Denizli’de kekik üreticileri taş ocağına tepki için Valiliğe yürüdü!

Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Mahallesi’nde kekik üreticileri, bölgelerinde açılmak istenen taş ocağına karşı tepki göstermek için Denizli Valiliği’ne yürüdü, oturma eylemi başlattı.

Denizli kekik Video aşağıda – Güzelpınarlılar, köylerine yapılmak istenen taş ocağına karşı kekik tarlalarını korumak için Denizli Valiliği önünde oturma eylemi başlattı.

Denizli’nin Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Mahallesi’nde kekik üreticileri, bölgelerinde açılmak istenen taşocağına karşı tepkili. Aydın-Denizli otoyolunun yapımı için kullanılacak mıcır Güzelpınar’da yapılacak taşocağından temin edilecek. Ancak Güzelpınar, Türkiye’nin doğal kekik ihracatının yüzde 80’ini karşılıyor ve bölge insanının ana geçim kaynağından biri. Fernas isimli şirket taş ocağı için Denizli Valiliği’ne çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) için başvurdu. Valilik, “ÇED gerekli değildir” raporu verdi.


Edinilen bilgiye göre 4 Mayıs’ta verilen bu karar mahalleliye ilan edilmek üzere Güzelpınar muhtarına 7 Mayıs günü tebliğ edildi. Karara 30 günlük itiraz süreci vardı. Fakat şirket itiraz sürecini beklemeden Ramazan Bayramı’nın birinci günü 13 Mayıs’ta ağaç kesimi için çalışmalara başladı. Köylülerin itirazının ardından şirket çalışmaları durdurup bölge halkıyla görüşmeye gitti ancak bu yine tepkiyle karşılaştı.

Tüm itirazlara ve tepkilere rağmen şirketin bugün tekrar alanda taş ocağı için çalışma başlatması üzerine, Güzelpınarlılar Denizli Valiliği’nin önüne geldi. Valiyle görüşme talepleri kabul edilmeyen Güzelpınarlılar oturma eylemi başlattı.

“3-5 kişi zengin olacak diye köyü talan ediyorlar”

BirGün’e konuşan köylülerden Mehmet Güney, “3-5 kişi zengin olacak diye, otoban yapılacak diye köyü talan ediyorlar. Çoluğumuz çocuğumuzun rızkını alıyorlar. Valiyi görmeden buradan gitmeyeceğiz. Zenginler daha fazla zengin olsun diye benim köyümde silahla nöbet tutuyorlar. İsrail Filistin savaşı mı bu? Ben Valiyi görmeden buradan gitmeyeceğim” dedi.

Güzelpınar muhtar azası Veli Gün ise, “Taş ocağını istemiyoruz. Bunu defalarca dile getirdik, itiraz ettik. Vali beyle bunu görüşmeye geldik fakat kendisi bizimle ilgilenmiyor. Çalışmaları yine durdurduk ama Vali bey bize hiçbir şey söylemiyor. Kepçeler yine çalışacak. Ağaçları zaten kestiler. Bizim köyümüzden AKP’ye yüzde 95 oy çıktı. Bundan sonra daha da vermeyeceğiz.


Denizli’de taş ocağı için orman talan edilmek isteniyor

Denizli Pamukkale’de taş ocağının ÇED raporu dahi sonuçlanmamışken şirket hukuksuz şekilde ağaç katliamına başlamıştı.

Köylülerin kendilerini aramasıyla bölgeye giden CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca; süreci, hukuki gidişatı ve itirazlarını şu sözlerle ifade etti:

“Köylülerin haber vermesiyle hemen geldik. Gördük ki 3 Mayıs tarihinde, henüz daha Valilik tarafından ÇED gerekli değildir kararı verilmeden burada ağaç kesim işi şartnamesi yapılmış, Valilik kararı beklenmeden ağaç kesimi başlamış. 4 Mayıs’ta Valilik tarafından ÇED gerekli değildir kararı verilip muhtarlığa 7 Mayıs’ta tebliğ ediliyor. 30 günlük itiraz süresi 7 Haziran’da dolacak olmasına rağmen, yangından mal kaçırır gibi bayramın 1. günü taş ocağı için köylülerin haberi yokken çalışmalar başlıyor, ağaç kıyımı için çalışmalar başlatılıyor. Kurtluca, Güzelpınar, Uzunpınar bölgelerin Türkiye’nin doğal kekik ihracatının yüzde 80’inin gerçekleştirildiği bölge. Hiçbir yabancı madde, gübreleme, ilaçlama olmaksızın üretilen ve yüzde yüzü ihraç edilen doğal kekik…”

Bilgilendirmenin 7 Mayıs’ta kendilerine ulaştığını söyleyen muhtar ve yöredeki köylülerle yasal olmayan bu süreci değerlendiren Gülizar Biçer Karaca, ÇED gerekli değildir kararı kesinleşmeden burada şirketin kesime başlamasının hukuksuzluğuna dikkat çekti.

Valiliğin ÇED gerekli değildir kararı verip ardından ilan ettiğinde 30 gün için itiraz süresi işleyeceğini hatırlatan Gülizar Biçer Karaca, 30 gün içinde, etkilenecek olanların itiraz edebileceğini ve o süre geçmeden itirazlar değerlendirilmeden şirketin işlem başlatamayacağını söyledi. Karaca, Denizli Valisi ve kaymakamla görüşeceğini, haklı davalarında köylülerin yanında yer alacağını söyledi, “Siz tüm köylüler toplanacaksınız bizden destek istiyorsanız siz direnişi başlatacaksınız biz de direnişinizin yanında yer alır, nöbet tutarız” dedi.


İşte o görüntüler:

Salda Gölü’nün rengi değişti! Millet Bahçesi çalışmaları böyle görüntülendi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.