Ziraat Bankası, Demirören’in değil çiftçinin peşinde: Zenginlere destek üreticiye köstek

Ziraat Bankası’nın, Demirören’den ‘alamadığı’ iddia edilen 750 milyon dolar ile 55 bini aşkın çiftçiye destek olunabilirdi. Demirören’den kredi borcunu tahsil edemeyen banka, çiftçinin tarlasını, traktörünü haczetmeye devam ediyor!

Ziraat demirören

Suç örgütü elebaşısı Sedat Peker, önceki gün yayımladığı dokuzuncu videosunda Demirören Grubu’nun, Doğan Medya Grubu’nu satın almak için Ziraat Bankası’ndan çektiği 750 milyon dolarlık krediyi ödemediğini iddia etti. İddialarla ilgili Demirören Grubu’ndan henüz bir açıklama gelmedi. Ancak CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, bir yıl önce Ziraat Bankası’na bu kredinin akıbetini sorduğunu anımsattı. Hakverdi’nin 10 Haziran 2020 tarihinde TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi ‘müşteri sırrı’ denilerek yanıtlanmadı.

Hakverdi’nin soru önergesine şu yanıt geldi:


“5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun ‘Sırların saklanması’ başlıklı 73. maddesi kapsamında banka ve müşteri sırrı olduğu mütalaa edildiğinden paylaşılması mümkün bulunmamaktadır.”

Hakverdi, Demirören’e kullandırılan kredinin taksitlerinin ödemesinin geçen yıl Mayıs-Haziran döneminde başlaması gerektiğini de belirtti.

Tarıma destek olunabilirdi

750 milyon dolarlık borcun peşine düşmeyen banka, çiftçinin ödeyemediği kredi borçlarının takibini aksatmadan yapıyor. Çiftçinin ödeyemediği kredi borçları nedeniyle traktörleri, tarlaları haczediliyor veya yüksek faizlerle yeniden yapılandırılıyor.


Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Grup Başkanı Ferhat Pişmaf’ın ocak ayında yaptığı açıklamaya göre Ziraat Bankası’nın tarım kredileri 2019 yılına göre yüzde 24 arttı. Pişmaf, bankanın son 5 yılda tarımsal üreticilere kullandırdığı kredi hacminin 202 milyar TL’yi aştığını söyledi. Öte yandan ocak ayında yaklaşık 685 bin üreticinin bankaya borcu olduğunu da açıklayarak 2020 başı itibariyle tarım kredilerinin 80 milyar TL seviyesine ulaştığını bildirdi. Bu da kişi başına 116 bin 788 lira kredi borcu olduğu anlamına geliyor.

Ziraat Bankası, Demirören Grubu’na 2 yıl geri ödemesiz 750 milyon dolar kredi verdi. Bankanın bu krediyi verirken yüzde 2’nin üzerinde risk primi eklediği düşünülürse kredinin faizinin yüzde 5 olduğunu tahmin edilebilir. Demirören’in kredi borcu 3 yılda yüzde 5 faiz üzerinden 868 milyon dolara ulaşıyor. Zira 2021 yılının başında dolar kuru 7,43 lira civarındaydı. Demirören’in Türk Lirası cinsinden bankaya olan borcu 6 milyar 450 milyon liraya denk geliyor. Kredinin akıbeti merak edilirken ocak ayında bizzat bankanın tarımsal pazarlama grup başkanın ağzından verilen rakamlar dikkat çekici.

Bu hesaplamayla 6 milyar 450 milyon liranın kişi başına düşen borç bölündüğünde 55 bin 228 çıkıyor. Başka bir ifadeyle banka, 55 bin 228 çiftçinin finansman ihtiyacını gidermek yerine Demirören’in Doğan Grubu’nu ele geçirme operasyonuna destek çıkmış durumda.

Çiftçinin tarım arazisi satılıyor

Öte yandan Ziraat Bankası’nın misyonu tarımda öncülük etmek. Ancak son yıllarda özellikle de pandemi döneminde borçlarını ödeyemeyen çiftçi, banka tarafından haciz riski ile karşı karşıya. Bankanın internet sitesinde, borcunu ödeyemeyen çiftçilerin el konulan tarla ve bağ bahçeleri satılıyor. Bankanın internet sitesinde yer alan güncel verilere göre 893 arsa satışta. Ülkenin her yerinden gayrimenkullerin yer aldığı ilan sayfasında 10 bin liralık buğday tarlaları da var, 1 milyon liralık bahçeler de var.

Üreticinin borcu 142 milyar lira


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) son verileri ise çiftçinin Ziraat Bankası gibi kamu bankaları ile özel bankalara olan borcunun arttığını gösterdi. Buna göre, Ağustos 2020’de çiftçinin özel ve kamu bankalarına 128 milyar TL olan borcu, Nisan 2021’de 142 milyar TL’ye çıktı. Öte yandan çiftçinin, Tarım Kredi Kooperatifi borçlarına 15 Nisan 2021’de yürürlüğe giren yasa ile belli koşullara bağlı olarak yapılandırma olanağı getirildi. Tarım Kredi Kooperatifleri’ne, toplamda 9,3 milyar lira borçlu olan üreticilerin, üç yıl içinde geri ödemeli yapılandırmaya; yüzde 30 peşinat ödeme koşulu ile başvurabilmesi sağlandı. Ancak, faiz oranları yüzde 12-18 olarak belirlendi. Yasa, çiftçinin Ziraat Bankası’na olan borçlarını kapsam dışında tuttu. (Kaynak: Birgün)

Ziraat Bankası, Demirören’in 750 milyon dolarlık borcunu ödeyip ödemediğini ticari sır diye açıklamadı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.