AREA anketi: AKP’nin ekonomi politikalarını başarısız bulanların oranı yüzde 67

AREA Araştırma anketi: AKP’nin ekonomi politikalarını başarısız bulanların oranı yüzde 67 olurken, başarılı bulanların oranı yüzde 22,9’da kaldı! AKP’lilerin neredeyse yarısı kendi partilerinin ekonomide başarısız olduğunu belirtti.

akp ekonomi anketi

AREA Araştırma Şirketi’nin Şubat ayı “Türkiye Siyasi Gündem Araştırması Şubat 2021” başlıklı çalışmasına göre toplam seçmen arasında AKP’nin ekonomi politikasını başarılı bulanların oranı yüzde 22.9, başarısız bulanların oranı da yüzde 67.1 oldu. Yüzde 10’luk kesim de görüş bildirmedi.

Cumhur İttifakı ortağı MHP’li seçmenlerin yüzde 67.6’sı AKP’nin ekonomi politikasını başarısız bulurken, başarılı bulanların oranı sadece yüzde 22 oldu.


AKP’lilerin de neredeyse yarısı kendi partilerinin ekonomide başarısız olduğunu bildirdi. İktidarı ekonomide başarılı bulan AKP’lilerin oranı yüzde 58.6 olarak belirlendi. “Başarısız” diyenlerin oranı da yüze 27.3 oldu.

Ekonomi anketi:

area ekonomi anketi

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi başarı oranı

Çalışmada ayrıca halkın yüzde 50’sinden fazlasının Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ni başarısız bulduğu gözlenirken, “başarılı” diyenlerin oranı yüzde 38.9 oldu.

cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi

Araştırma 7 büyükşehirde 18 – 24 Şubat 2021 tarihleri arasında yapıldı.

İşte AREA anketi öne çıkan sonuçları:

terörle mücadele

AREA anketi: Yönetim sistemi ile ilgili referandum yapılsa

referandum

Seçim anketi sonuçları:

seçim anketi area

Partilere göre oy dağılımları:

seçim anketi

Kararsızlar dağıtıldığında:

son anket

AREA anketinden öne çıkan diğer sonuçlar:

• İttifaklar açısından değerlendirildiğinde; Cumhur İttifakı (AK Parti- MHP) (%46,1), Millet İttifakı (CHP- İYİ Parti)(%38,1) seviyesinde, HDP ve Diğer Partilerin toplamı ise (%15,6) şeklindedir.

• Siyasi liderlerle ilgili “olumlu” kanaatlerde; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN (%47,2) ile ilk sırada yer almaktadır. Ardından İYİ Parti Genel Başkanı Meral AKŞENER (%41,7), Devlet BAHÇELİ (34,5) ve Kemal KILIÇDAROĞLU (%27,3) takip etmektedir.


• PKK ve terör olaylarının bitmesi için “askeri operasyonların devam etmesi gerektiğini” düşünenler %52,3 iken “siyasi ve diplomatik çözüm bulunmalıdır” diyenlerin oranı %31,6’dır.

• Kemal KILIÇDAROĞLU’nun “Şehitlerimizin sorumlusu Recep Tayyip ERDOĞAN’dır” açıklamasını “haklı” bulanların oranı %33,3, “haksız” bulanların oranı ise %50,8’dir.

• Boğaziçi Üniversitesi’ne Prof. Dr. Melih BULU’nun rektör olarak atanması sonrasında gelişen olaylarla ilgili protestolar “haklı”(%50,9) görülmektedir.

• Türkiye’nin yeni bir Anayasa’ya “ihtiyacı olduğu” (%52,2) yönünde kanaat bildirilmektedir.

• Restoran ve kafelerin “açılması gerektiği”(%86,2) yönünde kanaat bildirilmektedir.

• Muharrem İNCE’nin CHP’ye yönelik eleştirilerine “katılanlar”(%38,0) ile “katılmayanlar”(%39,4) arasında belirgin bir fark görülmemektedir. CHP seçmeni özelinde ise, söz konusu eleştirilere katılanlar (%12,6) katılmayanlar (%78,2) olarak tespit edilmiştir.


Kaynak: Area Araştırma Türkiye Siyasi Gündem Araştırması. (Şubat 2021)

FROTO, KOZAL ve OTKAR grafik analizleri: Darbe ve kapalı ekonomi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.