Marmaris yangını: Nerede bu yangın söndürme uçakları?

Yazın gelmesiyle birlikte Türkiye’nin en güzel ormanları peş peşe yanmaya başladı. Dün Kaş, Dalaman, Tarsus ve Genç’te orman yangınları çıktı. Bugün ise Marmaris’ten acı haber geldi… Dikkat çeken ise haziran ayı boyunca gerçekleşen yangınların hiçbirine yangın söndürme uçağı ile müdahale edilmemesiydi…

yangın söndürme uçakları

Orman yangınlarıyla mücadelede tüm dünyada en büyük koz olarak kullanılan yangın uçakları Türkiye’de kullanılmıyor. 1 Haziran’da göreve başlaması gereken uçaklar şu ana kadar hiçbir yangına müdahale ederken görülmedi. Yangın söndürmek için karadan arazöz havadan ise helikopterler kullanılıyor.

Türk Hava Kurumu’nun bakımları yapılmış, 7-8 yıl parça garantisi bulunan, uçuşa hazır 6 uçağını ihalelere sokmayan bakanlık yurt dışından uçak tedarik etmekte de sınıfta kaldı.


Orman ve Tarım Bakanlığı ihaleye çıkmış, dünyanın en pahalı kiralamalarından birini yaparak günlüğü 1.3 milyon liraya 3 uçak kiralamıştı. Ancak sözleşmeye göre 1 Haziran’da işbaşı yapması gereken Rus Beriev 200 tipi uçaklar Türkiye’ye gelmedi.

Konuyu yakından takip eden sektör uzmanları, geçtiğimiz yıl CMC adlı şirket vasıtasıyla kiralanan 2 uçağın parasının ödenmemesi nedeniyle uçakların gönderilmediğini iddia ediyor.

3 yıllık inat

THK’nın hazır uçaklarını kullanmamakta direnen Türkiye, 3 yıldır orman yangınlarıyla havadan mücadelede planladığı kadar uçak bulamıyor. 2019 yılında hiç uçaksız bir sezon geçiren Türkiye büyük kayıplar vermişti. Geçtiğimiz yıl Bakanlık 4 uçak için ihaleye çıktı ancak 2 uçak tedarik edebildi. Bu yıl da 5 uçak için ihale yapıldı ancak sadece 3 tane bulunabildi.


THK kendi uçaklarıyla katılamıyor

Yaklaşık 30 yıl orman yangınlarıyla başarıyla mücadele eden THK, iki yıldır kendi uçaklarıyla ihalelere katılamıyor. THK’nın elindeki uçaklar 4 bin 900 litre su kapasiteli ancak iki yıldır şartnameye minimum 5 bin litre şartı konuluyor. 100 litre bahane edilerek yerli imkan çöpe atılıyor.

Bakan Pakdemirli’den açıklama

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Marmaris’teki orman yangınına ilişkin açıklama yaptı: “Sosyal medyadan ağaçlar yıkılıp otel yapılacak söylemleri var. Allah onları bildiği gibi yapsın. Buralara tekrar ekim yapacağız, endişe olmasın.”

https://twitter.com/Egeeee1925/status/1409121729595817984

https://twitter.com/edamustfa03/status/1409076897368182784


https://twitter.com/MelisAslan__/status/1409114391413411845

Marmaris’te orman yangını


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.