Clubhouse ses kayıtlarının Çin’e aktarıldığı ortaya çıktı!

Stanford Üniversitesi, kısa sürede popüler hale gelen sesli paylaşım uygulaması Clubhouse ses kayıt verilerinin Çin’e aktarıldığını ortaya çıkardı. Şirket yönetimi yaptığı ilk açıklamada; “Gelecek 72 saat içerisinde veri şifrelemesi ve Clubhouse müşterilerinin verilerinin Çinli serverlara düşmemesi için çalışmalarımızı yapacağız” ifadelerine yer vererek iddiaları kabul etmiş oldu.

Clubhouse nedir

Clubhouse ses kayıtlarının Çin’e aktarıldığı ortaya çıktı!

Sesli paylaşım uygulaması Clubhouse hakkındaki “sızıntı” iddiasına şirket yönetiminden ilk açıklama geldi.


2020 yılının Nisan ayında kurulan ve 2021 yılının Ocak ayında 1 milyar dolarlık bir değere ulaşarak milyonlarca kullanıcı kazanan uygulama hakkında Stanford Üniversitesi bünyesindeki bir araştırma grubu bir rapor hazırlamıştı. Raporda uygulamada gerçekleşen bütün konuşma ve ses kayıtlarının Çin’de bulunan serverlarda saklandığı ve bütün verilerin Çin’e gönderildiği kaydedildi.

Uygur Türkleri tartışılıyordu

Clubhouse’un altyapısının Agora isimli bir şirket tarafından hazırlandığı kaydedilirken raporda, birer seri numara şeklindeki kullanıcı kimliklerinin, internet üzerinden düz metin olarak aktarıldığı, Çinli Agora şirketinin Clubhouse kullanıcılarının ham seslerine erişiminin muhtemel olduğu ve bu durumun potansiyel olarak Çin hükümetine erişim imkanı sağladığı vurgulandı.

Özellikle geçen haftalarda Çin’den çok büyük bir katılımcı platforma dahil olmuş ve başta Uygur Türkleri ve Hong Kong’taki yasaların değişmesi konusunda muhaliflerin bir araya geldiği bir alan haline gelmişti.

Herhangi bir internet trafiği gözlemcisinin, Clubhouse’daki konuşma odalarında kimin kimle konuştuğuna dair kullanıcı kimliklerini kolayca eşleştirebileceğini belirten SIO, bu durumun Çinli kullanıcılar için rahatsız edici olduğuna dikkat çekti.

Clubhouse şirketi ise bu iddialar ve rapor ile ilgili bir açıklama yaptı. Stanford Üniversitesi’nin yayınladığı raporu dikkate aldıklarını açıklayan Clubhouse yönetimi bir açıklama yayınladı.

“72 saat içinde çözeceğiz”

Yetkililer, “Stanford İnternet Gözlemi’nin yardımı ile birlikte veri güvenliğimizi kuvvetlendirecek bazı alanlar keşfettik. Gelecek 72 saat içerisinde veri şifrelemesi ve Clubhouse müşterilerinin verilerinin Çinli serverlara düşmemesi için çalışmalarımızı yapacağız. Bunun yanı sıra dışarıdan çalışacağımız bir güvenlik şirketi ile bu durumu inceleyecek ve değişiklikler yaratmaya çalışacağız” açıklamasını yaptı.

Stanford Üniversitesi bünyesindeki Stanford İnternet Gözlem, Çinli şirket Agora Inc’in Clubhouse’un back-end alt yapı sistemini üstlendiğini ve Agora’nın kullanıcıların ham ses kayıtlarını saklayarak Çin hükümetinin erişimine açabileceğini duyurmuştu.

Kuruluşun hazırladığı raporda her görüşme odasındaki metadatanın Çin’deki serverlarda saklandığı ve bu ses kayıtlarının Çinli yetkililerle paylaşılabileceğini duyurmuştu. Kuruluş, bu verilerin ABD’de saklanması durumunda Çin hükümetinin bu verilere erişemeyeceğini iddia etmişti.

Clubhouse nedir?

Clubhouse’ta yazılı mesaj, yorum, beğeni ya da fotoğraf paylaşımı, görüntülü konuşma yapılmıyor. Alışılagelmiş bir ana sayfa akışının olmadığı uygulamada, sesli sohbet odaları üzerinden etkileşim sağlanıyor. Uygulama şimdilik sadece iOS kullanıcılarına sunuluyor.

Clubhouse nasıl kullanılır?

Uygulamada birçok oda bulunuyor. Clubhouse’a üye olduğunuzda birçok sosyal medya uygulamasında olduğu gibi kendi ilgi alanlarınızı işaretliyorsunuz.


Bu odalarda ise iletişim sadece ses yoluyla, konuşarak gerçekleşiyor. Odada konuşulanları sadece dinleyebilir, ya da moderatörden izin alarak sohbete dahil olabilirsiniz.

Clubhouse’a nasıl üye olunur?

Şu an için sadece iOS kullanıcılarına sunulan uygulamayı öncelikle cihazınıza indirmeniz gerekiyor.

Kullanıcı adı seçilip SMS yoluyla hesap doğrulaması yapıldıktan sonra Clubhouse, hesabınızı bekleme listesine alıyor.

Halihazırda uygulamayı üye olan bir kullanıcının davetiye göndermesi durumunda bekleme listesine girmeden üyelik işleminiz tamamlanıyor.

Üyelik işlemi tamamlandıktan sonra ilginizi çeken farklı konu başlıklarındaki sohbet odalarına dinleyici ya da sesli etkileşim yoluyla konuşmacı olarak dahil olabilirsiniz.

Davet kodu gerekiyor

Clubhouse uygulamasına üye olmak için halihazırda uygulamayı kullanan bir arkadaşınızın size davet kodu göndermesi gerekiyor. Davet kodu olmadan üye olamıyorsunuz. Clubhouse davet kodu birçok forum ve internet sitesinde insanlar birbirlerini ekletmeye çalışıyor.

Davet kodu nasıl alınır?

Clubhouse davet kodunu uygulamaya üye olan bir arkadaşınızdan edinebilirsiniz. Veya Twitter’da arama kısmına Clubhouse yazarak burada paylaşılan kodlarından birini edinerek alabilirsiniz. Uygulamaya kodu almak için bu yöntemler dışında bir yol bulunmuyor.

Clubhouse Andoid telefonlarda var mı?

Davet sistemi ile çalışan Clubhouse, sınırlı kullanıcıya hitap eden ve halen geliştirilmesi devam eden bir mobil uygulama ve şu sıralar oldukça popüler.

Yalnızca iOS kullanıcılarının davet sistemiyle kullanabildiği Clubhouse için geliştiriciler Android versiyonu üzerinde halen çalışıyor, ancak Play Store’da henüz resmi uygulama bulunmuyor.

Ayrıca Clubhouse için tek başına iPHone telefona sahip olmak yetmiyor. Aynı zamanda telefonunuzun işletim sisteminin İOS 13 ve üzeri olması gerekiyor.


Popülerliği günden güne artan uygulamanın Android cihazlar için de geliştirilmekte olduğunu belirtiliyor.

SEO için 10 önemli kriter nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.