BioNTech aşısı Delta varyantına karşı etkili mi? Uğur Şahin’den açıklama

Ekim 2020’de Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı Avrupa ve ABD’yi de etkisi altına aldı. Delta varyantının yayılması yeni dalga endişelerini de beraberinde getirirken ‘Mevcut koronavirüs aşıları delta varyantına karşı etkili mi?’ sorusu da merak konusu oldu. BioNTech CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin’den delta varyantına ilişkin dikkat çeken açıklamalar geldi.

biontech delta

BioNTech aşısı Delta varyantına karşı etkili mi? Uğur Şahin’den açıklama

Koronavirüs salgını birçok ülkede kontrol altına alınırken Ekim 2020’de Hindistan’da ortaya çıkan daha sonra Avrupa ve ABD’de de görülen Delta varyantı endişeye neden oldu. Delta varyantının ortaya çıkması ile ‘Mevcut Covid-19 aşılar işe yarıyor mu?’ sorusu merak konusu oldu. BioNTech kurucusu Uğur Şahin delta varyantı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.


Uğur Şahin: Ortaya çıkan varyantlara karşı etkili

BioNTech Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Şahin, şirketin çevrimiçi yıllık genel toplantısında yaptığı konuşmada kendi ürettikleri korona aşılarının yeni ortaya çıkan varyantlar karşısında da etkili olduğunu belirterek, “Şu anda aşımızı mevcut varyantlara uyarlamanın gerekli olduğuna dair bir kanıt yok” dedi.

“Üçüncü aşılama yararlı olabilir”

Şirketin kurucusu Şahin, BioNTech’in teknoloji, üretim ve onay alanlarında esnek süreçler üzerinde çalıştığını söyledi. Şahin, mevcut aşıları yenilemek veya yeni ortaya çıkan bir virüs türüne uyum sağlamak için üçüncü bir dozun gerekli olması durumunda buna hazırlıklı olmak ve hızlı tepki vermek amacıyla aşının yeni varyantlara karşı etkinliğini sürekli analiz ettiklerini kaydetti.

“Bağışıklık zamanla azalıyor”

Koronavirüsün yeni varyantları hakkındaki edindikleri bilgilerin gün geçtikçe arttığını söyleyen Uğur Şahin, aşılananların bağışıklığının zamanla azaldığı ve bu süreçte yeni varyantların ortaya çıktığını vurguladı.


BioNTech kurucusu, “Üçüncü doz aşının bağışıklığı yenilemek için yüksek bir değere sahip olabileceğini varsayıyorum. Ancak, (üçüncü doz) takviye aşılamanın ne zaman ve ne sıklıkta gerekli olacağını henüz bilmiyoruz” dedi.

Şahin, ABD’li ortakları Pfizer ile bu yıl üç milyar doz aşı üretmeyi planladıklarını belirterek, gelecek yıl ise bu rakamın daha da artacağını söyledi. BioNTech, söz konusu aşıların en az yüzde 50’sini kendi üretmeyi planlıyor.

Delta varyantı giderek baskın hale geliyor

Almanya’da salgınla mücadeleden sorumlu Robert Koch Enstitüsü (RKI), Delta varyantı ile oluşan enfeksiyonların, hastalığın daha ciddi seyrine yol açtığını varsayıyor. RKI, daha kolay bulaşan Delta varyantının (B. 1.617.2) baskın hale gelmesi durumunda, Almanya’da enfeksiyon sayısının tekrar artabileceği uyarısında bulunuyor.

Birkaç hafta içinde baskın hale geldi


Delta varyantı İngiltere’de yüksek aşılama oranlarına rağmen, birkaç hafta içinde baskın hale geldi. Portekiz’in başkenti Lizbon, hafta sonu Delta mutantı nedeniyle kapatıldı. Rusya’nın başkenti Moskova’da Delta varyantının yol açtığı yeni enfeksiyonlar en yüksek seviyeye tırmandı.

Delta plus varyantı: Yeni mutasyon tespit edildi, daha bulaşıcı ve tehlikeli!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik hiçbir oluşumun parçası değildir.