Süper Lig’de 17. haftanın fotoğrafı: Maç takvimi sıkıntılı mı?

21 takımla başlanan ve her hafta bir takımın bay geçtiği 2020-2021 sezonunda 17. Hafta sona erdi. 17. Hafta sonunda 3 İstanbul takımından ikisi ilk ikiye girdi. Tek yenilgisi olan Gaziantep Futbol Kulübü kendisine 3. sırada yer buldu.

fenerbahçe alanya

Süper Lig’de 17. haftanın fotoğrafı: Maç takvimi sıkıntılı mı?

Haftanın kapanış maçında Aytemiz Alanyaspor’u ağırlayan Fenerbahçe, rakibini 2-1 yenerek ikinci sıraya tırmandı. Fenerbahçe son 10 yılda özellikle Aykut Kocaman’dan itibaren sabırlı oynayan, topu kendisinde tutmaya çalışan, olgun ataklarla sonuca gitmeye çalışan bir kimliğe bürünmüştü.


Dün akşam oynanan futbol ve alınan sonuç alışılmışın tam tersi şekilde Fenerbahçe’nin topla çok az oynadığı, kendi sahasında olmasına rağmen kontra ataklarla pozisyon bulduğu, az sayıda pas yaptığı bir karşılaşma olarak kayıtlara geçti. Tabii ki pandemi şartlarında hafta içi fikstürlerle de ciddi şekilde sıkışan maç takviminde zaman zaman her takım için bu tip sürpriz oyunlar göreceğiz gibi görünüyor.

Futbol çok garip ve olasılığı çok olan bir oyun. Fenerbahçe üst üste kazandığı 3 maçla bir anda ikinci sıraya çıktı. 3 hafta önce Erol Bulut’un gönderilmesi konuşulmaya başlanmışken bir anda liderin 2 puan gerisine gelen Fenerbahçe’de hava bir anda değişti. Üst üste aldığı 2 mağlubiyetin ardından sırasıyla Başakşehir, Kasımpaşa ve Aytemiz Alanyaspor engellerini kayıpsız geçerek güven tazeleyen bir teknik direktör ve futbol takımı görüyoruz.

Bundan sonra ne olabilir?

Sıkışık fikstürde birkaç maç olumlu ya da olumsuz seri yapan takımlar bir anda hiç beklemediği yerlere gelebiliyor. Özellikle 3-4 günde bir maç oynanan şu dönemde rotasyon yapabilecek takımlar daha avantajlı görünüyor. Sakatlıkların artması ve zaman zaman ortaya çıkan covid-19 vakaları futbol takımlarının da kaderini bir anda etkiliyor.

Kadıköy’de zaman zaman sertleşen mücadelede her iki teknik adamın da sarı kart görmesi enteresandı. Daha da enteresan olan kısım Fenerbahçe’nin maçın ikinci yarısına çıkış şekliydi. Aytemiz Alanyaspor’lu tüm futbolcular ve hakem triosu sahadayken Fenerbahçe’li son 4-5 oyuncu sahaya tek tek çıktı. Adeta çocukların tenefüse tek tek çıkması gibi oyuncuların da birer birer gelmesi ekranları başındaki futbolseverlere farklı gelen bir başka olaydı.


fenerbahçe alanya

Maç takvimi sıkıntılı mı?

Süper Lig’de 16.17.18.19.20 ve 21. Hafta fikstürü aynı anda açıklandı. Bir maç hafta içi bir maç hafta sonu programıyla oynanacak maçlarda dikkat çeken önemli bir olay vardı. Fenerbahçe bu 6 haftalık lig periyodunda hep haftanın kapanış maçını oynayan takım olacaktı. Tüm maçlarını pazartesi-perşembe şeklinde oynayacak olan Fenerbahçe, tüm rakipleri oynadıktan sonra sahaya çıkacak ve belki de rakiplerinin kazanmasıyla her çıktığı maçı final havasında oynayarak ekstra stres yaşayacaktı. Bu sürecin ilk iki maçı Fenerbahçe için olumlu sonuçlandı, bakalım diğer dört maçın sonucu ne şekilde olacak?

Süper Lig'de 17. haftanın fotoğrafı: Maç takvimi sıkıntılı mı?

Ligde genel görünüm

Özellikle VAR sistemi, pandemi sebebiyle seyircisiz maçlar sonucunda bilhassa şehir takımlarının taraftar desteğini alamaması ve buna bağlı olarak her maçın tarafsız sahada oynanıyormuş gibi olması, harcama limitleri ile ekonomik konjonktür sebebiyle büyük takımlarla küçük takımlar arasındaki fark yavaş yavaş kapanmaya başladı. Bu durum da karşılaşmaların daha sert ve daha denk şekilde oynanmaya başlamasına sebep oldu.

Başakşehir Futbol Kulübü’nün geçen yıl şampiyon olması ve son yıllarda zirveye oynaması, diğer Anadolu takımlarının ligin bir bölümüne kadar zirve yarışına ortak olması ligi çekişmeli yapan unsurların başında geliyor. Ancak ne yazık ki bu durum futbol takımlarımızın Avrupa arenasında başarılı olmalarına yetmiyor. 5 takımla başladığımız Avrupa kupası macerasında Aralık ayı itibarıyla takımımız kalmadı ve tamamıyla lige döndük.

Puanlar birbirine yakın ve puan barajı düşük mü olacak?

Bu sezon sonunda ligden dört takım düşeceğini düşündüğümüzde küme düşme hattının bir basamak üstündeki Gençlerbirliği 16 puanla 17. sırada yer alırken, lig 7.si Trabzonspor’un 23 puanının olduğunu görüyoruz. 7 puan aralığında 11 takımın bulunduğu ligimizde her puanın ve hatta her golün değeri yıl sonunda çok önemli olabilir.

Bu sebeple alt sıra ve üst sıradaki takımlar kaybedeceklerini dahi düşünse gerek ikili averaj gerek genel averaja istinaden oyunu bırakmamaları gerekiyor. Üst sıralara bakıldığında ise lider Beşiktaş’ın 16 maçta 34 puanla zirvede olduğunu görüyoruz.


Beşiktaş maç başına 2.12 puan ortalamasıyla oynarken 16 maçta 32 puan alan Fenerbahçe maç başına 2 puan alabilmiş. Bir başka deyişle lig lideri dahi neredeyse her çıktığı maçta 1 puan kaybetmiş görünüyor. Bu durum da puan barajının şu anda birbirine çok yakın olduğunu, birkaç maçlık serilerin takımların kaderini değiştireceğini gösteriyor.

Spor