DSÖ: Uzun çalışma saatleri her yıl yüz binlerce ölüme neden oluyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) araştırmasına göre her yıl yüz binlerce kişi uzun çalışma saatleri nedeniyle hayatını kaybediyor.

Uzun çalışma saatleri

Dünya çapındaki araştırma 2016 yılında, uzun çalışma saatlerinden kaynaklanan inme ve kalp hastalıkları sonucunda 745 bin kişinin hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Ölümler, uzun saatler çalışılan süreçten sonra oldu.

Güneydoğu Asya ve Batı Pasifik’in en çok etkilenen bölgeler olduğu belirtilirken pandemi nedeniyle durumun daha da kötüleşebileceği vurgulandı. Araştırma, pandemi sürecini içermiyor.


DSÖ’nün Uluslararası Çalışma Örgütü’yle işbirliğiyle yaptığı araştırmaya göre haftada 55 saat veya daha uzun süre çalışanların 35-40 saat çalışanlara oranla inme nedeniyle hayatını kaybetme riski yüzde 35, kalp hastalıklarından ölme riski ise yüzde 17 daha yüksek.

Uzun çalışma saatleri nedeniyle hayatını kaybedenlerin dörtte üçü orta yaş grubundaki ve yaşlı erkekler.

DSÖ teknik sorumlusu Frank Prega, “Salgın nedeniyle tam kapanma uygulanan ülkelerde çalışma saatlerin ortalama yüzde 10 arttığını biliyoruz. Bu, sağlık açısından kaygı verici” dedi.


Prega, işverenlerin çalışanlarının sağlığını düşünmesi gerektiğinin altını çizdi.

Aşının ahlakı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.