Pandemi beyin göçünü durduramadı: Gidenlerin yüzde 78’i geri dönmüyor!

Pandemi beyin göçünü durduramadı! İyi eğitimli 100 gençten 59’u yurt dışına gidiyor. 100 gençten 73’ü yurt dışına gitmek istiyor. Gidenlerin yüzde 78’i ise geri dönmek istemiyor!

Pandemi beyin göçünü durduramadı: Gidenlerin yüzde 78'i geri dönmüyor!

Pandemi beyin göçünü durduramadı: Gidenlerin yüzde 78’i geri dönmüyor!

Türkiye’de son 5 yıldır lise seviyesine inen beyin göçü, pandemi sürecinde de hız kesmedi. LGS’de yüzde 1’lik dilimle öğrenci alan ve uluslararası geçerliliği olan çift diploma veren İstanbul Erkek Lisesi öğrencileri başta olmak üzere Alman Lisesi, Robert Kolej gibi gözde okulların öğrencileri bu yıl da üniversite için yüzde 46.7 ile yüzde 90’ları aşan oranlarda yurt dışına gitti.


Diplomasını alan yurtdışına gitti

Sözcü gazetesinden Sultan Uçar‘ın haberine göre Türkiye’nin sınavla girilen devlet ve özel okullardaki parlak zekalı öğrencileri, dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında ilk 10’da yer alan Harvard, Oxford, MIT, Stanford, California Teknoloji’den kabuller aldı. Robert Kolej’in 2020 mezunu 136 Türk öğrenciden 113’ü yurt dışını istedi. Maddi yardım talep eden, 33 öğrencinin talebi de okulunca karşılandı.

İstanbul Erkek Lisesi’nin bu yılki 165 mezunundan 77’si, yani yüzde 47’si Almanya, Fransa, Kanada, Amerika, Avusturya ve Macaristan’a gitti. Geçen yıl da 167 mezunun 88’i yani yüzde 53’ü yurt dışına gitmişti. Robert Kolej’in 220 mezunundan 113’ü, yani yüzde 52’si de yurt dışında bir üniversitede okumayı seçti.

100 geçten 73’ü yurt dışına gitmek istiyor

Osmangazi Üniversitesi Teknoloji Araştırma Merkezi’nce yapılan araştırma sonucuna göre;

– Türkiye en çok beyin göçü veren 24’üncü ülke.


– İyi eğitimli 100 gençten 59’u yurt dışına gidiyor.

– 100 gençten 73’ü yurt dışına gitmek istiyor.

– Gidenlerin yüzde 78’i geri dönmek istemiyor.

Bir milyonuncu Çapa Tıp’a 

Diğer yandan YÖK, Covid-19 salgını nedeniyle 27 Mayıs’ta aldığı kararla, yurt dışındaki Türk ve yabancı öğrencilere,Türkiye’deki üniversitelere yatay geçiş hakkı tanımıştı. Ancak bu durumun da suistimal edildiği ortaya çıktı. Türkiye’de tıp fakültesi için YKS’de ilk 50 bin sınırı olmasına rağmen, aralarında 700-800 bininci hatta 1 milyonuncu sırada olanların da bulunduğu 31 öğrencinin, Çapa Tıp gibi çok iyi fakültelere yatay geçiş yaptığı belirlendi.


YÖK Başkanı Yekta Saraç, bu kayıtları doğruladı. Tıp fakültesindeki akademisyenler ve kamuoyundan artan tepkiler üzerine YÖK, tüm üniversitelere resmi yazı göndererek, 2020-2021 Akademik Yılı Güz Dönemi için yapılan yatay geçiş kayıtlarının iptalini istedi

Gençlerin yüzde 33’ü ne okula, ne işe gidiyor: Peki bu gençler nerede?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.