Kadıköy Belediyesi’nde en düşük işçi maaşı 5275 lira olarak belirlendi

Kadıköy Belediyesi ve DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası Genel Merkezi, toplu iş sözleşmesi görüşmesine anlaşma sağlandığını duyurdu. En düşük işçi maaşı 5275 lira olarak belirlendi.

kadıköy belediyesi işçi maaşı

Kadıköy Belediyesi’nin açıklamasında, en düşük işçi maaşının, ikramiyeler ve yıllık ödenen sosyal yardımlar hariç aylık net 5 bin 275 lira olarak belirlendiği kaydedildi.

Belediye, bu sözleşmenin ardından grevin sona erdiğini kaydetti.


Sendika da açıkladı

Genel-İş Sendikası’nın yazılı açıklamasında, İstanbul Anadolu Yakası 1 No şubenin talebi doğrultusunda bugüne kadar sözleşme sürecine dahil olunmadığı, grev başlayınca sözleşme pazarlığı yapıldığı kaydedildi.

Açıklamada, üç gün süren yoğun müzakereler sonucunda gelinen son aşamanın şubeyle paylaşıldığı, genel merkez olarak toplu iş sözleşmesinin imzalanması gerektiği kararına varıldığı aktarıldı.

En düşük işçi maaşı ikramiyeler hariç aylık 5275 TL oldu

Açıklamaya göre, sözleşme şartları şöyle:

• En düşük yevmiye 106 lira 30 kuruştan (net 76-TL), 161 lira 14 kuruşa (net 115 lira 20 kuruş) yükselmiştir.

• En düşük çıplak aylık ücret 3 bin 188 liradan (net 2 bin 279 lira), 4 bin 834 liraya (net 3 bin 456-lira) yükselmiştir.

• Herkesin aldığı aylık sosyal yardımlar toplamı net 1164 liradan net 1600 liraya yükselmiştir.


• İkramiyeler 10 günden 30 güne çıkarılmıştır.

• İlk defa toplu iş sözleşmesi ile günlük kıdem zammı, iş riski primi, aylık sosyal yardım, giyim yardımı, yılbaşı yardımı, yıllık izin yardımı elde edilmiş, mevcutta olan bayram yardımı, çocuk yardımı, aylık yakacak yardımı, eğitim yardımı miktarları önemli oranda arttırılmıştır.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Tüm bu kazanımlar sonucunda aylık herkese ödenen sosyal yardımlar dahil (bekar işçi) en düşük maaş net 3663-TL’den net 5275-TL’ye yükselmiştir. İkramiye dahil (bekar işçi) en düşük maaş ise net 3726-TL’den 5564-TL’ye yükselmiştir. Bu ücretlere kıdem zammı, iş riski, çocuk yardımı ve yıllık verilen sosyal yardımlar dahil değildir.”

kadıköy grev

Taraflar ne istiyordu?

Kadıköy Belediyesi’nde çalışan binlerce işçi, belediye ile DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın toplu sözleşme görüşmesinden sonuç çıkmaması üzerine 16 Şubat’ta greve başlamıştı.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, en düşük ücretliye yüzde 38 zam ve aylık net 4 bin 972 liralık gelir teklifinin sendika tarafından reddedildiğini söylemişti.

Sendika ise bu iddianın doğru olmadığını belirterek belediyenin 3 bin 200 lira net maaş ve yüzde 7 zam teklif ettiğini belirtmiş, belediyenin günlük 77 liralık ücreti 94 liraya çıkarmak istediğini dile getirmişti.


DİSK Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şube başkanı Ahmet Arıkan, işçilerin günlük net taban ücretinin 180 liraya yükseltilmesini talep etmişti.

Devletin gözlük çerçevesi desteği hiç değişmedi: 37.80 TL


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.