Halka açık olacaktı, Katar Ataköy’ü kapattı: Halk hem sahile hem yeşil alana giremiyor!

Ataköy sahilinde TOKİ’nin Katar devletine sattığı 124 bin metrekarelik arsanın yarısı, ihale ilanına göre park ve yeşil alan olarak halka açılacaktı. Arazi üzerinde 70 metre yüksekliğinde Sea Pearl projesi inşa edildi. Şu anda hem sahile hem de yeşil alana halk giremiyor…

ataköy Ataköy, sahili ve anıtsal ağaçları ile İstanbul’un nadir yeşil alanlarından biriydi. 412 dönümlük arazi, 2001 yılında TOKİ’ye devredildi. ‘Turizm alanı’ ilan edilen arazi için otel, AVM ve benzeri fonksiyonlar tanımlandı.

Araziyi parsellere ayıran TOKİ, Ataköy sahilindeki 124 bin 980 metrekare büyüklüğündeki bir araziyi “kıymetli arsa” ilanıyla 2008’de satışa çıkardı. İhale ilanında Ataköy Konakları ile Marmara Denizi arasında kalan arsanın 68 bin metrekarelik bölümünün, TOKİ’nin sözleşmeye koyacağı özel maddeyle yeşil alan olarak korunacağı, park ve yeşil alan olarak düzenlenerek halkın kullanımına açılacağı yazıyordu. Uzun bir sahil şeridine sahip arsanın bu bölümüne kapalı inşaat yapılamayacağı belirtiliyordu.


ataköy sea pearl

23 Eylül 2008’de yapılan ihalede en yüksek teklifi 850 milyon lirayla Kat Turizm Gayrimenkul verdi. İhaleyi kazanan firmanın yüzde 80’i Katar devletinin yatırımı olan Qatari Diar adlı şirkete ait. Kat Turizm’de yüzde 10’ar hisseyle Eksim Holding ve Sinpaş’ın payı bulunuyordu. Kat Turizm Gayrimenkul, 2013 yılında arsa üzerinde proje geliştirmek için müteahhit firma arayışına girdi.

Önceden böyleydi:

ataköy sahili önceki hali

Bu hale geldi:

ataköy sahili projesi 2018

 

“İstanbul’un tartışmasız en değerli arazisi” ilanı

Gazetelere, “İstanbul’un tartışmasız en değerli arazisi, arsa satış karşılığı hasılat paylaşımı yoluyla ihale edilecektir” ilanı verildi. Yapılan ihaleyi Kuzu Grup kazandı.


Arazi üzerinde mimari çizimi Evrenol Architects imzasını taşıyan Sea Pearl (Deniz İncisi) adlı proje geliştirildi. Toplam 9 blokta 1401 adet konut, 17 adet ticari ünite ve otele ait 113 odanın yer alacağı açıklandı. TOKİ ihalesinde inşaat hakkı 249 bin metrekareydi. Ancak, Sea Pearl projesinde toplam 547 bin metrekare inşaat yapıldı.

Yapımı sırasında açılan davalar nedeniyle birçok kez mühürlenen Sea Pearl projesinde, imar planlarında değişiklik olmadan aynı ruhsatla çalışmalar devam etti ve Sea Pearl projesi tamamlandı.

sea pearl


Gelinen noktada, ihale ilanında kamunun kullanımına açık olacağı söylenen 68 dönümlük yeşil alana ve sahil bandına vatandaşlar giremiyor. Deniz kıyısını ve park olacağı söylenen alanı sadece SeaPearl projesinin daire sahipleri kullanabiliyor.

Ataköy sahili nasıldı, ne hale geldi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.