Uludağ’da intihar eden Doktor Mustafa Yalçın’ın mektubundan: İnsanların birbirine tahammül edememesine, tahammül edemez oldum! İncir çekirdeğini doldurmayacak sebeplerle birbirine hakaret edenler, kalp kıranlar beni ümitsizliğe sürükledi…
İntihar eden Doktor Mustafa Yalçın, mektubunda mobbinge uğradığını yazmış. Sağlık çalışanları, #MobbingCinayettir etiketi ile karşılaştıkları mobbinge isyan etti.
Bursa’da, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde kalp damar cerrahisi bölümünde baş asistan olarak çalışan 35 yaşındaki Mustafa Yalçın’ın geride bıraktığı intihar mektubunda, mobbinge maruz kaldığını anlattığı belirtildi.
Yalçın’ın cansız bedeni dün Uludağ’da bulunmuştu. Önceki gün sabah saatlerinde “Kayak yapmaya gidiyorum” diyerek evden çıkan ve saat 11.00’de girmesi gereken ameliyata gitmeyen Yalçın’ı merak eden çalışma arkadaşları, genç doktoru cep telefonundan arayıp ulaşamadılar.
Evden sabah saatlerinde ayrıldığı öğrenilince durum, polis ve jandarma ekiplerine bildirildi. Arama kurtarma ekipleri uzun süren çalışmalar sonunda Yalçın’ın aracını, sonra da naaşını buldu. Yalçın’ın Uludağ’da kendi hazırladığı ilacı da kullanarak eksi 10 derecede ölüm uykusuna yattığı belirlendi.
İntihar mektubunda mobbinge uğradığını yazdı
Mustafa Yalçın’ın yol kenarında park edip bıraktığı otomobilinde, Yalçın tarafından yazıldığı tahmin edilen 6 sayfalık not bulundu. Notta, Yalçın’ın ilk kez Bursa’ya geldiğinde çok beğendiği Uludağ’da böyle bir şey yaşayacağını hiç tahmin etmediği yazıyordu. Kız arkadaşının da kendisiyle aynı serviste görev yaptığını belirten doktor, kız arkadaşıyla birlikte kendisine mobbing uygulayan bazı kişilere özel notlar yazdığı belirtildi.
Uludağ’da intihar eden Asistan Doktor Mustafa Yalçın, mektubunda “Ben bu hayattan keyif almıyorum. Artık yaşamak istemiyorum” yazdığı belirtildi.
Cenazesi Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde dün düzenlenen törenle toprağa verilmek üzere memleketi Hatay’a gönderilen Mustafa Yalçın’ın intiharından önce ailesi ile kız arkadaşına yazdığı 5 sayfalık intihar mektubu ortaya çıktı.
Mustafa Yalçın, sevenlerine acı çektirecek olmasından dolayı kendisini kötü hissettiğini belirttiği mektubunda şu ifadelere yer verdi:
“İronik olan şu ki, insanların birbirine tahammül edememesine tahammül edemez oldum. İncir çekirdeğini doldurmayacak sebeplerle birbirine hakaret edenler, birbirini incitenler, kalp kıranlar beni ümitsizliğe sürükledi. Bu tip insanlarla muhatap olmak istemiyorum. Zorba insanlar güçlerini kullanarak korku krallığı kurup kendinden zayıfları tir tir titretiyorlar ve kalkıp da bir şey diyemiyorsun. Çünkü seni de üzüyor. Ezip geçiyor.”
Asistanlar mobbinge isyan etti
Asistanlar hastanelerde yaşadıkları mobbinge bir süredir sosyal medyada daha yüksek sesle tepki gösteriyordu. Yalçın’ın intiharının ardından çok sayıda asistan hekim ve sağlık çalışanı tepki gösterdi.
#MobbingCinayettir etiketi ile çok sayıda paylaşım yapan sağlık çalışanları, sağlıkta şiddetin yanı sıra karşılaştıkları ‘mobbing’in de çalışma koşullarını ve yaşamlarını olumsuz etkilediğini anlattı, Mustafa Yalçın’ı intihara sürükleyen koşullara isyan etti.
Asistan hekimler günlerdir sesini duyurmaya çalışıyordu.
Nedenini anladınız mı?
İlla bir asistan hekimin intihar etmesi mi gerekiyordu?Gerekenler yapılırsa bundan sonraki kayıpları önleyebiliriz.#MustafaYalçın #mobbingcinayettir
— Dr. Eren Öztürk (@Ereniuu) February 17, 2021
Kliniğimize gelen tıpta uzmanlık öğrencileri ve stajer öğrenciler biz öğretim üyelerine emanettir. Tıp öğrenimi sırasında mobing yapılması asla kabul edilemez.
— Prof. Dr. Tufan Tükek (@tufantukek) February 17, 2021
1997 yılında TUS’da dereceyle ve ilk tercihimle girdiğim asistanlığım sırasında başasistan ve iki hocanın mobbingi yüzünden 3 kez istifanın eşiğine geldim.
Fakir aile çocuğu olarak istifa etmeye cesaret edemedim.
Geçen 23 senede ülkede değişen bir şey yok. #mobbingcinayettir https://t.co/QcagLC7dFK pic.twitter.com/LGqZx1sqVS— Dr. Soyhan Bağcı✍#SanalHastane Gönüllü Doktoru (@DrSoyhanBagci) February 17, 2021
Mesleki disiplin ve iyi eğitimle; kişilik haklarına saldırı arasında fark var. Mobbing tam olarak bu farkta başlıyor, asgari insanlık halleri ihlal edildiğinde başlıyor, bir susan iki küsen hekimler üçüncü de bu savaştan geri çekiliyor; istifayla, intiharla. #mobbingcinayettir
— Meltem Şahin (@onlakonusmayin) February 17, 2021
Dr. Banu çiftçi’nin asistanlığında gördüğü mobbing hakkında 4 sene önce yazdığı yazı. Mobbing senelerdir bu camianın büyük bir sorunu ve hiçbir şey yapılmıyor. #mobbingcinayettir pic.twitter.com/PybXWDwMw9
— irem (@ozel_irem) February 17, 2021
Şu gülen yüz birkaç mutsuz, egolu, kibirli, büyüklük hezeyanı yaşayan sözde meslektaşları yüzünden soldu. Yapılan mobinglere dayanamadı daha fazla ve CANINA KIYDI! Bugün buna sessiz kalan tüm hocalarım bu cinayete ortaktır. #mobbingcinayettir pic.twitter.com/IZLeoukEah
— Doctor D. (@antihistamink) February 17, 2021
Uludağ Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Dr. Mustafa YALÇIN’ın mobbing nedeniyle intiharı konusunda kamuoyuna açıklama yapmak zorundadır. #mobbingcinayettir pic.twitter.com/LAphQVuicf
— Dr. Mehmet CAKMAK (@DrMehmetCAKMAK1) February 17, 2021
Mustafa iyi bir adamdı yüzünü bir kere asık görmedim , kibar naif bir okadar yardım severdi hastahanede hep mont ile gezerdi üşürdü , şimdi onu böyle karlar altında görmek içime dokundu . Mekanın cennet olsun güzel insan . #mobbingcinayettir pic.twitter.com/WzpAXsOLmy
— sedoşcummm (@sedassyonn) February 17, 2021
Kadın olduğum için öldürülme ihtimalim, doktor olduğum için öldürülme ihtimalim, doktor olduğum için kendimi öldürme ihtimalim… Ben sadece insan gibi yaşamak istiyorum ya bu dünyadan insan gibi gelip geçmek istiyorum sadece, YETER ARTIK!#mobbingcinayettir
— Merve Dumlu (@BosCerrahisi) February 17, 2021
Kıymetli bir cerrahımızı daha kaybettik. Seni bu eşiğe getiren düzene kızgın, sana çok üzgünüm 😢 Huzur içinde dinlen arkadaşım.. #mobbingcinayettir pic.twitter.com/1pKYQD0iP7
— Utku Mete (@utkumte) February 17, 2021