TBMM’de milletvekili başına 11 personel düşüyor!

Başkanlık sistemiyle milletvekili sayısının 600’e yükseldiği TBMM’de, 6 binin üzerinde personel çalışıyor. Milletvekili başına yaklaşık 11 çalışan düşen Meclis’in bütçesi ise 1,8 milyar TL’ye yükseltildi.

tbmm bütçesi milletvekili personel

TBMM’de milletvekili başına 11 personel düşüyor!

Başkanlık sistemiyle birlikte milletvekili sayısı 550’den 600’e yükselen TBMM’de binlerce personel çalışıyor. Meclis Başkanı Mustafa Şentop, TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda başkanlık sisteminin de ilk dönemi olan 27’nci yasama dönemine dikkat çeken veriler paylaştı.


Şentop’un paylaştığı bilgilere göre Meclis yerleşkesinde memur, uzman gibi çeşitli statülerde 4 bin 3 idari görevli, Bin 866 danışman ve 918 polis olmak üzere ‘6 bin 787 personel’ görev yapıyor. TBMM’de milletvekili başına ise ortalama 11 çalışan düşüyor.

TBMM bütçesi 1,8 milyar lira

TBMM’nin 2021 bütçesi, 2020 yılına göre yüzde 8,4 artırılarak 1 milyar 894 milyon 56 bin liraya yükseltildi. Şentop, 27’nci dönemde Meclis Başkanlığı’na 34 bin 713 soru önergesi verildiği ancak bunlardan 22 bin 460’ının cevaplandırıldığını açıkladı. Önergelerin 11 bin 792’si ise cevaplandırılmadı.

Yoğun talebe yeni lokanta

TBMM Plan-Bütçe Komisyonu’nda yapılan inşaat çalışmalarına ilişkin de bilgiler paylaşıldı. “Milletvekillerimizden gelen yoğun talepler üzerine TBMM’ye yeni bir lokanta binası yapıldı” diyen Şentop, “Bildiğiniz gibi, mekân yetersizliği sebebiyle idari teşkilatımızın bazı birimleri TBMM külliyesi dışında hizmet sunmaktadır. Önümüzdeki dönemde katlı personel otoparkı üzerine 7 bin metrekare kullanım alanına sahip ve 600 personelin görev yapabileceği yeni bir personel binası yapılarak dışarıdaki birimler bu binaya taşınacaktır” ifadelerini kullandı.

“DSİ tesisini de alın”

Komisyon toplantısında söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Kartal’da Devlet Su İşleri (DSİ) Müdürlüğü’ne ait denize nazır Dragos tesislerinin Meclis’e devredilmesini talep etti. Tanal, Şentop’a “İstanbul Anadolu yakasında milletvekillerinin konaklayacağı hiçbir yer yok. Dragos’taki sosyal tesisi Meclis’in bünyesine almanızı istirham ediyorum” dedi.

“Millet bize çuvalla maaş veriyor”

Torba teklif uygulamasının Meclis’in yasama görevini elinden aldığına değinen İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, “Bu millet bizi buraya gönderdi, gerekirse 24 saat çalışalım, millet bize çuvalla para veriyor” diye konuştu.


Milletvekili maaşları statü olarak en yüksek seviyede devlet memuru kategorisinde yer alıyor. Buna göre; Başbakanlık Müsteşarı ile aynı düzeyde maaş alan milletvekillerine her 3 ayda birer aylık ikramiye de ayrıca veriliyor.

Milletvekili maaşı ne kadar?

2020 yılında milletvekili maaşları 25 bin TL olarak ödeniyor. Emekli milletvekillerinin maaşı ise 13 bin 410 TL. Bakan maaşı ise, 17 bin 500 TL olarak ödeniyor.

Milletvekilleri almış oldukları vekil maaşının yanında birçok yardımdan da faydalanabiliyorlar. İşte bu özlük hakları:

• Vefat etmiş olan milletvekili yakınlarına 12 ay yardım ödenmektedir.

• Yurtiçi ve yurt dışında görev yapan milletvekilleri almış oldukları maaşlarının yanında yolluk ve yevmiye almaktadırlar.

• Milletvekili görev yaptığı süre boyunca kırmızı pasaport hakkına sahiptir.


Milletvekillerinin emeklilik için yerine getirmesi gereken şartlar var. 2 yıl görev yapan her milletvekili emekli aylığına hak kazanmıyor. Ancak 2 yıl görevde kalmak milletvekillerinin milletvekili statüsünden emekli olması için yeterli olabilir. Bunun için, milletvekillerinin yaş ve hizmet gereklerini de yerine getirmeleri gerekiyor. Bu şartlar uygulandığında TBMM’deki vekiller, milletvekili statüsünde emekli oluyor.

Burhan Kuzu koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.