan Doğu Biga Madencilik’in 13 Ekim 2019’da sona eren arama ruhsatı yenilenmemişti.


Bölge halkı ve çevre örgütleri, şirketin ruhsatının bittiği günden beri ağaçların kesildiği maden sahasında nöbet tutmaya devam ediyordu. Doğu Biga Madencilik ise Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin 2021 yılında tekrar faaliyete geçeceği açıklamıştı.

Maden yasasında endişe veren kanun değişikliği teklifi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.