WhatsApp gizlilik sözleşmesine tepki: Telegram ve Bip öne çıkıyor!

WhatsApp gizlilik sözleşmesinde “zorunlu izin” kararının ardından tepkiler çığ gibi büyüdü. Kişisel verilerinin Facebook ile paylaşılmasını istemeyen kullanıcılar WhatsApp’ı silerek Telegram, Signal ve Türkiye’de yerli uygulama olan Turkcell Bip’e yöneldi.

WhatsApp gizlilik sözleşmesine tepki: Telegram ve Bip öne çıkıyor!

WhatsApp gizlilik sözleşmesine tepki: Telegram ve Bip öne çıkıyor!

WhatsApp’ın yeni gizlilik koşullarını açıklaması, gündeme bomba gibi düştü ve günlerdir bu konu konuşuluyor. Uygulamanın Facebook ile rahat rahat veri paylaşımını öngören sözleşmeyi kabul etmeyenlerin WhatsApp kullanamayacak olmasını açıklaması sonrasında tepkiler çığ gibi büyümüştü. Bazı kişiler yeni gizlilik koşullarını hiç okumadan onayladı ancak çoğu kişi buna izin vermek istemedi. Bu kişilerin 8 Şubat sonrasında WhatsApp kullanamayacak olması, diğer mesajlaşma uygulamalarına olan talebi arttırdı.


WhatsApp Türkiye’den siliniyor!

Dün yapmış olduğumuz haber ise WhatsApp’a olan tepkileri daha da arttırdı. Buna göre Avrupalı kullanıcılar yeni gizlilik koşullarını kabul etmeseler dahi uygulamayı kullanmaya devam edebilecekler. Türkiye’deki kullanıcılar için ise bu geçerli değil, yani biz koşulları ya kabul edeceğiz ya da hesabımızı sileceğiz.

Bu dayatma, Türk kullanıcılar üzerinde önemli bir etki yarattı ve WhatsApp’a karşı bir öfke doğurdu. Çoğu kişi çareyi telefonlarına rakip uygulama Telegram’ı indirmekte buldu ve Telegram indirme oranlarında patlama yaşandı. Ayrıca yerli olan Bip uygulaması da yaşanan gelişmelerin ardından son 24 saatte 1,2 milyon kişi tarafından indirildi.

Ünlü iş adamı Elon Musk tarafından yapılan bir öneri ise başka bir ismi öne çıkardı. Elon Musk, Signal isimli mesajlaşma uygulamasını insanlara önerince uygulamanın indirme oranlarında gözle görülür bir artış yaşandı. Signal Türkiye’nin en popüler ikinci uygulaması olmayı da başardı. Liderlik koltuğunda ise Telegram yer alıyor.

telegram mesajlaşma uygulaması

Apple’ın uygulama mağazası olan App Store’da, Türkiye’de en çok indirilen mesajlaşma uygulamaları arasında ilk sırada “Telegram Messenger” yer aldı. İkinci sırada, Tesla ve SpaceX Üst Yöneticisi Elon Musk’ın WhatsApp’a karşılık önerdiği “Signal” uygulaması bulunurken, WhatsApp üçüncü sıraya geriledi. WhatsApp’ın hemen ardından Türk mühendisleri tarafından geliştirilen yerli anlık mesajlaşma uygulaması BiP listenin üst sıralarında kendisine yer buldu.

Android’in uygulama mağazası Play Store’da da en çok indirilen mesajlaşma uygulaması Telegram Messenger oldu. WhatsApp, Play Store’da ikinciliğe gerilerken, onu yerli uygulama BiP takip etti.


WhatsApp “çifte standart” uyguluyor

WhatsApp, 4 Ocak’ta “Gizlilik İlkesi”ni güncellemiş ve kullanıcılarına güncellenen ilkeleri kabul etmeleri için bildirim yollamıştı. Hesap bilgileri, mesajlar, konum bilgileri gibi birçok verinin Facebook’a ait şirketlerle paylaşılmasını içeren yeni koşulların onayı için kullanıcılara 8 Şubat’a kadar süre vermişti. WhatsApp, yeni koşulların kabul edilmemesi durumunda uygulamanın kullanılamayacağını belirtmişti.

WhatsApp, bu kararına ilişkin kullanıcılardan yoğun eleştiri alması üzerine yaptığı açıklamada, “Avrupa Bölgesi” kullanıcılarının bu güncellemeden etkilenmeyeceğini, bu bölgedeki kullanıcıların verilerinin Facebook şirketleriyle paylaşılmayacağını duyurmuştu.

WhatsApp’ın sitesinde yer alan bilgilere göre, Avrupa Bölgesi olarak isimlendirilen ülkeler arasında sadece Avrupa Birliği (AB) ülkeleri yer alıyor. Bu nedenle Türkiye’deki kullanıcıların WhatsApp kullanımına devam etmesi için 8 Şubat’a kadar güncellenen koşullara onay vermesi gerekiyor.

Uzmanlar, AB ülkelerinin bu düzenleme kapsamına alınmamasının “çifte standart” olduğunu, veri güvenliğine yönelik sert yaptırımlar içeren yasal düzenlemeler nedeniyle WhatsApp’ın AB ülkelerine karşı “temkinli” yaklaştığını belirtiyor.

Yerli BiP uygulamasına yoğun ilgi!

Yerli BiP uygulamasına yoğun ilgi!

WhatsApp’ın kullanıcılarını güncellenen koşulları kabul etmeye zorlamasıyla birlikte, Türkiye’deki kullanıcıların yerli mesajlaşma uygulaması BiP’e ilgisinde ciddi artış oldu. Turkcell’in paylaştığı verilere göre, bir günde 100 bin kişi BiP’i cep telefonlarına yükledi.

Tüm verilerin yüksek güvenlikli şifreleme ile kullanıldığı BiP; HD sesli ve görüntülü arama, 100’den fazla dilde anlık çeviri gibi çok sayıda özelliği kullanıcılara sunuyor. BiP’in aylık 10 milyonun üzerinde aktif kullanıcısı bulunuyor. BiP üzerinden 2020 yılında yaklaşık 140 milyar mesaj gönderildi ve uygulamada yapılan görüşmelerin toplamı 2,5 milyar dakikaya ulaştı.


Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kullanıcıların en çok önem verdiği konuların başında kişisel verilerinin güvenliğinin geldiğini belirterek, “BiP üzerinden gelen tüm verileri, Türkiye’deki veri merkezlerimizde güvenle saklıyoruz. BiP ile teknoloji dünyasında her zaman fark yaratan öncü yetenekleri kullanıcılarımızla buluşturuyor ve bu özellikleri sürekli geliştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Signal, WhatsApp’a alternatif olabilir mi? Elon Musk önermişti


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.