Şok rapor açıklandı: Gerçek Suriyeli sayısı 10 milyon!

Suriye’deki iç savaşın üzerinden 10 yılı geçmesinin ardından CHP’li Fethi Açıkel, “AKP’nin İflas Eden Suriye ve Göçmen Politikası” başlıklı bir rapor hazırladı. 10 maddelik rapora göre Türkiye, 10 milyon Suriyelinin bakımını üstlendi.

Suriyeli sayısı

Şok rapor açıklandı: Gerçek Suriyeli sayısı 10 milyon! CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, Suriye’de çıkan iç savaşın 10’uncu yılının geride kalmasının ardından “AKP’nin İflas Eden Suriye ve Göçmen Politikası” başlığı ile Suriye iç savaşının Türkiye’ye ve Suriyeli mültecilere olan etkileri hakkında 10 maddelik bir rapor hazırladı.

Türkiye, 10 milyon Suriyeliye bakıyor

Türkiye’de geçtiğimiz yıl 100 bine yakın Suriyeli çocuğun doğmasına rağmen Suriyeli sayısının 4 yıldır aynı gösterildiğini belirten Açıkel, “Türkiye, toplamda 10 milyon Suriyelinin bakımını üstlenmiş durumda. Türkiye Cumhuriyeti vergi mükelleflerinin kaynaklarıyla yaklaşık 10 milyon Suriyeliye hizmet ediliyor.” iddiasında bulundu.


Suriye’de meydana gelen iç savaş sonucu kontrolsüz göç ve iktidarın uyguladığı denetimsiz açık kapı politikası sonucu Suriyeli cihatçı örgütlerin Türkiye’de ikamet edebilmesine olanak sağladığı ifade edildi.

Suriyeli göçmenlerin jeopolitik koz ve şantaj aracı olarak kullanıldığını belirten Açıkel, bu durumun geri teptiğini ve 150 bin Suriyeliye vatandaşlık verildiği halde kimlere vatandaşlık verildiğinin belli olmadığını öne sürdü.

AKP’nin Suriye politikasında her alanda başarısız olduğunu vurgulayan Açıkel’in 10 maddelik tespitlerinde şunlar yer aldı:

“Türkiye sınırları, ‘serbest terör bölgesine’ dönüştürüldü, bedelini yurttaşlarımız hayatlarıyla ödedi. 150 bin Suriyeliye vatandaşlık verildi ancak kimlere vatandaşlık verildiği dahi belli değil.

1. Ortadoğu’nun cihatçı çeteleri, Türkiye’de cirit atar duruma geldi. Kayıt dışı göçmenler, dolandırıcılığa paravan edildi.

2. Suriyeli göçmenler jeopolitik koz ve şantaj aracı olarak kullanıldı.


3. AKP, Suriyeli göçmen meselesinde de kandırıldı. Ne Avrupa vize muafiyeti sağladı ne de istenilen yardım alınabildi.

4. Türkiye’de çift hukukluluk adeta yerleşti. Çok eşlilik ve çocuk evlilikleri cezasız yaygınlaştı ve cezasız kaldı.

5. Saray, ‘göçmen tsunamisine’ neden oldu. Suriyeli göçünü yönetemedi, özellikle sınır illerinde ve metropollerde kamu hizmetleri aksadı.

6. Göçmen çocuklar eğitimden tamamen koptu, pandemi göçmen eğitimsizliğini derinleştirdi.

7. IŞİD çeteleri, küçücük çocukların ticaretini yaptı. İnsan ticareti ve göçmen kaçakçılığı ayıbı yaygınlaştı.

8. Türkiye, geçen 10 yılda Suriye’deki iç savaş kaynaklı olarak Suriye Ordusu’ndan sonra en fazla askeri kayıp veren ülke oldu.

9. AKP’nin kontrolsüz ve öngörüsüz göç ettirme politikası nedeniyle yıllar içinde özellikle sınır illerimizin demografik yapısında köklü değişiklikler yaşandı.


10. Göçmenler için harcandığı iddia edilen kaynak, 2019 yılının Kasım ayında yapılan resmi açıklamalara göre 40 milyar dolar civarındadır. 2021 yılının Nisan ayı itibarıyla Türkiye’nin Suriyeli göçmenler için harcadığı toplam miktar bilinmemekte, ancak 50 milyar dolar düzeyine ulaştığı tahmin edilmektedir.

Kısıtlamaya rağmen Türkiye’nin birçok ilinde İsrail protestosu düzenlendi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.