Suriyeli sığınmacıların ortalama çocuk sayısı 5!

Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, Türkiye’de Suriyeli sığınmacıların ortalama çocuk sayısının 5 olduğunu belirtti.

suriyeli sığınmacılar ortalama çocuk sayısı

Suriyeli sığınmacıların ortalama çocuk sayısı 5!

Sözcü gazetesi yazarı Serpil Yılmaz, bugünkü köşesinde Suriyeli sığınmacı konusunu ele aldı. Yılmaz, Türkiye’de Suriyeli sığınmacıların ortalama çocuk sayısının 5 olduğunu belirtti. Yılmaz, “Evli kadın başına ortalama çocuk sayısı 5.3. Bu şu anlama geliyor; 15-49 yaş arası Suriyeli kadınların yaşı ile orantılı olarak çocuk sayısı 7-8’e çıkabiliyor” dedi.


Yazının ilgili kısmı şöyle:

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), pandeminin altı aydan uzun sürmesi durumunda istenmeyen gebeliklerde 7 milyon kadar artış olabileceği tahminini dile getirmişti.

Pandeminin 2021 yılına sarkması; anne ve çocuk sağlığı, kadının güçlenmesi savuculuğu çalışmalarını zorunlu kılıyor.

Türkiye’de kollarını sıvayanlar var…

Suriyeli anne çocuk

Üreme sağlığının ilk kez 1994 yılında Kahire’de dile getirildiği Birleşmiş Milletler Nüfus ve Kalkınma Konferansı’nın ikincisi, 2019 yılında Nairobi’de yapılmıştı.

UNFPA ve Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı (TAPV) işbirliğinde oluşturulan Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları Platformu (CİSÜ) Şubat 2020’de yeniden savunuculuk çalışmalarına başladı.

CİSU ve TAPV; AB Programı desteğiyle hazırladığı “Pandemi Öncesi ve Sırasında Türkiye’de Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı İzleme Raporu”nu geçtiğimiz günlerde açıklandı.

***

Raporun en çarpıcı bölümü Suriyeli kadınlarla ilgili…

Türkiye’de “Geçici Koruma Statüsü” ndeki Suriyeli nüfusun doğurganlık verileri şöyle:

Evli kadın başına ortalama çocuk sayısı 5.3. Bu şu anlama geliyor; 15-49 yaş arası Suriyeli kadınların yaşı ile orantılı olarak çocuk sayısı 7-8’e çıkabiliyor.

Suriyeli kadınlar için ortalama ideal çocuk sayısının 4.1 olduğu belirtilmiş.

Suriyeli kadınların yüzde 43’ü gebelik önleyici yöntemlere başvuruyor.


Onların da ancak yüzde 24’ü modern koruma yöntemleri uyguluyor.

Yüzde 93’ü; doğum öncesi bir sağlık görevlisinden hizmet almış ve doğumu hastanede gerçekleştirmiş.

Yüzde 89’u da doğum sonrası 41 gün içinde bakım hizmeti almış.

***

Göç İdaresi verilerine göre; 16 Aralık 2020 tarihi itibarıyla Türkiye’de kayıtlı Suriyeli sayısı, bir önceki aya göre 4 bin 162 kişi  artarak, toplam  3 milyon 639 bin 572’ye ulaştı.

1 milyon 728 bin 540’ını (yüzde 47.4) 0-18 yaş arası çocuklar oluşturuyor.

0-18 yaş arası çocukların ve kadınların toplamı ise 2 milyon 579 bin 941’e (yüzde 70.8) ulaşmış durumda.

TÜİK -2019 Suriyelilerin yaş ortalamasını 22.2, Türkiye genelini 32.4 olarak açıkladı.

Bir ayda nüfusun 4 binin üzerinde artması, Türkiye’nin demografik yapısında yaşanan değişimin hızını ortaya koyuyor.

Türkiye geneli öteliyor

Türkiye genelinde elde edilen araştırma sonuçlarına gelince…

Modern gebelik önleyici yöntem kullanma oranı son 5 yılda yüzde 47’den yüzde 49’a yükselmiş.

Doğurganlık seviyesi son 15 yılda durağanlaşmış ve doğumlar ileri yaşlara ötelenmiş.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde kadın başına ortama 3.2 çocuk düşerken, kuzey bölgelerinde bu sayı 1.6 çocuğa kadar geriliyor.

1993 yılında ortalama 19 olan ilk evlenme yaşı, 2018 yılında 21.4’e; ilk doğum yaşı da 20.8’den, 23.3’e yükselmiş.


15-19 yaş arası evlilik oranı ise yüzde 5 olmuş. (Yazının tamamı)

Sudan, Nijer çiftçisine değil kendi çiftçimize sahip çıkalım!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.