Fatih Altaylı: İstanbul’un tamamı İBB’nin elinden alınsın, bir kararnamelik işi var!

Fatih Altaylı: İstanbul’un tamamı İBB’nin elinden alınsın, Anadolu yakası Sultanbeyli Belediyesi’ne, Avrupa yakası ise Esenler Belediyesi’ne bağlansın! TBMM’ye gerek yok, bir kararnamelik işi var. İstanbul yavaş yavaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıyor.

fatih altaylı ibb

HaberTürk gazetesi yazarı Fatih Altaylı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetindeki Taksim Gezi Parkı’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesine ilişkin olarak;

“Gezi Parkı ile ilgili tasarruf yetkisi İBB’den alınmış. Kültür Bakanlığı’na verilmiş. Daha önce de Galata Kulesi alınmıştı. İstanbul yavaş yavaş İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden alınıyor. Bence bu kadar uğraşmaya gerek yok. TBMM’den bir yasa çıkarılsın ve İstanbul’un tamamı İBB’nin elinden alınsın ve Anadolu yakası Sultanbeyli Belediyesi’ne, Avrupa yakası ise Esenler Belediyesi’ne bağlansın.” yorumunu yaptı.


TBMM’ye gerek yok, bir kararnamelik işi var

Fatih Altaylı yazısında, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ise Saraçhane civarında birkaç dönümlük bir alan bırakılsın. Hatta TBMM’ye bile gerek yok. Bir kararnamelik işi var. Yapın gitsin. Kim ne diyecek ki! Dese ne olur ki!” ifadesini kullandı.

Ne olmuştu?

Taksim Gezi Parkı, İBB mülkiyetinden alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na geçti.

taksim gezi parkı mülkiyeti ibb

Gezi Parkı mülkiyeti İBB’den alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredildi! 2013 yılında Türkiye geneline yayılan eylemlere neden olan yapılaşmaya açılmak istenen Taksim Gezi Parkı ile ilgili dikkat çeken bir karar alındı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:


  • 2008 yılında yapılan 5737 sayılı Vakıflar Kanununun 30. Maddesi gereğince İnönü Meydanı 751 ada 1, 2 ve 3 parsel, Cumhuriyet Mevkii 751 ada 4 parsel mülkiyeti ‘Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na geçmiştir.
  • 2008 yılında yapılan kanuni düzenleme ‘Vakıf yoluyla meydana gelip, her ne suretle olursa olsun hazine, belediye, özel idareler, köy ve tüzel kişiliğin mülkiyetine geçmiş vakıf kültür varlıkları, mazbut vakfına devrolunur’ ibaresi yasa ile kanunlaştırılmıştır.

“Hukuken ve mantıken izahı mümkün olamaz!”

Jurnal Türkiye’den Onur Dalar’a açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası’nın önceki dönem genel başkanı Eyüp Muhcu böyle bir kararın hukuki tartışmaları sebep olacağını söyledi:

“Gezi Parkı arazisinin mülkiyeti normalde İBB’nin tasarrufundadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredilmesi durumunda siyasi iktidarın bir takım tasarruflar düşündüğü varsayılabilir. Hukuken tartışmalı bir süreç doğar. İBB bu hizmeti yapacak donanıma, kadroya ve birikime sahipken bu arazinin devredilmesinin hukuken ve mantıken izahı mümkün olmayacaktır. Böyle bir durum hayata geçtiği takdirde; Gezi Parkı konusunda bir takım kaygı verici amaçlar güden bir siyasi bir anlayışla karşı karşıya kalacağız demektir.”

Galata Kulesi de İBB’den alınmıştı

Geçtiğimiz yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı, İBB mülkiyetinde bulunan tarihi Galata Kulesi‘ni büyükşehir belediyesinin elinden almıştı.


İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a mektup yazarak; “Ülkemizin Covid-19 salgınıyla ve derin ekonomik krizle boğuştuğu, turizmin eski yoğunluğuna yakın gelecekte ulaşmasının mümkün görünmediği şu günlerde, bakanlığınızın telaşla yangından mal kaçırırcasına yaptığı bu yanlış ve hakkaniyetsiz girişimlerini anlayabilmek mümkün değildir” ifadelerini kullanmıştı.

İmamoğlu: Gezi’nin devredildiği Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı diye bir vakıf yok!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.