Dünyanın en iyi üniversiteleri belli oldu: Türkiye’den tek üniversite ilk 500’e girebildi

Dünyanın en iyi üniversiteleri belli oldu: Küresel ölçekte üniversitelerin başarı sıralamaları yayımlandı. Buna göre, Türkiye’den ilk 500’e girebilen tek üniversite Koç Üniversitesi oldu.

Dünyanın en iyi üniversiteleri 2021

2021 Dünyanın en iyi üniversiteleri belli oldu. Quacquarelli Symonds tarafından çeşitli akademik kriterlere göre yapılan dünya genelindeki üniversitelerin başarı sıralamaları yayımlandı.

Türkiye’den ilk 500’e girebilen tek üniversite Koç Üniversitesi oldu.


Ülkedeki hiçbir devlet üniversitesinin ilk 500’e girememesi dikkat çekerken, 465’inci sıralamada olan Koç Üniversitesi’ni, Sabancı Üniversitesi 521-530’uncu olarak takip etti.

Koç ve Sabancı’dan sonra ilk 1000’de yer alan üniversiteler ve sıralama aralığı şöyle:

Koç ve Sabancı’dan sonra ilk bine yer alan üniversiteler ve sıralama aralığı şöyle:

► Bilkent Üniversitesi: 551-560
► Orta Doğu Teknik Üniversitesi: 601-650
► Boğaziçi Üniversitesi: 651-700
► İstanbul Teknik Üniversitesi: 751-800
► Ankara Üniversitesi: 801-1000
► Hacettepe Üniversitesi: 801-1000
► İstanbul Üniversitesi: 801-1000

Sıralamaya giren fakat ilk 1000’de bile yer alamayan üniversiteler ise şu şekilde:

► Dokuz Eylül Üniversitesi
► Ege Üniversitesi
► Gazi Üniversitesi
► İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
► Yıldız Teknik Üniversitesi

Dünyanın en iyi 10 üniversitesi sırayla şöyle:

1- Massachusetts Institute of Technology (MIT) – ABD

2- Stanford University – ABD

3- Harvard University – ABD

4- California Institute of Technology (Caltech) – ABD

5- University of Oxford – Birleşik Krallık

6- ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology – İsviçre

7- University of Cambridge – Birleşik Krallık

8- Imperial College London – Birleşik Krallık


9- University of Chicago – ABD

10- UCL – Birleşik Krallık

11- National University of Singapore (NUS) – Singapur

12- Princeton University – ABD

13- Nanyang Technological University, Singapore (NTU) – Singapur

14- EPFL – İsviçre

15- Tsinghua University – Çin

16- University of Pennsylvania – ABD

17- Yale University – ABD

18- Cornell University – ABD

19- Columbia University – ABD

20- The University of Edinburgh – Birleşik Krallık

Koç Üniversitesi hakkında bilgi:

koç üniversitesi

Koç Üniversitesi, 1993 yılında İstanbul’da eğitime başlamış olan bir vakıf üniversitesidir. İlk başlarda İstinye’de eğitim veren okul, 2000 yılında, Rumelifeneri yolu üzerindeki kalıcı kampüsüne taşınmıştır ve faaliyetlerine 400 öğretim üyesi ve yaklaşık 6900 öğrenciyle burada devam etmektedir. Üniversite, İnsani Bilimler ve Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen, Mühendislik, Hukuk, Tıp ve Hemşirelik Fakülteleri ile eğitim sunan Koç Üniversitesi, 22 lisans, 32 yüksek lisans ve 26[5] doktora programı ile eğitim vermektedir.

Koç Üniversitesi, vakıf üniversiteleri arasında yıllık öğrenim ücretinin ve başarı oranının en yüksek olduğu üniversitelerden biridir. Nitekim 2019 YKS yerleştirme verilerine göre[6] tıp programları içerisinde 2., hukuk programları içerisinde 2., bilgisayar mühendisliği programları içerisinde 1., elektrik-elektronik mühendisliği programları içerisinde 1., endüstri mühendisliği programları içerisinde 1., makine mühendisliği programlar içerisinde 1. sırada yer almasının yanında pek çok programda da ilk 10 üniversite içerisindedir.


Kaynak: QS World University Rankings® 2021. https://www.topuniversities.com/university-rankings/world-university-rankings/2021

Üniversiteler yol ayrımında: Yüksek öğrenimde altın çağ sona mı eriyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.