Trouble with the Curve: Hayatımın Atışı

Yaşam sizi nereye atarsa… Damarlarınızda beyzbol akarken başka bir meslekle uğraşır mısınız?

Trouble with the Curve hayatımın atışı

Trouble with the Curve: Hayatımın Atışı

Herşey daha önce seyrettiğimiz dramatik filmlerdeki gibi… Gus, emekliliğe karşı direnen deneyimli bir yetenek avcısı. Karısını uzun yıllar önce yitirmiş. Etrafına karşı aksi davranışlar sergileyen, geçimsiz ve can sıkıcı bir adam. Genç ve güzel bir kızı var, Mickey. Hırslı, işinde emin adımlarla ilerleyen, kendi ayakları üzerinde duran genç bir avukat. Gus ile Mickey arasında çözümü olanaksız iletişim sorunları yaşanmakta. Zira, Gus kızının fikirlerine kulak asmayan, eski tarz nasihatlar veren, can sıkıcı bir baba. Ve, ve, ve…


Evet, alışılmış bir film. Öykü pek özel değil gibi… Filmi yarıda bırakmak üzereydim ki o sahne başladı… Gus eşinin mezarının başında mezar taşıyla konuşuyor, kendisini ne kadar özlediğini anlatıyor. Kızının Ona ne kadar benzediğini, kızıyla gurur duyduğunu, Onun yine haklı çıktığını söylüyor ve ‘You are my sunshine’ şarkısının sözleriyle Ona duyduğu sevgiyi anıyor, gözyaşlarının eşliğinde… 

Sen benim güneş ışığımsın, tek güneş ışığım.
Gökyüzü grileştiğinde beni sen mutlu ediyorsun.
Seni ne kadar çok sevdiğimi bilmiyorsun.
Lütfen benim güneş ışığımı alıp götürme.

Hüzünlü bir tebessümle arkama yaslandım ve filmin tadını çıkarmaya başladım. Trouble with the Curve, sessiz sedasız, spor filmlerine öyle unutulmaz bir sahne armağan etmiş ki türünün en iyilerinden biri olarak anılmayı haketmiş.

Topu gör ve topa vur!

Trouble with the Curve

Son elli yıldır yapımcı, yönetmen ve oyuncu olarak ürettiği yapıtlar ve kazandığı ödüllerle Hollywood’un yaşayan efsaneleri arasında seçkin bir yer edinen Clint Eastwood, bu defa beyzbol üzerine çektiği bir spor filmiyle karşımızda. Yönetmenlik koltuğunu Robert Lorenz devralmış olsa da duygusal yaklaşım, düşük tempolu hafif müzikler, dokunaklı sahneler ve uzun diyaloglar ile filmin genelinde Eastwood’un anlatım tarzı belirginlikle hissedilmekte.

Filmde gördüğümüz deneyimli spor adamı Gus karakterini oynayan Eastwood’a, kızı Mickey rolüyle altı Oscar ve yedi BAFTA adaylığı bulunan Altın Küreli Amy Adams eşlik ediyor. Ünlü müzisyen Justin Timberlake genç yetenek avcısı Flanagan rolüyle yardımcı oyuncu olarak karşımızda. Deneyimli oyuncu John Goodman ise Gus’un görev yaptığı Atlanta Braves’in yöneticisi rolünü üstlenmiş. Eastwood, Goodman ve Adams etkileyici performanslarıyla seyirciyi filmin içine çekmeyi başarmışlar.

Clint Eastwood’un tüm filmlerinde olduğu gibi, Trouble with the Curve kişisel ve profesyonel gelişime ilişkin birçok mesajla donatılmış.

Teknoloji, teknik bilgi ve deneyim ile beraber kullanılmalı

2000’li yılların başında sporun içerisine giren istatistiki çözümlemelerin genç oyuncuların performanlarına ilişkin değerlendirmelere yepyeni bir bakış açısı getirdiği bir gerçek. Ama, genç bir oyuncuyu oyun sahasında gözlemleyerek elde edilen veriler de o oyuncunun gelecekte ulaşabileceği noktaya ilişkin ciddi ipuçları vermekte. Dolayısıyla, yetenek avcılığı açısından konuya yaklaşıldığında teknolojiyi geleneksel yöntemleri gereksiz kılan üstün bir araç olarak değil, yıldız adayı değerlendirmelerini zenginleştiren bir yenilik olarak görmekte yarar var.


İnsanlar ile sağlıklı iletişim kurmak için onların dilinden konuşun

Sevdiğiniz bir insan ile onun geçimsiz davranışları yüzünden sağlıklı iletişim kuramadığınızı gördüğünüzde kendisine yaklaşım tarzınızı değiştirmeniz yararlı olabilir. O insana onunla aynı dili konuşarak yaklaşmayı deneyebilirsiniz. Filmde; Mickey babası Gus’un hoşuna gideceğinden emin olduğu sevimli davranışlarda bulunup aralarını ısıtıyor, sonra eline kalem kağıt alıp tribünde babasının yanında oturarak ona daha da yaklaşıyor. Bu yakınlaşmanın doğal sonucu olarak baba ile kız birbirleriyle açık konuşup Mickey’in çocukluğundan beri aralarında duran kalın duvarı beraberce yıkıyorlar.

Mutluluğa fırsat vermekten asla vazgeçmeyin

Kalp kırıklığı, yaşamın önlenemez gerçeklerinden birdir. Ne kadar kırılırsak kırılalım, çevremiz tarafından bize sunulan yeni mutluluk fırsatlarını değerlendirmekten kaçınmamalıyız. Filmde, Mickey çocukluğunda babasının yaklaşımı nedeniyle o derece üzülmüş ki bir daha kalp kırıklığı yaşamamak için hayatının geri kalanını insanlarla arasına mesafe koyarak sürdürmüş. Mickey, kırılma korkusunu yendikten sonra hem babasına hem de kendisine ilgi gösteren genç yetenek avcısı Flanagan’a yüreğini açarak mutluluğa kavuşmayı başarıyor.

Emin olduğunuzda uzaklaşmaktan korkmayın

Bir konuyu değerlendirme görevini yürütürken çoğunluğun beklentisinin aksi yönünde bir sonuca ulaştığınızda, bu sonuca göre hareket etmekten çekinmeyin ve kararlılıkla doğru bulduğunuz yolda ilerleyin. Filmde; Flanagan kendi kulübü adına seyrettiği genç oyuncunun yıldız olamayacağı sonucuna varsa da olumsuz rapor vermekten çekindiğinde, Gus genç yetenek avcısını izlenimlerine güvenmesi gerektiği konusunda cesaretlendirip doğru karara yönlendiriyor.

Damarlarınızda akan yeteneğin çağrısına kulak verin, sizi mutlu eden mesleği seçin

Doğru mesleği seçme konusu farklı ortamlarda sıkça karşımıza çıkan bir noktadır. Genç bir avukat olan Mickey meslek seçimiyle ilgili özeleştiri yaptığında, beyzbol tribünlerinde oturmaktan çok daha fazla zevk aldığını hissediyor. Daha fazla para kazanmak uğruna seçtiği avukatlık mesleğine veda edip babasından aldığı gözlem yeteneği ve beyzbol bilgisini değerlendirmek üzere, yetenek avcısı olarak Atlanta Braves’in kadrosuna katılıyor.

Yaşam hakkında iyi bir yol gösterici olarak beğenimize seslenen Trouble With The Curve’ye zaman ayırmalısınız. Müzik eşliğinde akan hareketli maç sahneleri yok; bunalıma giren oyuncular, bağırıp çağıran antrenörler yok; tüyler ürperten şampiyonluk sayısı yok.  Duygular var, sakince akan yaşam manzaraları var. Spor filmleri listelerinde İlk 100’e girmesine kesin gözüyle bakıyorum. İyi seyirler dilerim.

Filmin Künyesi

Trouble with the Curve
Yapım: ABD
Yapım Yılı: 2012
Yönetmen: Robert Lorenz
Senaryo: Randy Brown
Müzik: Marco Beltrami
Oyuncular: Clint Eastwood, Amy Adams, Justin Timberlake, John Goodman

Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak filmin tanıtımını izleyebilirsiniz.


Covid-19 önlemlerine sıkı sıkıya uyalım. Hepinize sağlıklı günler dilerim.

Google 2020 yılında en çok aranan filmler ve dizileri açıkladı


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.