Berat Albayrak döneminde matbaası olmayan firmaya bandrol basım ihalesi verilmiş!

Eski Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak döneminde yerli ve milli yapılacağı iddiasıyla ihalesi iptal edilerek Darphane’ye devredilen sigara ve içki bandrollerinin basımı işini alan DNS firmasının matbaasının olmadığı ortaya çıktı.

Berat Albayrak döneminde matbaası olmayan firmaya bandrol basım ihalesi verilmiş!

Berat Albayrak döneminde matbaası olmayan DNS adlı firmaya bandrol basım ihalesi verildiği ortaya çıktı!

İşin ilginci ihaleden üç ay önce kurulan DNS firması, bandrolleri, kendisinden önce yaklaşık 12 yıl süreyle bu işi yürüten Sicpa’ya ait matbaada bastırıyor.


Bu arada, bandrol basım işini daha yüksek bedelle alan, yüzde 400’lere varan oranlarda fiyat artışı uygulayan firma yeni yıla da zam karıyla girdi. Böylece bandrollerin ülke ekonomisine maliyeti katlandı.

Kaçakçılığın önlenmesi, vergi kaybının önüne geçilmesi amacını taşıyan, alkol ve tütün ürünleri başta olmak üzere hassas ürünler için kullanılan bandrol basımı işi devlet açısından da büyük önem taşıyor.

Türkiye’de tütün ve alkollü ürünlere yapıştırılan bandrolleri, yaklaşık 12 yıldır ihaleleri kazanan Sicpa isimli yabancı bir firma üretiyordu. Ancak ekonomi yönetimi bandrollerin yerli ve milli üretilmesi için görevi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’ne verip, Sicpa Türkiye’nin aldığı ihaleyi iptal etti.

Kamu İhale Kanunu’nun dışına çıkılarak ihale edildi

Böylece görev kamuya geçti. Herkes yeni bandrolleri devletin üretmesini beklerken, çıkarılan düzenlemelerle önce Kamu İhale Kanunu dışına çıkarılan Darpahene’ye, hemen ardından işi 3’üncü firmalara yaptırma yetkisi verildi. Tam da bu yetkinin ardından Türkiye’de mayıs ayında DNS isimli bir firma kuruldu.


Darphane yönetimi, 30 Eylül’de, bandrol basımı işini Halil İbrahim Danışmaz’ın yeni kurduğu DNS firmasına verdi. Halil İbrahim Danışmaz’ın, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la arkadaş olduğu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı sırasında ABD’den düzenli olarak ona bilgi gönderdiği öne sürülmüştü.

Bandrol basım işini 2006 yılından 2019 yılına kadar sürdüren Sicpa Türkiye’nin, son yıllardaki yıllık aldığı bedel ortalama 120 milyon liraydı. Bu bedel DNS firmasının bandrol basım işini almasıyla birlikte 500 milyon liraya çıktı. DNS, işi aldıktan hemen sonra bandrollere yüzde 100 ile yüzde 400 arasında değişen oranlarda zam yaptı. Firma, bundan üç ay sonra da yeni yıla girerken bir zam daha uygulayarak, bandrol basım ücretini yüzde 25 daha artırdı.

Matbaa olmadığı için baskı eski firma tarafından yapılıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı ihale yaparken, teknik yeterlilik, tecrübe ve mali durum raporlaması isterken, ihalenin DNS firmasına verilmesi sırasında bu koşulların gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği ise belli değil.

Çünkü, bandrol basım ihalesini alan ve henüz 3 aylık DNS firmasının hiçbir tecrübesi olmadığı gibi, kendisine ait bir matbaası da bulunmuyor. DNS, bandrollerin baskısını kendisinden önce yaklaşık 12 yıl süreyle bu işi yürüten Sicpa Türkiye’ye yaptırıyor. Bu durum da “Madem baskı aynı firmada yapılacaktı, neden iş ondan alınarak, çok daha büyük maliyet çıkaran, hiçbir tecrübesi olmayan bir başka firmaya verildi?” sorusunu gündeme getirdi.

Bütün adresler Kibar Holding Tuzla olarak gösterilmiş

kibar dns firması


Sicpa Türkiye, 2006’da bandrol baskı ihalesini, Kibar Holding ile konsorsiyum kurarak almıştı. Sicpa’dan sonra bandrol basım işini alan DNS şirketi de ihaleyi aldıktan sonra aralık ayında yeni şubesini Kibar Holding’in Tuzla’daki binasına taşıdı. 25 Aralık’ta açılan şubenin adresinde “Kibar Grup Tuzla” bilgisi yer aldı. Üç şirketin de adresi resmi kayıtlarda Yayla Mahallesi Rüya Sokak D-100 Karayolu No:2 Assan Tesisleri olarak yer alıyor. (Kaynak: ANKA)

Devletin gözlük çerçevesi desteği hiç değişmedi: 37.80 TL


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.