Maltepe’de sokaklar çöp yığınına dönmüşken Beşiktaş Belediyesi de grev kararı aldı

İstanbul’da Bakırköy, Kadıköy, Ataşehir, Kartal ve Maltepe’den sonra Beşiktaş Belediyesi’ndeki işçiler de maaşlarını yükseltmek için greve başladı. Maltepe ilçesinde her sokak ve caddede çöp yığınları oluştu.

maltepe grev beşiktaş

CHP’li belediyelerden Bakırköy ve Kadıköy’de başlayan grev dalgasına Ataşehir, Kartal ve Maltepe‘den sonra Beşiktaş Belediyesi işçileri de katıldı.

Kadıköy’deki grev 5275 TL maaş ile son buldu

Kadıköy Belediyesi işçileri ise geçtiğimiz ay günlerce sürdürdükleri grevi, Belediye ile DİSK Genel-İş Sendikası arasında yapılan anlaşma ile sona erdirmişti. İmzalanan sözleşmeyle, belediyedeki en düşük işçi maaşı, ikramiyeler ve yıllık ödenen sosyal yardımlar hariç; aylık net 5 bin 275 TL olarak belirlenmişti.


Maltepe’de belediye işçileri greve devam ediyor, sokaklar çöp yığınlarına döndü

çöp yığınları chp belediye grevKadıköy’den sonra greve başlayan Maltepe Belediyesi’nde ise işçilerin bekleyişi devam ediyor. DİSK/Genel İş Sendikası’na bağlı bin 500 işçi, haklarını alana kadar greve devam edeceklerini söyledi. Geçim sıkıntısı yaşadıklarını, belediyenin haklarını vermesini talep ettiklerini belirten işçiler, Kadıköy Belediyesi işçilerine verilen ücretin aynısını istediklerini vurguladı. İlçeden gelen görüntülerde ise Maltepe sokaklarında çöp yığınların görülüyor.

maltepe grev

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç: Param yok, istedikleri maaşı ödemem mümkün değil!

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; “En düşük 2800 TL olan emekçilerimizin ücretlerine ikramiyeler hariç yaklaşık yüzde 47 zam sonucunda net 4118 TL’ye çıkarma teklifimiz sendika tarafından reddedilmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

ali kılıç

Başkan Kılıç, yaptığımız konuşmada ‘param yok’ vurgusunu yaptı, belediyenin gelir-gider rakamlarını da şöyle anlattı:

“Sendikayla yaklaşık 6 aydır görüşmelerimiz sürüyor. Fakat bir anlaşma ne yazık ki sağlanamadı. Maltepe Belediyesi’nde çalışan işçilere zaten asgari ücretin üstünde maaş ödüyorduk. Düşük ücret alanların maaşlarına iyileştirme yapmayı da kapsayan teklifimizi sunduk. Bu teklifte, ikramiyeler ve eğitim yardımıyla birlikte maaş 4500 TL’yi buluyor. Bu rakam net maaş değil, ikramiye ve ek ödeneklerle birlikte. Fakat sendika 5200 TL dedi.

Ben de bütçemi aşıyor, bu maaşı ödeyemem deyince greve çıktılar. İşçilerimizin, emekçilerimizin grev hakkına saygı duyuyorum ama param yok ne yapayım! Gelir-gider ortada. Maaşlara ayda 20 milyon TL ödüyorum. Yani yılda 240 milyon TL. Maltepe Belediyesi’nin yıllık geliri ise 310 milyon TL. 240 milyon TL’yi maaşlara verince geriye kalıyor 70 milyon TL.

Ben bu 70 milyon TL ile 550 bin nüfuslu bir ilçenin bir yıl boyunca hizmetlerini, yatırımlarını yapmak zorundayım. Keşke belediyenin daha fazla geliri olsa da işçilere daha fazla maaş ödeyebilsem. Ama gelir bu kadar. Personel gideri gelirin yüzde 70-80’ini bulmuş durumda. Hal böyleyken taviz veremem. Bütçedeki yedek ödeneği bile aktararak işçilere verilebilecek maksimum rakamı yakaladık. Koca bir ilçenin onlarca hizmeti, yatırımı var. Para olmadan nasıl yaparım bunları! Anlayış göstermeleri gerekiyor.”

Peki çöpler ne olacak?

Başkan Kılıç, sendikayla görüşmelerin sürdüğünü fakat elindeki bütçeyle sendikanın taleplerini karşılamasının mümkün olmadığını ısrarla söyledi. İyi ama anlaşma süreci uzadıkça temel hizmetler de yapılamıyor. Örneğin çöpler… Daha iki gün oldu ama Maltepe sokaklarından çöp yığınlarının görüntüleri geliyor. Çöpler ne olacak? Başkan Kılıç, bu soruma da şöyle yanıt verdi:


maltepe çöp

“Evet çöpler birikmeye başladı. Greve katılmak istemeyen işçiler var. Onlar çöpleri toplamaya çalışıyor fakat engelleniyorlar. Grev hakkına saygı duyduğumuz kadar çalışmak isteyenlerin de hakkına saygı duyulmalı. Zorunlu hizmetleri bile yapmamızı engelliyorlar. Çalışmak isteyen işçileri grev kırıcısın diye tehdit ediyorlar.

çöp

“Gelin siz oturun koltuğa”

Şunu teklif ettim sendikaya: Gelin buyurun siz oturun koltuğa. İsteğiniz maaşları bir yıl boyunca aksatmadan ödeyebiliyor musunuz? Bütçem istenen rakamları ödeyebilsem niye durup dururken böyle bir sıkıntının içine gireyim! Niye greve çıkılmasına yol açayım! Ama param yok, o maaşları ödemem mümkün değil. Aklıselimde buluşmayı umuyorum.”

Maltepe’de yükselen çöp yığınlarına İBB neden müdahale etmiyor? Cevap Beyaz Masa’dan geldi

Maltepe’de biriken çöpler nedeniyle İBB’nin destek hattı Beyaz Masa’yı arayıp şikayette bulunan ilçe sakinleri, beklediği cevabı alamadı. Beyaz Masa hattından yapılan açıklamada, ilçenin Maltepe Belediyesi’nin yükümlülüğünde olduğu, bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin herhangi bir müdahalede bulunmasının yasak olduğu belirtildi.

Beşiktaş’taki grev de 15 Mart’ta başlayacak

İşçiler dün grev pankartını asmak için belediye binasının önünde toplandı. Genel-İş İstanbul Avrupa Yakası 1 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Beşiktaş Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamamasının ardından, 15 Mart’ta uygulanmak üzere belediye binasına grev kararını astı.

AKP’li belediyelerde durum nasıl?

İstanbul’da CHP’li belediyelerde grev kararları alınırken AKP’li belediyelerde henüz grev yapılmadı.  AKP’li ilçe belediyelerinde, hükümete yakınlığıyla bilinen HAK-İŞ Konfederasyonu’na bağlı Hizmet-İş Sendikası örgütlü bulunuyor.

Bağcılar Belediyesi: En düşük ücret 3 bin 870 TL

Bağcılar Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında 7 Ocak 2021 günü imzalanan TİS ile çalışanların ücretlerine ortalama yüzde 16,22 zam yapılırken en düşük ücret 3 bin 870 TL oldu.

Tuzla Belediyesi: En düşük maaş net 3 bin 535 TL

Tuzla Belediyesi ile Hizmet-İş arasında imzalan TİS’e göre, çalışanların maaşlarında ilk yıl yüzde 17 ve ikinci yıl ise yüzde 12 artış belirlendi. Tuzla Belediyesi’nde en düşük maaş brüt olarak 4 bin 570, net 3 bin 535 TL’ye yükseltildi.

Pendik Belediyesi’nde ortalama maaş 3 bin 600- 3 bin 900 TL arasında

Pendik Belediyesi ile Hizmet-İş arasında imzalanan TİS’te ilk yıl için yüzde 20 zam, ikinci yıl için enflasyon farkı belirlendi. Pendik Belediyesi’nde ortalama maaşlar 3 bin 600 ile 3 bin 900 TL arasında değişiyor.

Genel- İş: İşçilerin talepleriyle masaya oturuyoruz


Genel-İş Sendikası’ndan konuştuğumuz yetkili, AKP belediyelerinde de örgütlenmeye çalıştıklarını ve DİSK/Genel-İş olarak, “işçiden gelen talepler sonucunda sözleşme taslaklarını oluşturduklarını ve işçi onayını alarak imzaladıklarını” ancak Hizmet-İş Sendikası’nın belediyelerden gelen teklife genellikle “tamam” dediğini belirtti.

Kadıköy Belediyesi’nde en düşük işçi maaşı 5275 lira olarak belirlendi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.