Fenerbahçe – Galatasaray derbisi: Aslan sert kükredi!

Kıtalararası derbi, ender rastlanan bir sonuçla bitti. Aslan, ezeli rakibini deplasmanda yenmeyi başardı. İki takım Süper Lig’in zirvesinde puan puana sıralandı.

fenerbahçe galatasaray derbisi

Fenerbahçe – Galatasaray derbisi: Aslan sert kükredi!

Türk futbolunun 112 yıllık geleneği Kıtalararası Derbi’nin 393. karşılaşması, Sarı-Lacivertliler’in evi Ülker Stadyumu’nda, bahardan kalma ılık bir havada oynandı. Geçen hafta liderliği Beşiktaş’ın elinden alan Fenerbahçe ile son haftalarda yükselişe geçen performansıyla dikkati çeken Galatasaray televizyonlarının başında heyecan içinde bekleyen milyonlarca futbolsevere heyecanlı bir 90 dakika sundu.


İlk yarıda Galatasaray gol atmaya daha istekli göründü.

Oyuna hızlı giren Fenerbahçe, henüz 3. dakikada Samatta ile gol pozisyonuna girdi, siyahi yıldız kalecinin üstünden aşırtarak önüne düşürdüğü topa o kadar kötü vurdu ki top üstten dışarı çıktı. Galatasaray, deplasmanda oynamasına karşın rakibinin hızını ilk beş dakika sonunda keserek oyun üstünlüğünü ele geçirdi ve 11. dakikada Emre Kılınç’ın ceza alanı dışından attığı şutla ilk gol pozisyonunu yakaladı.

fenerbahçe galatasaray derbisi

İlk yarım saat boyunca topa daha fazla hakim olan ve rakibine oranla daha fazla gol arayan Galatasaray’dı ama maçın ilk önemli gol pozisyonu da 38. dakikada Galatasaray kalesinde yaşandı. Fenerbahçe’nin Arjantinli yıldızı Sosa ceza alanı dışından çok şık bir şut çekti, Uruguaylı yıldız Muslera yay gibi kıvrılıp topu kornere çeldi. Kornerden kale sahasına ortalanan topu Samatta kafayla Galatasaray kalesine gönderdi; Uruguaylı kaptan bir kere daha Sarı-Lacivertliler’e geçit vermedi.

Golsüz sona eren ilk yarı boyunca iki takım tarafından toplam yirmialtı faul yapılması oyunun hızının sık sık kesilmesine neden oldu. İlk 45 dakika genel olarak orta saha mücadelesi ve paslaşmalarla geçti.


İkinci yarıda Aslan’ın keskin pençesi Fenerbahçe’nin canını yaktı

İkinci yarı ilk yarıya göre daha hareketli başladı. 51. dakikada kaleci Altay kale sahası çizgisinde Onyekuru’nun vurduğu yumuşak topu ayağıyla karşılayarak Sarı-Kırmızılılar’ın sevinmesine olanak vermedi. 54. dakikada ise Emre Kılınç, rakip savunmanın arasına çok iyi sokularak topu ceza alanı dışında beklemekte olan Mostafa Mohamed’e açtı. Mohamed önündeki savunma oyuncusunu çalımlayıp yerden attığı kavisli şut ile topu Fenerbahçe kalesinin fileleriyle buluşturdu, Aslan büyük bir sevinçle kükredi.

Golden üç dakika sonra Linnes’in sağ kanattan ceza sahasına yaptığı ortayla kaleyi bir kere daha yoklayan Mohamed bu defa gol yapmayı başaramadı. Bu pozisyondan sonra Fenerbahçe beraberlik golüne ulaşabilmek için ataklarını sıklaştırdı. Galatasaray galibiyeti korumak için kendi sahasına çekilince Sarı Kanarya oyunu rakibinin sahasına yığmayı başardı ama ataklarıyla rakibini bunaltmayı başaramadı. 61. dakikada Ozan’ın attığı şut ve maçın son dakikalarında Mesut’un attığı serbest vuruşa Muslera geçit vermedi.

Duraklamalar nedeniyle temposu gittikçe düşen oyunda başka bir gol olmayınca maç Galatasaray’ın 1-0 galibiyetiyle sona erdi. Hiç şüphesiz maçın yıldızı Galatasaray’ın Uruguaylı kalecisi Muslera’ydı. Tangocu yıldız maç boyunca yaptığı kurtarışlarla takımına unutulmaz bir derbi zaferi armağan etti. Mesut Özil ilk derbi maçında ikinci yarı oyuna girdi, orta sahada pas dağıtarak ağırlığını hissettirdiği gibi duran toplarda etkili ortalar yaptı.


Maçın sonucu şampiyonluk yarışını daha kızıştırdı, önümüzdeki haftalar çok daha heyecanlı maçlar bizleri bekliyor.

Spor


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.