Sahte içki zehirlenmesi: Kırıkkale’de 7 kişi öldü, İzmir’de 50 kişi hastanelik!

Kırıkkale’de sahte içki zehirlenmesi nedeniyle hastanelere başvuran 8 kişiden 7’si öldü. İzmir’de ise sahte alkol nedeniyle 50 kişi hastaneye yatırıldı. Hastaların durumunun kritik olduğu belirtildi.

sahte içki zehirlenmesi

Sahte içki zehirlenmesi: Kırıkkale’de 7 kişi öldü, İzmir’de 50 kişi hastanelik!

Kırıkkale’de son üç günde sahte içkiden zehirlendikleri şüphesiyle 8 kişi hastanelere başvurdu. İzmir’de 50 kişi hastanelik oldu.


Hastanede tedavi altına alınanlardan İ.Y, C.D, ÜG, Y.M, H.V, M.Ö. ve A.B. öldü. Ö.Ö’nün yoğun bakımdaki tedavisi sürüyor. Olayla ilgili S.Ü. ve Ö.Ö. gözaltına alındı.

Kent merkezinde son 3 günde farklı zamanlarda alkol alan 8 kişi bir süre sonra rahatsızlanınca Yüksek İhtisas ve Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırıldı.

Burada tedavi altına alınan 8 kişinin ilk belirlemelere göre sahte içki kullandıklarını belirlendi.

Tedavi altına alınan İ.Y, C.D, Ü.G, Y.M, H.V, M.Ö. ve A.B. hayatını kaybederken 1 kişinin ise yoğun bakımdaki tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

İzmir’de 50 kişi sahte içkiden hastaneye kaldırıldı!

Öte yandan İzmir’de de sabah saatlerinden bu yana metil alkol zehirlenmesi şikayeti ile çeşitli hastanelerin acil servislerine başvuranların sayısı 50’ye yaklaştı.

Tedavi altına alınanların büyük bölümünün hayati tehlikesinin olduğu öğrenildi. Polis ekiplerinin konuyla ilgili geniş çaplı araştırma başlattığı, sayının daha da artabileceği belirtildi.

İzmir’de de bugün sahte içki nedeniyle hastanelerin acillerine başvuranların sayısı 50’ye yaklaştı. Tedavi altına alınanların büyük bölümünün durumunun ağır olduğu öğrenildi.

Sözcü’den Latif Sansür’e konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, hastanelerin acil servislerinde görev yapan doktorların bildirdiğine göre vaka sayısının ilk belirlemelere göre 50’ye yaklaştığını söyledi.

Çamlı, “Acil servislerde çalışan hekim arkadaşlarımızdan gelen bilgilere göre vaka sayısı 50’ye yaklaştı. Ve ne yazık ki tamamına yakını ağır vaka. Ölüm olup olmadığıyla ilgili henüz bir bilgi ulaşmadı” diyerek kesin sayının sağlık müdürlüğünün verilerinden elde edilebileceğini söyledi.

Alkoldeki vergiler nedeniyle sahte içki üretimi artıyor!

Ülkemizde son yıllarda alkollü içkilerde vergi oranlarının yükselmesi ile birlikte yasadışı ve merdivenaltı üretim olarak tabir edilen hijyenik olmayan koşullarda yapılan sahte, kaçak, tahşiş ve taklit uygulanmış alkollü içki üretimi artmıştır. Yüksek fiyatlar insan sağlığını tehdit eden ve haksız rakabet yaratan bu üretimlerin adeta bahanesi olmakla birlikte tek başına nedeni de değildir. Yüksek kar getirisi amacıyla kaçakçılık ve sahte üretim yapanlar bunu yalnızca bir vergi suçu olarak görmekte ve insan sağlığına riskleri göz ardı etmektedirler.


Bulgar rakısı adıyla da satılan ve çeşitli imalathanelerde kontrole tabi olmadan üretilen rakıları bilerek de bilmeden de tüketenler var. Gerek yerel gerek ulusal medyada sahte rakı ve metil alkol zehirlenmelerine dair haberler artıyor.

Sahte içki zehirlenmesi: Sakın zaman kaybetmeyin!

Doktorlar, zehirlenme belirtilerinin metil alkol alımından 10-24 saat sonra görülmeye başladığını vurguluyorlar. Normalde rakı içtikten 12 saat sonra vücutta alkolden kaynaklanan etkiler gerilerken, sahte rakı sonrası sıkıntılar artmaya başlıyor. İşte uyarıcı olan ve mutlaka doktora başvurulması gereken zaman bu!

Rakı içtikten 12 saat sonra denge ve hareket bozukluğu, bilinç bulanıklığı, baş ağrısı, bulantı ve kusma, şiddetli karın ağrısı, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, görme bozukluğu belirtilerden en az ikisi varsa mutlaka acil servise başvurun.

Metil alkol nasıl zehirliyor? Belirtileri neler? Ölüme nasıl yol açıyor?

Vücuda kalıcı zarar veriyor mu? Neler yapılmalı? Acıbadem Üniversitesi Atakent Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Cem Gün, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Sahte alkol üretiminde kullanılan metil alkol çok ucuz olduğu için merdiven altı üretim yapılan yerlerin sıklıkla tercih ettiği bir bileşen. Bu maddeyi elde ettikten sonra normal alkollerin içine katıyorlar ve maalesef tüketiciler normal, gerçek alkolle sahte alkolün tadını ayırt edemediğinden zehirleniyor.

Şiddetli karın ağrısı, kas krampları, çift görme…

Metil alkol zehirlenmesinde ilk başlarda normal alkolle aynı belirtileri veriyor. Bunlar bulantı, kusma, hafif baş dönmesi, mide ekşimesi oluyor. Sahte alkolün tüketim derecesi ne kadar fazla olursa belirtiler daha fazla artmaya başlıyor. Bunlar da şiddetli karın ağrısı, vücutta istemsiz kas krampları, görmede bozulma, çift görme olabiliyor. Kişiler sanki tipide yürüyormuş gibi kar manzarası gibi görüyor etrafı. Daha da ilerleyen tablolarda nöbet, koma ve ölümle sonuçlanabiliyor.

Geç kalmadan acile başvurmalı

Kişinin bu semptomların farkına vardığında “Alkoldendir, çok fazla içmişim” deyip geçiştirmemesi çok önemli. Alkolü içtikten sonra her zamanki şikayetler yerine farklı şikayetler hissediyorsa en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.

Kişiler, sağlık kuruluşuna başvurduğunda hekimlere ne zaman, ne kadar miktarda alkol tükettiğini mutlaka söylemeli ki hekimler de ona göre önlemlerini alsınlar, ona göre tetkiklerini yapsınlar. Çünkü zaman çok önemli. Erken müdahale ile hastalar kurtarılabiliyor. Maalesef hayat kaybı genellikle geç müdahale veya hastaneye başvurmamış hastaların başına geliyor.

Metil alkol; normal alkol gibi önce karaciğere gidiyor, karaciğerde metabolize olduktan sonra böbreklere, göz ve santral sinir sistemine harabiyet veriyor, vücudun tüm organlarını tahrip ettiğini söylüyor.

Metil alkol parfüme, temizlik maddelerine katılıyor!

Metil alkol normalde cilalamada, boya maddelerinde, parfümlerde, yağ sökücü gibi kimyasal temizlik ürünlerinin içinde bulunan bir madde. Vücudumuzun bütün sistemlerine zarar veriyor ve kaçınılmaz son meydana gelebiliyor.


Alkol zehirlenmesi kişilerde kalıcı hastalıklara yol açabiliyor. Örneğin; kalıcı körlük, böbrek yetmezliği, uzun dönemde karaciğer yetmezliğini bu hastalıklar arasında sayabiliriz.

Alkol zamlarının maliyeti: 1,56 milyar lira ÖTV kaybı, sektörde yüzde 25 daralma!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.