Pandemide geldiğimiz noktanın sorumlusu kim?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Vakaların artmasında sorumlu hepimiziz, 84 milyon” dedi. Pandemide geldiğimiz noktanın sorumlusu kim?

pandemide sorumlu

Pandemide geldiğimiz noktanın sorumlusu kim?

Ne münasebet sayın bakan. Şahsen biz sorumlu değiliz. Bizim gibi yüz binlerce ve milyonlarca insan var, geldiğimiz durumdan sorumlu olmayan. Başından beri pandemiye karşı olması gerektiği gibi yaşayan. Örneğin, evinden çıkmayanlar, bağda bahçede, dağda yaşayanlar, çalışmak zorunda bırakılan işçiler, evine ekmek götürmek zorunda olanlar neden ve niçin sorumlu tutulsunlar?


Meseleyi sadece maskeye ve mesafeye indirgeyen bir anlayışla pandemiye karşı mücadele ne düzeyde olabilirdi ki zaten. Üstelik maske ve mesafe konusunda iktidarınızın gerçekleştirdiği davranışlar ve daha kötüsü toplandı, miting ve kongre örnekleri ortadayken. Geçen yılın Mart ayından itibaren uygulanmayan veya uygulanamayan karantina komedilerini unutmadık daha. Yurt dışından gelenlerin yurdun her tarafına yayılışlarını unutmak mümkün mü?

Pandemiye karşı olması gerekenleri tam olarak uygulamayan sizlersiniz!

Kusura bakmayınız sayın bakan ama sorumlu tam olarak sizlersiniz. Yöneten ve yönetenler olarak, her türlü tasarrufa sahip olmanıza rağmen pandemiye karşı olması gerekenleri tam olarak uygulamayan sizlersiniz.

Hafta sonu yasağı, yaş grupları yasağı, içki satışı yasağı, hafta içi zaman kısıtlama yasağı, kafelerde oturma yasağı gibi, aynı zamanda sosyal hayatı düzenleme peşinde olunan yasaklar ile pandemi bitecek mi sanmıştınız? Veya “yeni normal” veya “kademeli normalleşme” şeklindeki içi boş kavramları ile bu iş kontrol altına alınır mı sanmıştınız?

Pandemi bu memlekette henüz daha tüm coğrafyaya yayılmamışken her akşam bir kahraman edasıyla ve muhteşem bir sağlık bakanı algısı yaratarak, ne kadar başarılı olduğunuzu söylediğiniz günlerin üzerinden daha bir yıl bile geçmedi…


Geldiğimiz durum, maalesef o günlerdeki rahatlığın ve bulaşı engelleyici bir pandemi yönetiminin sergilenmemiş olmasının acı faturasıdır…

Yapmayınız… Başarısız olunca sorumlu olarak halkı işin içine dahil etmeyiniz. Tamam halk matah değil. Kural, ilke tanımıyor. Ama böyle bir halk kültürünün nedeni biraz da siz değil misiniz? İşte o halktır sizi de iktidar yapan ve orada tutmaya bir şekilde devam eden. Kendini iktidarın parçası sanan halk…

“Başarı sizin, başarısızlık halkın”. Öyle bir dünya yok sayın bakanım.

Sonuç olarak yanlış bir düzenin, yanlış bir rejimin pandemiye karşı başarısızlığı ve mağlubiyetidir bu yaşadıklarımız. On yıllardır algı yönetimi ile sizi alkışlayanların yani halkın şımarık, sorumsuz davranışlarına sorumluluğu yükleyerek işin içinden sıyrılmak başka bir algı yönetimidir. Ama nereye kadar.

Pandemi ile mücadeleyi halkta illüzyon yaratarak, sürekli iyimser tablolar çizerek çözemeyeceğinizi siz bizden daha iyi bilirsiniz. Sonuçta tıp hekimisiniz. Fen bilimlerinde ve biyolojide algı, kader, fıtrat, şans diye şeylerin olmadığının muhtemelen farkındasınızdır.

Bakınız Türk Tabipleri Birliği bu konuda ne dediyse ve ne önerdiyse neredeyse tersini yaptınız. Oysa onlar gerekenleri söyledi, yazdı ve hatta sizlere ulaşmak için çırpındı. Siz ve iktidarınız ise toplumcu tıpçıları ciddiye dahi almadınız. İşe siyaset karıştırdınız ve daha kötüsü onları kötüleyecek ifadeler kullandınız.


Özetle her şeyin sorumlusu iktidardır… İktidarın pandemi yönetimi konusundaki piyasacı ve dediğim dedik tutum ve tavrıdır…

Fahrettin Koca’dan tam kapanma sorusuna yanıt: Alternatifleri hazırladık, Cumhurbaşkanımız duyuracak!