Black Friday 2020 araştırması: En çok indirim yapılan site ve kategoriler

Geçtiğimiz yıllarda Black Friday (Efsane Cuma) indirimleri, Türkiye’deki tüketicilerin de dikkatini çekmeyi başardı. Bu alışveriş dönemi, kendilerine sunulan indirimlerden en iyi şekilde yararlanmayı kafaya koymuş tüketicileri kendine çekiyor.

Black Friday 2020 araştırması: En çok indirim yapılan site ve kategoriler

Black Friday (Efsane Cuma) 2020 araştırması: En çok indirim yapılan site ve kategoriler hangileri? İşte detaylar:

İndirimlere olan ilginin artışını gözleyen satıcılar, indirimlerini sadece Kara Cuma gününe değil, tüm haftaya genişletmeye karar verdiler. Bu sayede indirim severler, Black Friday (Efsane Cuma) gününden önceki Pazartesi’nden Cyber Monday gününe kadar indirimlerin tadını çıkarabiliyorlar.


Picodi.com analitik ekibi, Türklerin Black Friday gününe olan düşüncelerini, Black Week indirimlerine ilginin Türkiye’de nerede en yüksek olduğunu ve tüketicilerin ne kadar harcayacaklarını ve neler alacağını inceledi.

Almak mı almamak mı?

Türklerin 3’te ikisi (%66) geçen senenin Black Friday (Efsane Cuma) indirimlerine katılım gösterdi. Bu rakam ilk bakışta şaşırtsa da, katılımcıların tamamı Efsane Cuma gününde alışverişlerini yapmadı. %59’luk bir kesim alışverişlerini Black Friday gününde yapsa da %30’luk bir kesim Black Friday öncesi Pazartesi ile Perşembe arası, %27’lik bir bölüm ise Black Friday sonrası hafta sonu alışverişlerini gerçekleştirmiş.

black friday araştırması%82’lik büyük bir çoğunluk geçen seneki Black Friday etkinliğinden memnun kaldığını belirtmiş.

%13’lük bir kesim ise pek memnun kalmadıklarını belirtirken %3’lük bir kesim Kara Cuma indirimlerinden hiç memnun kalmadıklarını bildirmiş.

Geçen sene Black Friday indirim şenliğine katılmayanlar arasında en büyük sebep indirimlerden haber olunmaması olarak bildirilmiş (%37). %35’lik bir kesim ise basitçe indirimleri kaçırdıklarını bildirmiş. %15’lik bir kesim indirimleri yeterli bulmazken %13’lük bir kesim ise istediği ürünler indirime girmediği için indirime katılmamış.

İndirimlere en çok ilgi gösteren iller

black friday iller

İstatistikleri incelediğimiz zaman, 2016 ile 2019 yılları arasında Türkiye’de Black Friday indirimlerine en çok ilgi artışı gözlenen illeri belirledik. İlk sırada %250’lik bir artış ile Malatya yer aldı. 2. ve 3. sırada ise %200 ile Van ve %175’lik artış le Kütahya yer aldı.

Sıranın diğer ucunda ise Denizli (%50), Batman (%40) ve Trabzon (%29) yer alarak indirimlere en az ilgi gösteren iller oldular.

Pamuk eller cebe!

İstatistiksel olarak Türkler Black Friday döneminde 2049₺ harcıyorlar. Erkeklerin kadınlardan biraz daha fazla harcadığı da göze çarpan önemli bir nokta — 2069₺’ye 1993₺. Bu erkeklerin kadınlardan daha çok ürün aldığı anlamına gelmiyor, sadece daha pahalı ürünler alıyorlar.

black friday araştırması

Bu sene için planlanan Efsane Cuma harcamalarını sorduğumuz zaman ise büyük bir kesim (%34) geçen sene hemen hemen aynı miktarda harcama yapacaklarını bildirmişler. Türk tüketicilerinin %28’i bu sene kesenin ağzını iyice açacağını bildirirken %26’lık bir kesim ise biraz daha fazla harcayacaklarını bildirmişler. %12’lik bir kesim ise bu sene daha az harcayacaklarını bildirmişler.

Black Friday’de daha çok harcayacak olanların çoğu bunun sebebini daha çok ürün alacakları olarak göstermiş (%61). %40’lık bir kesim ise ev aletleri veya ev elektroniği gibi pahalı bir alacağını belirtmiş. %12’lik kesim ise geçen seneden daha pahalı bir ürün yelpazesi peşinde. Öte yandan daha az harcayacak olanların %36’sı son dönemde işsiz kalmalarının bunda etkili olduğunu bildirmiş. %31’lik bir kesim paralarını kara güne saklamayı tercih ederken %32’lik kesim bu sene daha az ürün alacaklarını bildirmişler.

Kapış kapış giden ürünler

Ülkemizde Black Friday indirimlerinin egemen ürünü kapış kapış giden giyim ürünleri olarak göze çarpıyor. Türklerin neredeyse yarısı (%48) Black Friday (Efsane Cuma) sırasında giyim kuşam satın alacağını bildirmiş. Elektronik ürünler %35, ve ayakkabılar %32 ile kapış kapış giden ürünler podyumunu tamamlıyor.

%19 ile spor ürünleri ve kozmetik&parfümeri 4. ve 5. sıraları kapatıyor. Kitaplar %16, adrese yemek siparişi %14, elektrikli ev aletleri %11, hediyeler %9 ve mücevherat %7 ile ilk 10 sırayı oluşturuyor.

Marketing Türkiye’den Black Friday (Efsane Cuma) araştırması

Marketing Türkiye rekabetin acımasızlaştığı e-ticaret savaşlarında kıran kırana mücadele eden “Online Pazar Yerlerinin” performansını ve ekran gerisinde neler olduğunu Black Friday özelinde Akademetre Vanilla Price robotlarıyla mercek altına aldı…

• Birbiri ardına sıralanan kampanyalar tüketicinin aklını başından alıp satınalma motivasyonunu yükseltirken acaba “koy sepete” sekmesinde neler oluyor?


• Sepete konulan alınıyor mu?

• Hangi kampanya başarılı ya da reklamlara milyonlarca lira yatırım yapanlar bunun karşılığını alabiliyorlar mı?

• Hepsinden daha da önemlisi gerçek indirimi sağlayan e-ticaret platformu hangisi?

Kronometre 16 Kasımda çalışmaya başladı; satın alma ve satma yarışı 27’sinde bitecek. Marketing Türkiye Akademetre ile birlikte sürecin “kazanan” tarafını veriye dayalı analizle her gün görecek ve online mecralarından yayınlıyor.

İndirim rekabetinde ilk gün ve son yapılan araştırma verilerini paylaşıyoruz:

Online pazar yerleri bazında kampanya sayısı (16.11.2020)

online pazar yeri

16.11.2020 tarihinde Black Friday kampanyaları kapsamında toplam 42.098 üründe kampanya tespit edildi. En fazla kampanyayı Trendyol gerçekleştirdi.

Online pazar yerlerinin toplam kampanyalar içerisinde payı (16.11.2020)

Online pazar yerlerinin toplam kampanyalar içerisinde payı

Trendyol, 16.11.2020 tarihinde gerçekleştirilen kampanyaların yüzde 65’ini yapmış. Hepsiburada‘nın kampanyalardaki oranı yüzde 33. Bu oranla Hepsiburada Trendyol’u ikinci sıradan takip ediyor.  

Kategori bazında kampanyalı ürün sayıları (16.11.2020)

16.11.2020 tarihinde Black Friday kampanyaları kapsamında en fazla kampanyanın moda kategorisinde yapıldığı veriye yansımış.

black friday kategori

Kategorilerin toplam kampanyalar içerisinde payı (16.11.2020)

16.11.2020 tarihinde moda, bütün kampanyalar içerisinde yüzde 73 ile en fazla payı almış. İkinci sırada yüzde 9’luk pay ile elektronik gözüküyor.

indirim kategorileri

Kategori bazında kampanyalı ürünlerin indirim oranları (16.11.2020)

16.11.2020 tarihinde Black Friday kapsamında indirim oranının en fazla olduğu kategori “süpermarket” olarak tespit edilmiş.  Süpermarket, kampanyalı ürün adedi düşük olmasına rağmen en yüksek indirim oranına sahip kategori olarak ilk sırada.

kategori indirim oranları

Süpermarket indirimlerinde, moda, bilgisayar, ofis-kırtasiye, anne-bebek ürünleri kategorilerinde yüzde 20’nin üzerinde oran avantajı sağlanmış.

Pazar yerleri bazında ortalama indirim oranları (16.11.2020)

trendyol amazon hepsiburada n11

16.11.2020 tarihinde Efsane Cuma kapsamında online pazar yerlerinde %20’nin üzerinde indirim gerçekleşmiş. Online pazar yerlerinde ortalama indirim oranı yüzde 21,7 olarak belirlenmiş. Trendyol’da gerçekleştirilen kampanyalarda indirim oranının, diğer pazar yerlerine göre biraz daha yüksek olduğu da veriye yansımış.

Black Friday 19 Kasım verileri ise şöyle:

Black Friday Challenge’ın 4. gününde toplam 60.097 üründe kampanya tespit edilirken Trendyol zirveyi bırakmamak konusunda ısrarcı. Bir gün öncesinin verileriyle kıyaslandığında Trendyol’un hala ilk sırada olmasına rağmen kampanyalar içerisindeki payının düştüğünü görüyoruz. Bunun temel sebebi, Hepsiburada‘nın indirimli ürün sayısını artırmış olması.

Black Friday Challenge

Kategori bazında kampanyalı ürün sayıları

İlk üç günde olduğu gibi Black Friday Challenge’ın dördüncü gününde de Moda en çok indirimli ürüne sahip kategori oldu. Listede dikkat çeken bir başka kalem ise Spor ve Outdoor kategorisinde artan indirimli ürünlerin sayısı oldu.

Moda kategorisi, bütün kampanyalar içerisinde yüzde 53,7 ile en fazla payı alırken, ikinci sırada yüzde 25,7’lik payla Anne, Bebek, Oyuncak kategorisi geliyor. Özetle bu iki kategori tüm kampanyaların neredeyse yüzde 80’inini oluşturuyor.

Pazar Yerleri bazında ortalama indirim oranları

kategori indirim oranları efsane cuma


n11 ve Trendyol günün yüzde 20 üzerinde indirim sunan iki Pazar Yeri olarak öne çıkarken, n11 yüzde 31,4’lük indirim oranıyla liderliğe oturdu.

Yılbaşı alışverişi kapıda: Black Friday’de çılgın hediye alışverişi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.