Seçim anketi: Aksoy Araştırma’dan dikkat çeken anket sonuçları

Aksoy Araştırma tarafından yapılan seçim anketi sonuçlarına göre; Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı en yüksek oy oranına ulaşan siyasetçi yüzde 48,7 ile Mansur Yavaş oldu. Araştırmada, ‘ekonomi’ ve ‘özgürlükler’ konusunda Cumhur İttifakı seçmeninin de önemli oranda rahatsız olduğu ortaya çıktı.

Aksoy Araştırma dikkat çeken seçim anketi sonuçları

Seçim anketi: Aksoy Araştırma’dan dikkat çeken anket sonuçları… Aksoy Araştırma’nın dijital paneli ile yaptığı seçim anketi çarpıcı sonuçları ortaya çıktı. ‘Türkiye Monitörü Aralık Sayısı’nın 2400 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, katılımcıların yüzde 19,5’i kararsız olduğunu, oy kullanmayacağını veya belirtmek istemediğini ifade etti.

Yüzde 19,5’lik grup dağıtıldığında Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 43,8 olarak gerçekleşti. Millet İttifakı’nın oy oranı ise yüzde 40,3 olarak bu ayki araştırmada öne çıktı. HDP’nin oy oranı ise yüzde 8,9 oldu.


Parti bazında en yüksek oy oranına yüzde 34,8 ile AKP ulaştı. Birinci parti olarak çıkmasına karşın, son aylarda AKP’nin yaşadığı oy kaybı ise Aralık ayında da devam etti.

Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’nin oy oranı ise bu araştırmada yüzde 9 olarak gerçekleşti.

AKP’de oy kaybının yaşanmasının temel sebebi olarak 2018 Milletvekili seçimlerine kıyasla belirli bir AKP’li seçmen grubunun partiyi tercih etmemesi olarak görüldü.

Son aylarda oy oranı artmaya başlayan CHP ve İYİ Parti’nin bu ay da oy oranında görece artış gözlemlendi. Olası bir seçim durumunda katılımcıların yüzde 27,2’si CHP’yi, yüzde 13,1’i ise İYİ Parti’yi tercih edeceğini belirtti.

Seçim anketi: Bu Pazar bir milletvekili genel seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?

aksoy araştırma seçim anketi

Kararsızlar dağıtıldığında:

AKP: %34,8
CHP: %27,2
İYİ Parti: %13,1
MHP: %9,0
HDP: %8,9
DEVA: %3,1
Gelecek: %1,8
Saadet: %1,6
Diğer: %0,6

Cumhurbaşkanlığı seçim anketi sonuçları aşağıda…

Yarıdan fazlası yargıya güvenmiyor!

Araştırmaya katılanların yüzde 57,6’sı mahkemelerin siyasi konularla ilgili aldıkları kararlara hiç güvenmediğini/güvenmediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 17,3’ü mahkemelerin siyasi konularda aldıkları kararlara “Kesinlikle güveniyorum/Güveniyorum” yorumunda bulundu.

mahkeme siyasi kararlar anket

Mahkemelerin adi suçlarla (hırsızlık, tecavüz vb.) ilgili aldıkları kararların da katılımcılar tarafından değerlendirilmesi istendi. Katılımcıların yüzde 64,3’ü alınan kararlara hiç güvenmediğini/güvenmediğini belirtti. Katılımcıların yüzde 13’ü alınan kararları “Kesinlikle güveniyorum/Güveniyorum” ifadesiyle değerlendirdi.

anket mahkemelere güven

Yüzde 60’a yakını AKP’yi başarısız buldu

Aralık ayında AKP hükümetinin en başarısız bulunduğu alanlar, geçmiş araştırmalarda olduğu gibi ekonomi, eğitim ve adalet alanları oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 59,5’i AKP yönetimini “Çok başarısız/Başarısız” olarak değerlendirdi. Adalet alanında ise katılımcıların yüzde 58,4’ü, eğitim alanında ise yüzde 51,5’i AKP yönetiminin çok başarısız/başarısız olduğunu ifade etti.


akp performans yönetim anket

Cumhurbaşkanlığı seçim anketi: Erdoğan’ı geçtiler!

Türkiye Monitörü Aralık Sayısında katılımcıların olası bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde tercihleri ikili kombinasyon olarak soruldu. Olası bir seçimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı en yüksek oy oranına ulaşan siyasetçi yüzde 48,7 ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı en yüksek oy alanını alan bir diğer isim yüzde 43,3 ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ydu. Bu sonuçla birlikte her iki isim de Kasım araştırmasında olduğu gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan daha yüksek oy oranına ulaştı.

cumhurbaşkanlığı seçim anketi

  • Mansur Yavaş: 48,7 – Erdoğan: 35,4
  • Ekrem İmamoğlu: 48,3 – Erdoğan: 37,0
  • Meral Akşener: 37,1 – Erdoğan: 38,1
  • Kemal Kılıçdaroğlu: 29,7 – Erdoğan: 39,0
  • Ali Babacan: 25,4 – Erdoğan: 40,4
  • Muharrem İnce: 24,6 – Erdoğan: 40,2

Aralık araştırmasının en dikkat çeken ismi İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener oldu. Akşener, Eylül ayından bu yana Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı oy oranını artırmaya devam etti ve yüzde 37,1 oranını elde etti.

Özellikle pandemi döneminde önemli bir seçmen grubunun beğenisini yakalamayı başaran Mansur Yavaş, Aralık ayında da oy oranını korumaya devam etti. Bununla birlikte, Ekrem İmamoğlu ikinci seçimi kazanmasının ardından yakaladığı oy oranı, bu ay da benzer bir seviyede gerçekleşti.

Aşı karşıtlığında endişe veren oran

Gündemdeki gelişmelere paralel olarak katılımcılara koronavirüs aşıyla ilgili düşünceleri soruldu. Katılımcıların yüzde 43,9’u aşı olmayı kesinlikle düşünmediğini/düşünmediğini belirtti. “Kesinlikle düşünüyorum/Düşünüyorum” ifadesini kullananların oranı ise yüzde 29,8 olarak gerçekleşti.

aşı karşıtlığı anketi

Meral Akşener’e rağmen Millet İttifakı

Aralık ayında siyaset gündeminde öne çıkan konuların başında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e yaptığı “evine dön çağrısı” vardı. Siyaset gündemine paralel olarak Türkiye Monitörü Aralık Sayısında İYİ Parti seçmenine, İYİ Parti’nin Cumhur İttifakı’na katılması durumunda oy tercihinin nasıl olacağı soruldu. İYİ Parti seçmeninin yüzde 87’si böyle bir katılım olması ve Cumhurbaşkanı adayı olarak Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterilmesi durumunda oy tercihini karşı adaydan yana olacağını belirtti.

iyi parti seçmeni seçim anketi

Dikkat çeken özgürlük oranları

Araştırmaya katılanlara hükümete yönelik eleştiride bulunurken kendilerini ne derece güvende hissettikleri soruldu. Katılımcıların yalnızca yüzde 25,1’i kendisini kesinlikle özgür hissettiğini ifade etti.

Benzer bir durumla AKP ve MHP seçmenlerinin verdikleri cevaplarda da karşılaşıldı. AKP seçmeninin yüzde 31,5’i “Kesinlikle özgür hissetmiyorum/Özgür hissetmiyorum” ifadesine katıldı. MHP seçmeninin ise yüzde 46,1’i hükümete yönelik yorumda bulunurken kendisini hiç özgür hissetmediğini/özgür hissetmediğini belirtti.

özgürlük seçim anketi

Hükümete yönelik eleştiride bulunurken kendisini görece daha az güvende hisseden grup HDP seçmeni oldu. HDP seçmeninin yüzde 69,8’i kendisini hiç güvende hissetmediğini/güvende hissetmediğini ifade etti.

Ekonomiye güvensizlik daha da arttı!

Araştırmaya katılanların yüzde 66,7’si Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu “Berbat/Çok kötü” olarak değerlendirdi. Kasım ayı araştırmasında bu oran yüzde 65,7 olarak gerçekleşti.

ücret yeterliliği ekonomi anket


Türkiye ekonomisinin mevcut durumunu “Mükemmel/Çok iyi” olarak yorumlayanların oranı ise yüzde 11,4 olarak gerçekleşti. Aralık ayında döviz kuru baskının geçen aya oranla azalması ekonomiye olan değerlendirmenin olumlu olacağı yönünde beklenti yaratsa da vatandaşın artan fiyatlara karşı tepkisi bu ay da etkisini sürdürdü.

MetroPoll seçim anketi: Mansur Yavaş, Erdoğan’a karşı kazanıyor!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.