ABD’den Türkiye’ye seyahat etmeyin uyarısı: Gerekçelerden biri keyfi gözaltı riski

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye seyahat edilmemesi yönünde çağrı yaptı. Bakanlık çağrının gerekçesini artan koronavirüs vaka sayıları ile ‘terörizm ve keyfi gözaltı riski’ olarak açıkladı. Ayrıca Ankara’ya Türkiye’nin resmen F-35 programından çıkarıldığına dair resmi bildirimde bulunuldu.

keyfi gözaltı riski

ABD’den Türkiye’ye seyahat etmeyin uyarısı: Gerekçelerden biri keyfi gözaltı riski olarak gösterildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, resmi internet sayfasında Türkiye ile ilgili ‘seyahat etmeyin’ uyarısında bulundu. Söz konusu çağrıda ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) koronavirüs uyarıları hatırlatılarak, Türkiye’de yaşanan vaka artışlarına değinildi.


Şırnak ve Hakkari illeri vurgulanarak Suriye sınırına 10 kilometre mesafedeki bölgeler için uyarı da yapıldı.

Bakanlığın söz konusu çağrısında şu ifadeler kullanıldı:

“Terörist gruplar Türkiye’de olası saldırılar planlamaya devam ediyor. Teröristler turistik yerleri, ulaşım merkezlerini, market ve alışveriş merkezlerini, yerel yönetim binalarını, otelleri, kulüpleri, restoranları, ibadet yerlerini, spor ve kültürel faaliyetlerin yürütüldüğü mekanları, eğitim kurumlarını, havaalanlarını ve diğer ortak alanları hedef alabilir.

Güvenlik güçleri, aralarında ABD vatandaşlarının da bulunduğu binlerce kişiyi, siyasi amaçlı ve terör örgütleriyle ilişkisi olduğu iddialarıyla gözaltına aldı. ABD vatandaşları da Türkiye’den ayrılmalarını engelleyen seyahat yasaklarına maruz kaldı. Türkiye tarafından açıkça onaylanmamış gösterilere katılmanın yanı sıra hükümete yönelik eleştiriler (sosyal medya platformlarında yapılanlar da dahil olmak üzere) tutuklanmaya neden olabilir.”


ABD’nin Türkiye için yayınladığı seyahat uyarısının orijinal metni:

abd türkiye seyahat uyarısı
Kaynak: ABD Dışişleri Bakanlığı

ABD, Türkiye’yi F-35 programından resmi olarak çıkardığına dair Ankara’ya bildirimde bulundu

ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), Türkiye’nin F-35 programından resmi olarak çıkarıldığına ilişkin Ankara’ya bildirimde bulunduğu belirtildi. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması nedeniyle ABD yaptırım kararı almıştı.

ABD’li üst düzey yetkili, bildirimde, 2006’da katılımcıların imzasına açılan ve Türkiye’nin 26 Ocak 2007’de imzaladığı Ortak Mutabakat Zabtı’nın feshedilmiş olduğunun ve yeni mutabakat metnine Türkiye’nin dahil edilmediğinin belirtildiğini kaydetti.

Yetkili, 2006 tarihli mutabakatın geride kalan 8 ortakla güncellendiğini ve programa yeni herhangi ortak katılımcının eklenmediğini söyledi.


Türkiye, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Programı’na (JSF) Ortak Mutabakat Zabtı ile ortak üretici olarak katılmıştı.

ABD, Work and Travel vizesi vermeyecek: Gerekçe korona vakalarındaki artış


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.