Korona tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacı da tartışmaya açıldı!

Bilim insanları bir yıldan bu yana Covid-19 hastalarına verilen Hidroksiklorokin’den sonra Favipiravir ilacını da sorgulamaya başladı. Türk Tabipler Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, Favipiravir ilacı kullandığı için karaciğer testleri bozulan ve ciddi yan etkileri olan hastaların görüldüğünü söyledi.

Favipiravir

Dünya Sağlık Örgütü’nün kullanılmama tavsiyesi verdiği, TTB ile uzmanlık derneklerinin 12 ay boyunca uyarmasına rağmen Covid-19 hastalarında kullanılan Hidroksiklorokin’den sonra, Favipiravir de tartışılma konusu oldu. Pandemi Çalışma Grubu üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç, dünyada sık kullanılan Favipiravir ile ilgili literatürde bir kafa karışıklığının olduğunu söyledi.

Kılınç, “Uygulamada bu ilacı kullandığı için karaciğer testleri bozulan ve ciddi yan etkileri olan hastaları görüyoruz. Dolaysıyla bu anlamda yeni rehbere baktığımızda 50 yaş üstü ve başka hastalıkları olan hastalarda kullanılsın gibi bir tanımlama var. Bunu kullanılan ilaca olan güvenin az olduğunu gösteren bir işaret gibi kabul edebiliriz” dedi.


“Kan sulandırıcı ilaçlara da dikkat!”

Başka bir sorunun da kan sulandırıcı ilaçlarla ilgili yaşandığını söyleyen Kılınç, “Çok gereksiz ve ihtiyacı olmayan hastalarda çok yaygın şekilde kullanılıyor. Hem atardamardaki pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlar ile toplardamardaki pıhtılaşmayı önleyen ilaçlar birlikte kullanılıyor. Bunun sonucunda da hastalarda beklenmedik, durduğu yerde hayatını kaybetmesine sebep olan ciddi kanamalar ortaya çıkıyor” diyerek bir çok yerden bu mesajları aldıklarını kaydetti.

oğuz kılınç
Türk Tabipler Birliği (TTB) Pandemi Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Oğuz Kılınç

“Hastanede uygulanmalı”

Kan sulandırıcı ilaçların tedavilerde mutlaka kullanılması gerekiyorsa, hastane koşullarında uygulanması gerektiğini kaydeden Kılınç, “tedavilerde ihtiyaç varsa hastane koşullarında uygulanması, evde hiçbir şekilde Covid-19 hastasına bu tedaviler önerilmemeli. Ya da hastalar taburcu olurken, doktor uygun görüyorsa uygulanan doz ve süre olarak hekim tarafından belirlenerek önerilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.


“Bakanlığın ilaç algoritmasında ana ilaç olarak Favipiravir var, Covid’e karşı etkili olduğuna ilişkin kanıt yok!”

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, Türkiye’de Covid-19 tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacıyla ilgili olarak kaleme aldığı yazısında, ilacın Covid-19’a karşı etkili olduğuna dair kanıt olmadığına dikkat çekti.

Bursalı, “Bakanlığın ilaç algoritmasında ana ilaç olarak Favipiravir var. Favipiravir’i bir Japon şirketi üretti. İlk başta Covid’e iyi gelebilir düşüncesiyle kullanıldı, fakat bunu kanıtlayan hiçbir ciddi araştırma elde yok. Japon hükümeti bile Covid vakalarında bunu kullanmıyor. Avrupa’da sıfır. KLIMIK daha geçin yıl açıklamıştı: Ülkemiz dışında hiçbir ülkede ayaktan hasta tedavisinde kullanılmıyor. Favipiravir ilacı, ayaktan hastalarda yararına dair yeterli bilimsel kanıt elde edilmemişken neden ayaktan hastalara rutin olarak dağıtılmakta?” ifadesini kullandı.

Bursalı, “Hükümet ve bakanlık bu ilacın biyoeşdeğerinin ülkemizde üretildiğini büyük bir olay olarak duyurmuştu. İyi güzel, ama Covid’e karşı etkili olduğuna ilişkin kanıt yok! Ne kadar ödeniyor kutu başına, toplam ne kadar ödendi? Peki, sıtma ilacına? Bunların hepsi ‘devlet sırrı’ biliyoruz” görüşünü dile getirdi. Yazının tamamı


Yasal uyarı notu: Bu içerik yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmış olup, sağlık ve tıp konusunda hizmet ve öneri vermemektedir. Tıp bilgileri, kullanılan tanı ve tedavi gereçleri hızla değişmektedir. Bir bilgi, yöntem veya gereç çok kısa sürede terk edilebilir. Tıpta aynı sonucu almaya yönelik olan, farklı teknik ve bilgiler, değişik uygulamalar olabilir. Sağlık sorunlarınızla ilgili aile hekiminize veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Sağlık Bakanlığı hidroksiklorokin ilacının Covid tedavisinde kullanımını durdurdu!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.