Genç işsizlik: 1,2 milyon kişi umudunu kestiği için artık iş aramıyor!

Ekonomist Dr. Murat Kubilay: 2.4 milyon işsiz gençten 961 bini üniversite mezunu. 3 yılın her birinde 600 bin mezun iş arayacak. Genç işsizlik sorununun sonuçlarıyla o zaman yüzleşeceğiz. Devletin salgında verdiği teşvikler istihdamı artırmadı!

Türkiye de her yıl 600 bin yeni mezun iş arayacak!

Türkiye’de her yıl 600 bin yeni mezun iş arayacak! 15-34 yaş arasında yüzde 24.3’e ulaşan genç işsizlik oranı önümüzdeki yıllar için alarm zilleri çalmaya başladı.

Genç İşsizler Platformu Sözcüsü ve ekonomist Dr. Murat Kubilay, Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı son verilere göre 15-34 yaş arasındaki 2 milyon 429 bin işsiz gençten 961 bininin üniversite mezunu olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu:


• Önümüzdeki 3 yılın her birinde yaklaşık 500 bin lisans, 300 bin ön lisans ve 100 bin lisans üstü yeni mezun verilecek. Bu mezunların bir kısmının yeni bir diploma için eğitime döneceği ve bir kısmının da gönüllü çalışmak istemeyeceğini varsaysak bile her yıl yeni 600 bin mezunun iş aramaya başlayacağını söyleyebiliriz.

Devletin salgında verdiği teşvikler istihdamı artırmadı!

• Salgın nedeniyle devletin verdiği teşvikler istihdamı artırmadı. Bu sadece mevcut çalışanların işsiz kalmasını önlüyor veya işsizlerin birkaç aylık güvencesiz işlerde çalışmasına neden oluyor. Bu nedenle Türkiye, 2018’de başlayan ekonomik buhran ve 2020’de patlak pandemi ile göze çarpmaya başlayan genç işsizlik sorununun asıl sonuçlarıyla önümüzdeki yıllarda yüzleşecek.

1.2 milyon umudunu kesti!

Gençlerin 1 milyon 277 bininin iş gücünün içinde bile olmadığına dikkat çeken Kubilay, sözlerini şöyle sürdürdü:

• Daha doğrusu, bu gençler iş bulma umudunu kaybettikleri için artık iş aramıyorlar.

• Aslında iş olsa çalışacak ve hatta yarı zamanlı ve düşük ücretli işleri de kabul edecek durumdalar ama iş yok.


• Bu esnada Kredi Yurtlar Kurumu’nun borç tuzağına düşenleri ve birçok ailenin sınırlı tasarruflarını tükettiğini de unutmamak gerek.

• 2015’in ilk çeyreğinden 2020 yılının aynı çeyreğine kadar geçen 5 yıllık sürede 15-34 yaş arasında en az 2 yıllık yüksek okul mezunu (doktora mezunları da dahil) kişi sayısı 4.2 milyondan 5.6 milyona çıktı.

• Yani işverenin yatırım ve istihdam isteksizliğine iş bulmak isteyen gençler eğitim düzeylerini artırarak karşılık verdiler.

• Ancak istihdam yaratmayıp sadece dış açık yaratarak yoksullaştıran büyüme sonucunu veren ekonomi modelinden ötürü bu çabalar da istenen sonucu veremedi.

5 yılda özel sektör istihdamı hiç artmadı!

Dr. Murat Kubilay, emek piyasasında büyük sorunlar olduğunu ve bundan en çok zarar genç ve iş gücüne yeni katılanların zarar gördüğünü vurguladı.


Dr. Kubilay, “2015’in ilk çeyreğinden 2020’nin ilk çeyreğine kadarki 5 yılda pandemi olmamasına ve ekonomi büyümesine rağmen özel sektör istihdamı hiç artmadı” dedi. (Sözcü)

Seçim anketi: Aksoy Araştırma’dan dikkat çeken anket sonuçları


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.