Sağlık çalışanlarından ek ödeme protestosu: Keşke sağlıkçı yerine ayçiçek yağı olsaydık!

Sağlık çalışanlarından ek ödeme protestosu… Diyarbakır’da sağlık çalışanları, “Bedenim alkışla dinlenmiyor, alkışla aile geçindirilmiyor. Keşke sağlıkçı yerine ayçiçek yağı olsaydık, yüzde 60 zam gelirdi” gibi pankartlarla maaş zamlarını protesto etti. Kasım ayından beri sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılmıyor. 

diyarbakır sağlıklı zam protestosu

Sağlık çalışanlarından ek ödeme protestosu: Keşke sağlıkçı yerine ayçiçek yağı olsaydık!

Sağlık çalışanları dün Selahaddin Eyyubi Devlet Hastanesi Başhekimliği önünde maaş zamlarını protesto etmek için oturma eylemi gerçekleştirdi.


Birgün’ün aktardığı habere göre “Maaşımız terimizi kurutmaya yetmiyor”, “Yine unutulduk”, “Bedenim alkışla dinlenmiyor, alkışla aile geçindirilmiyor”, “Keşke sağlıkçı yerine ayçiçek yağı olsaydık, yüzde 60 zam gelirdi”…Bu ifadeler, dün sağlık çalışanlarının Diyarbakır’da yaptığı eylemde taşınan pankart ve dövizlerden.

ses amed diyarbakır sağlık çalışanları

‘Alkış değil, hakkımızı istiyoruz’

Memur maaşlarına yapılan düşük zamma tepki gösteren Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, çalışma koşullarında ve ücretlerde acilen iyileştirme talep etti.

Sağlık çalışanları, “Sağlığa bütçe, yaşamaya bütçe”, “Alkış değil, hakkımızı istiyoruz” sloganları attı. Açıklamayı okuyan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Yıldık Ok Orak, ‘sağlık emekçileri olarak neredeyse bir yıldır süren pandemi mücadelesinde en ön safta yer aldıklarına ve en zor şartlarda çalıştıklarına dikkat çekti.

sağlıkçı ek gösterge

‘Hiçbir vaat yerine getirilmedi’

Buna karşın emeklerinin maddi ve manevi karşılığını alamadıklarını vurgulayan Orak, “Pandemi döneminde bize verilen hiçbir vaat yerine getirilmedi. Memur maaş zammında da gördük ki biz memurlar ve sağlıkçılar yoksulluk sınırı altında yaşamaya devam edeceğiz. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizim karnımızı alkışlar ve ‘Sağlıkçılar çok yaşasın’ cümleleri doyurmuyor” dedi.

Sağlık çalışanları, yapılan açıklamanın ardından 15 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirdi.

Ne olmuştu: Kasım ayından beri sağlık çalışanlarına ek ödeme yapılmıyor

İstanbul Tabip Odası (İTO), sağlık emekçilerine ek ödeme olarak adlandırılan ve maaşlarının önemli bir kısmını oluşturan kasım ayına ait ödemelerin yapılmadığını açıkladı. Ödemelerin yapılmamasına gerekçe olarak ek ödemelerin hesaplandığı programın bozuk olmasının gösterildiği ifade edildi.

İTO’dan yapılan açıklamada, ödemelerin yapılmamasına gerekçe olarak Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ek ödemelerin hesaplandığı programın bozuk olmasının gösterildiği de ifade edildi.


“Bakanlık ek ödeme konusunda sağlık çalışanlarına bir açıklama yapma gereği bile duymadı”

sağlık çalışanları ek ödeme

“Varlığı o hastanelerde çalışan emekçilere dayanan bakanlık ödeme yapmadığı çalışanlarına bir açıklama gereği bile duymamıştır” denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Çok açık ki maaşlarımızın dağıtımı ile ilgili bütün süreçler şeffaflıktan uzak ve keyfi biçimde sürdürülmektedir. Bizlerden ‘verilene’ razı olmamız istenmektedir. Bizler her geçen gün daha da yoksullaşırken, devlet kamu imkanlarını şehir hastanelerine, patronlara akıtmakta bir beis görmemektedir.

Adına şehir hastaneleri dedikleri şirket hastanelerine milyonlarca dolar para dağıtan bu zihniyet, söz konusu yaşamını sürdürmek için yeterli maaş talep eden sağlık emekçileri olunca kör ve sağır olmayı tercih etmektedir. Bizler toplum sağlığı için çalışan sağlık emekçileri olarak; emekliliğe yansıyan, insanca yaşama yetecek, performansa dayanmayan bir maaş istiyoruz.”

“Keyfi tutumlarla belirlenen, şeffaf olmayan, sağlık hizmetini niteliksizleştiren ek ödeme uygulamasına derhal son verilmesini istiyoruz. Kasım ayına ait ve günlerdir verilmeyen ödemenin daha fazla geciktirilmeksizin yapılmasını talep ediyoruz.”

“Kasım ayı ek ödemesi nerede?”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), bir basın açıklaması yaparak Sağlık Bakanlığına “Kasım ayı ek ödemesi nerede?” diye sordu; “Kasım ayı ek ödemesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve sağlık emekçilerinin mağduriyeti giderilmelidir” ifadelerine yer verildi.

Pandeminin başından beri alkışlanan sağlık emekçilerinin vergi yükünün enflasyon oranlarının altında ezildiği ve ezildikçe yoksullaştığı vurgulanan açıklamada, “Pandemi koşullarında izinsiz, dinlenmeksizin virüs yüküyle mücadele ederken tükeniyor ve her gün ölüyoruz. İnsanca yaşayacak, meslek riskimizi karşılayacak tek kalemde yoksulluk sınırının üstünde temel ücret diye isyan edip çığlık attıkça performans ve ek ödemelerle bizlere lütuf olarak sunuldu” denildi.

“Neyi ya da kimi bekliyorsunuz?”

“Hakkınız ödenemez”, “2021 yılı sağlık emekçilerinin yılı olsun” denildiğini, ama vadedilen ek ödemelerin bile sağlık hizmetinin tüm bileşenlerine adil ve eşit bir şekilde bile dağıtılmadığının altı çizilen açıklamada şöyle denildi;

“Bugün Türkiye’de sağlık ve emekçileri ‘Kasım ayı ek ödemeleri nerede?’ diye soruyorlar. Sorularına verilen cevap ise ‘hastanemizin performansa dayalı ek ödeme ücretlerinin hesaplanması için Sağlık Bakanlığı’nın EKOBS sistemini aktif hale getirmesi ve tüm ülke genelinde yayınlanacak ek ödeme genelgesi beklenmektedir.’ Biz izinsiz, dinlenmeksizin her zaman canımız pahasına aktif bir şekilde görevlerimizin başındayız.


Masa başındaki Sağlık Bakanlığı bürokratlarına sesleniyoruz sıcak koltuklarınızdan ödeme emri genelgesi hazırlamak için neyi ya da kimi bekliyorsunuz? Şüpheli TÜİK verileriyle, manüple edilen enflasyon oranlarıyla ve giderek artan vergi dilimleriyle, yandaş sendikayla oynadığınız orta oyunu sonucu belirlediğiniz TİS zamlarıyla yoksullaştırdığınız ve 50TL’ye dahi muhtaç bıraktığınız sağlık emekçileri, sadaka değil tulumlarından akan terlerinin, koruyucu gözlüklerinde biriken buğunun, topuklarındaki sızının hakkını istiyorlar. Acilen ve derhal Kasım ayı ek ödemesi için gerekli düzenlemeler yapılmalı ve sağlık emekçilerinin mağduriyeti giderilmelidir.”

Niğdeli çiftçi isyan etti: Vallahi, billahi battık, Allah çarpsın battık!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.