AKP’den İBB’nin başlattığı Mobil Halk Ekmek büfelerine itiraz!

İstanbul’da yoksul mahallelere Halk Ekmek Büfesi açma talebini reddeden AKP Grubu, bu semtlere Mobil Halk Ekmek büfeleri götürülmesine de itiraz etti. İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, yeni uygulamaya konulan ‘mobil halk ekmek büfeleri’ni, “Her şey reklam için” diyerek eleştirdi. İBB Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ise “Halkın ucuz ekmeğe ulaşması sizi neden rahatsız ediyor? Yahu reddettiniz” diyerek tepki gösterdi.

akp ibb Mobil Halk Ekmek büfelerine itiraz

AKP’den İBB’nin başlattığı Mobil Halk Ekmek büfelerine itiraz!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetiminin yoksul mahallelere Halk Ekmek Büfesi açma talibini reddeden AKP Grubu, bu semtlere mobil halk ekmek büfeleri götürülmesine de itiraz etti.


İBB Meclisi AKP Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, yeni uygulamaya konulan ‘mobil halk ekmek büfeleri’ni, “Her şey reklam için” diyerek eleştirdi. İBB Meclisi İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan ise AKP Grubu’na “Halkın ucuz ekmeğe ulaşması sizi neden rahatsız ediyor. Yahu reddettiniz” diye tepki gösterdi.

ANKA‘nın aktardığına göre, İBB Meclisi’nin 2021 yılı ilk toplantısında Halk Ekmek Büfeleri tartışma konusu oldu. Yeni halk ekmek büfelerinin açılmasını, İBB Meclis çoğunluğunu kullanarak engelleyen AKP Grubu, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yeni uygulamaya koyduğu mobil halk ekmek büfelerini de eleştirdi.

AKP’li Göksu: Her şey reklam için!

İBB Meclisi AKP Gurup Başkanvekili Tevfik Göksu, Mobil Halk Ekmek Büfesi olarak hizmet veren minibüslerin camında İBB yazmasını, reklamcılık şeklinde değerlendirdi. Göksu Halk Ekmek büfeleriyle ilgili olarak özetle şunları söyledi:

“Mesele halk ekmeğin İstanbullulara ulaşması mı? İstanbul’un her sokağında bakkal var, hiçbir maliyeti yok, verin bakkallara, dağıtsın ekmeği. Niye vermiyorsunuz? Ben araştırma yaptım. Bir Halk Ekmek büfesi, en iyi kazandıran Halk Ekmek büfesi, 3 bin lira kazandırıyor. O ekmeği bakkallara dağıtsanız, minibüslere verdiğiniz o 600 bin lirayı da İstanbulluların başka hizmetine kullansanız daha iyi olmaz mı? Ama o zaman 40 arabanın camında İBB yazmayacak. Reklam nasıl olacak? Her şey reklam için.”

İYİ Parti’li Özkan: Halkın ucuz ekmeğe ulaşması sizi neden rahatsız ediyor? Yahu reddettiniz!

İBB Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan, yeni Halk Ekmek büfeleri açılmasını engelleyen AKP Grubu’na yüklendi.


Özkan, yeni Halk Ekmek büfeleri ile ilgili olarak özetle şunları söyledi:

“Bakın Halk Ekmek büfeleriyle ilgili yönetim tarafından (İBB) getirilmiş tekliflerde sizin tarzınız şu: Bu ekmeği kim satacak? Biz de diyoruz kimin sattığından ziyade halkın ucuza ekmek almasını sağlamak zorundayız. İstanbul’un 3’te 2’si ekmeğe ulaşamıyor. Bakın 40 seyyar araçla cumartesi günü İstanbul’da halk ekmek dağıtımı başladı.

halk ekmek mobil

Ortalama bir araç bin 700 ekmek dağıtıyor. Arnavutköy’e 4 araç, Sultanbeyli’ye 3 araç yollandı, neden biliyor musunuz? Çünkü gelir seviyesi düşük insanların daha fazla olduğu biliniyor. Bu veriler elimizde var.

ibb halk ekmek mobil satış noktaları

Halkın ucuz ekmeğe ulaşması sizi neden rahatsız ediyor? Yahu reddettiniz. Öneri olarak getirilen sayıyı reddettiniz. Eğer bu Halk Ekmek büfelerinin 30 yıldır kimlere verildiğini öğrenmek istiyorsanız bu konuda ben size yardımcı olabilirim. Bu veriler var elimde, liste olarak.”

“Bazı bakkallar bürokratik işlemler nedeniyle halk ekmek satmaya yanaşmıyor”

İBB’nin bir kuruluşu olan “İstanbul Halk Ekmek” işletmesi yetkilileri, İstanbul’da 533 Halk Ekmek büfesi bulunduğunu belirterek, bazı market ve bakkallara halk ekmeğinin verildiğini, bunun uzun zamandır devam ettiğini söyledi.

Her bakkalın da Halk Ekmek satmak istemediğini belirten yetkililer, “Her mahallede 2-3 tane market ve bakkala veriyoruz. Ancak diğer fırınların verdiği kar marjı kadar bir pay biz bakkallara veremeyiz. Örneğin onlar ekmek başına yüzde 30 kar marjı verirken biz yüzde 10 verebiliyoruz” dedi.


Halk Ekmek’in kar amaçlı bir kuruluş olmadığını, daha çok dar gelirliler için mümkün olduğunca ucuz ekmek üretmeye çalıştığını belirten yetkililer, fırıncılar kadar kar marjı vermelerinin maliyeti çok fazla artıracağını söyledi. Amaçlarının bütün İstanbul’a ekmek vermek olmadığını, ihtiyaç sahibi olanlara ulaşmaya çalıştıklarını belirten yetkililer, bazı bakkalların bürokratik işlemler için halk ekmek satmaya yanaşmadığını savundu.

Uzun kuyruklar olmuştu: İBB, AKP-MHP engelini Halk Ekmek Mobil ile aştı!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.