Kadıköy’de tarihi derbi: Fenerbahçe – Beşiktaş: 3-4

Kadıköy’de tarihi derbi… Beşiktaş 15 yıl sonra, 15 yıl önceki maçın skoruyla, ezeli rakibi Fenerbahçe’yi 4-3 yendi. Sarı Lacivertliler’in evindeki yenilmezlik serisi sona erdi, 352. randevu unutulmazlar arasına yazıldı.

fenerbahçe beşiktaş derbisi

Kadıköy’de tarihi derbi: Fenerbahçe – Beşiktaş: 3-4

Kadıköy’deki tribünler pandemi nedeniyle boş olsa da hakemler, teknik direktörlerve futbolcular büyük maç için hazır ve heyecanlıydı. Açılış hazırlıkları tamamlandı, şarkılar çalındı, büyük futbolcu Diego Armando Maradona için saygı duruşu yapıldı. Maç başlamadan önce, Oyun, maçın maçın hakemi Tugay Kaan Numanoğlu’nun düdüğüyle başladı.


İlk yarıda her şey Beşiktaş’ın istediği gibiydi

Beşiktaş, Aboubakar’ın maçın 4. dakikasında eski günlerini anımsatmak istercesine attığı gösterişli gol ile oyuna önde başlama şansını yakaladı. Fenerbahçe erken yediği golden hemen sonra hırslanarak Beşiktaş’ı presle sıkmaya çalışsa da Siyah Beyazlılar maçın 20. dakikasında Aboubakar ile, Fenerbahçe savunmasının kendisini boş bırakmasından yararlanarak, bir gol daha bulmasıyla rahatladı ve orta sahada hakimiyeti eline aldı.

fenerbahçe beşiktaş derbi

Skor 2-0 olduktan sonra Fenerbahçe etkili hücumlar yapamadığı gibi oyunun temposunu da yükseltemedi ama 34. dakikada Beşiktaş savunmasının yaptığı hatayı affetmeyip Cisse ile skoru 2-1’e taşıyarak oyuna yeniden çekişme getirmeyi başardı. Mücadele bir hayli kızışsa da Beşiktaş devre sonuna kadar orta sahadaki hakimiyetini sürdürdü ve rakibinin hücumlarını karşıladığı gibi kısa paslaşmalarla karşı ataklar da yaptı. Fenerbahçe ise kolektif oyunda yetersiz kaldı ve etkili pozisyonlar üretemedi.

Fenerbahçe ikinci yarıda oyunu beraberliğe taşıyacak fırsatı değerlendiremedi

Teknik direktör Erol Bulut, taktik açıdan değişiklik yapmak için olsa gerek, ikinci yarıya iki oyuncu değişikliğiyle başladı. İkinci yarı iki takım arasındaki fiziksel oldukça oldukça kızıştı. 50. dakikada Larin’in kırmızı kart görmesiyle oyunun Fenerbahçe lehine dönmesi beklenirken, 3 dakika sonra Necip’in golüyle Siyah Beyazlılar’ın skoru 3-1’e getirmesi kafaları yeniden karıştırdı. Beşiktaş, golden sonra eksik olmanın verdiği dezavantajdan çekinerek oyunu kendi sahasında kabullenmeyi seçti.

fb bjk

Fenerbahçe, özellikle Ozan’ın kalpten çabasıyla kanatları kullanarak Siyah Beyazlılar’ın üstüne rahatça gelmeye başladı ve Ozan’ın 68. dakikadaki golüyle farkı bire indirmeyi başardı. Golden sonra Fenerbahçe’nin oyununda gözle görülür bir iyileşme veya değişiklik görülmedi; ataklarını sürdürdü ama Siyah Beyazlılar’ı bunaltamadı. Beşiktaş 70. dakikadan sonra oyunun temposunu düşük tutmayı başardı.


82. dakikada Sarı Lacivertliler sol kanattan Caner’in ortasını Mert Hakan’ı buluşturarak net bir gol pozisyonunu kaçırarak oyunun skorunu eşitleme fırsatını harcadı. Beşiktaş 88. dakikada gerçekleştirdiği karşı atağı, oyuna ikinci yarıda katılan N’Sakala’nın şık vuruşuyla gole çevirerek farkı bir kere daha ikiye çıkardı. Fenerbahçe oyunu bırakmayarak maça asılmayı sürdürdü, 90+7. dakikada Ozan’ın penaltı golüyle farkı üçüncü kere bire indirmeyi başardı ama 90+10. dakikada hakemin bitiş düdüğünü çalmasıyla unutulmaz derbi 4-3 sona erdi.

beşiktaş

Beşiktaş, Kadıköy’de 15 yıldır yenemediği rakibini, tıpkı 15 sene önceki son galibiyetinde olduğu gibi, 4-3 yenerek ezeli rekabete tarihi bir maç armağan etti. Maçın geneline baktığımızda Sergen Yalçın’ın takımını maça çok iyi hazırladığını ve oyun sırasında yaptığı taktiksel ve oyuncu değişiklikleriyle maçı galibiyete taşığını gördük. Erken dakikalarda iki farkla öne geçilmesi sonrasında oyunu orta sahada kabul etmesi ve kırmızı kart sonrasında takımı geriye yaslayıp hızlı karşı hücumlara yönelmesi Sergen Hoca’nın iki büyük artısıydı.

Erol Bulut, bu maçta ağırlığını hissettiremedi. Oyuncu değişiklikleriyle maçın seyrini değiştirmeye çalıştı ama bu hamleler Sarı Lacivertliler’in oyun kalitesinde ve taktiğinde gözle görülür bir fark yaratamadı. Ayrıca, Fenerbahçeli oyuncuların maç boyunca kazanma arzusunun yeterli olmadığını gözlemlediğimi de söylemek isterim.

Maçı geneline bakıldığında maçın hakemlerinin başarılı bir yönetim gösterdiğini söyleyebiliriz. Yalnız, Numanoğlu’nun maçın son dakikalarında Josef de Souza’nın yaptığı sert faule kırmızı kart vermemesi ve Fenerbahçeli kaleci Altay’ın orta sahada topa elle yaptığı müdaheleyi görmemesi iki önemli hataydı.

sergen yalçın

Her iki takımın oyuncularına da bu tarihi maç için teşekkürler… Önümüzde 30 uzun hafta var, dolu dizgin ilerleyen Alanyaspor’un arkasından Üç Büyükler hızla geliyorlar. Bakalım, ilerideki maçlarda neler göreceğiz?


Lütfen Covid-19’dan korunmak için üç altın kurala eksiksiz uymayı sürdürelim. Temizlik, maske, mesafe…

Hoşçakal, ‘El Diego’: Diego Armando Maradona


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.