Moderna yüzde 94,5 başarı oranına sahip Covid aşısı geliştirdi

ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna, yüzde 94,5 oranında başarıya sahip Covid aşısı geliştirdiğini açıkladı. 95 kişiden sadece 5’i hastalandı. Geliştirilen corona aşısı derin dondurucuda 6 ay saklanabiliyor. İşte detaylar…

Moderna Covid aşısı

ABD’li şirket Moderna’dan Covid aşısı açıklaması: Yüzde 94’ün üzerinde başarı sağlandı!

ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna aşı çalışmalarıyla ilgili önemli bir açıklama yaptı.


The New York Times’ın aktardığı haberde şirketin, yürütülen aşı çalışmalarında erken verilere göre yüzde 94,5 oranında etki oranını yakalandığını duyurduğu belirtildi.

Haberde, Moderna’nın CEO’su Stéphane Bancel’in, sonuçların ‘aşının şiddetli vakalar da dahil Covid-19’u önlemede ilk klinik doğrulamayı sağladığını’ açıkladığı da kaydedildi.

Şirketin önümüzdeki haftalarda ABD yönetiminden ‘acil kullanım tescili’ isteyeceği öğrenildi.

Yine de aşının bahar aylarına kadar yaygın olmayacağı öngörülüyor.

Moderna covid aşısı: 95 kişiden sadece 5’i hastalandı

Gelen ilk sonuçlara göre, her 95 kişi içerisinden iki doz alan katılımcılardan sadece beşinde hastalık gözlendi.

Aşının aynı zamanda en ciddi koronavirüs enfeksiyonlarını da engellediği bildirildi.

Moderna, “Geliştirilen aşı genel olarak güvenli ve iyi tolare edildi, yan etkiler arasında kas ve baş ağırsı ile yorgunluk var” açıklamasında bulundu.

Moderna bu sorunu tek başına çözemez

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Stephen Hoge, açıklanan başarı oranını, ‘gerçekten önemli bir dönüm noktası’ olarak nitelendirdi.


Hoge, iki farklı şirketten benzer sonuçların gelmesinin ‘çok rahatlatıcı’ olduğunu belirterek, “Bu bize doğrusu bir aşının, salgını durdurabileceği ve umarım eski hayatlarımıza döneceğimiz yönünde ümit vermeli” ifadesini kullandı.

Stephen Hoge, “Bu sorunu tek başına Moderna çözemez. Küresel talebi karşılamak için birçok aşıya ihtiyaç olacak” diye konuştu.

Moderna’nın ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüleriyle birlikte üretilen aşısı, şu anda aşı veya plasebo yapılan 30 bin kişi üzerinde deneniyor.

Moderna covid aşısı derin dondurucuda 6 ay saklanabiliyor

McGowan Enstitüsü Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Covid-19 Araştırma Kurulu üyesi Doç. Dr. Ergin Koçyıldırım, Twitter hesabından Moderna’nın aşı çalışmasıyla ilgili önemli bilgiler paylaştı.

“Moderna, Pfizer aşısı gibi -70°C değil, derin dondurucuda 6 ay, buzdolabında 30 gün saklanabiliyor” diyen Koçyıldırım’ın paylaşımı şöyle:

“Moderna aşısının ilk 95 hastadaki etkilerine dair raporda aşının %94.5 etkin olduğu açıklandı. FDA’e sunulacak rapor daha fazla hastayı içerecek. Moderna, Pfizer aşısı gibi -70°C değil, derin dondurucuda 6 ay, buzdolabında 30 gün saklanabiliyor. Amerika aşıya $1.95 milyar yatırdı.”

Covid aşısı için küresel yarış

Cambridge, Massachusetts merkezli Moderna, aşısını Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün bir parçası olan Aşı Araştırma Merkezi’nde görev yapan araştırmacılarla işbirliği içinde geliştirdi.

Geçen hafta da ABD’li Pfizer ile Alman BionTech de aşı çalışmalarında yüzde 90’dan fazla başarı sağladıklarını duyurmuştu.

Koronavirüs konusunda küresel bir rekabet söz konusu.


Dünya üzerinde ABD, Rusya, Hindistan, İngiltere ve Çin gibi ülkelerde 10’dan fazla şirket, aşıda faz 3 aşamasına geçmiş durumda.

Corona aşısını bulan Prof. Uğur Şahin hayatın ne zaman normale döneceğini açıkladı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.