Dünyanın en temiz denizlerinden Saros Körfezi’ne zift akıttılar!

Edirne’de Saros Körfezi’ne yapılmakta olan FSRU Limanı’nın 1. ÇED olumlu raporu kararı Edirne İdare Mahkemesi’nce iptal edilmesine rağmen liman inşaatı tüm hızıyla devam ediyor. Saros Gönüllüleri, FSRU liman inşaat alanından sondaj sırasında Körfeze dökülen simsiyah suyu görüntüledi. Sosyal medyadan paylaşılan görüntüler büyük tepki çekti.

saros

Video aşağıda – Dünyanın en temiz denizlerinden Saros Körfezi’ne zift akıttılar!

Edirne’nin Keşan ilçesindeki Saros Körfezi’ne BOTAŞ tarafından yapılmak istenen Saros FSRU Gemi Liman ve Boru Hattı Projesi, Edirne İdare Mahkemesi’nin ÇED kararını iptal etmesine rağmen sürüyor. Körfezin siyaha bürünmesine neden olan bir işlemin görüntüleri paylaşılmış, manzara infial yaratmıştı.


“Doğalgaz liman inşaatı denizi katlediyor”

FSRU liman inşaat alanından sondaj sırasında Körfeze dökülen simsiyah suyun aktığını gösteren videoyu sosyal medyadan paylaşan çevreciler, “Saros Körfezinin nasıl kirletildiği videoda çok açık… Yürütmesi durdurulmayan Saros Doğalgaz Liman inşaatı, orman ve tarlalardan sonra denizimizi katlediyor” ifadelerini kullandı.

Mahkeme ‘ÇED olumlu’ raporunu iptal etti

Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, “Edirne İdare Mahkemesi, Saros FSRU ÇED Olumlu Kararını iptal etmiştir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığını uyarıyoruz. Mahkeme iptal kararını derhal uygulayın ve liman inşaatını ve boru hattı yapımını hemen durdurun. Saros Körfezi için uzun süredir beklediğimiz adalet, nihayet ses verdi. 3 yıllık mücadelemizde Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi olarak hukukun üstünlüğüne inancımız ve büyük Saros dayanışmasının sonucu ÇED oyununu bozduk. Halkın iradesinin de haklarının da yok sayıldığı liman inşaatının ve boru hattının hukuksuzluğu bilimsel raporlar ve ikinci iptal kararı ile hüküm altına alınmıştır. Bakanlık ve BOTAŞ bilime ve yargı kararına saygı göstermek ve inşaatı hemen bugün Anayasa gereği durdurmak zorundadır” şeklinde açıklama yapmıştı.

BOTAŞ’tan açıklama

Boru Hatları Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Saros Yüzer LNG Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) projesi kapsamında “denize zift akıtıldığı” yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.


BOTAŞ’tan yapılan açıklamada, Saros FSRU projesinin Marmara Bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye’nin enerji arzına katkı sağlayacağı ileri sürüldü.

BOTAŞ’ın çevre hassasiyetiyle faaliyetlerini yürüttüğü iddia edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Ülkemizin menfaatleri doğrultusunda bu denli hayati öneme sahip ve enerji rekabetinde ülkemizin elini güçlendirecek bu projenin, halkımıza doğru bir şekilde anlatılması gerekmektedir. Bugün çeşitli mecralarda haber olarak karşılık bulan video, maksatlı olarak gerçekdışı anlamıyla sunulmuştur. Zira, yayın organlarınca ‘denize zift akıtılıyor’ şeklinde aktarılan olay, proje kapsamında deniz tabanına yapılan işlem esnasında deniz kumunun basınçla yüzeye çıkmasından ibarettir. Bu işlem sırasında yalnızca basınçlı deniz suyu kullanılmakta olup hiçbir katkı maddesine yer verilmemektedir. Çevre bilinci konusunda kuruluşumuzla aynı hassasiyeti taşıyan vatandaşlarımızın, bu ve bunun gibi maksatlı, örgütlü ve çıkar grupları tarafından manipüle edilen girişimler konusunda da hassasiyet göstereceklerine inancımız tamdır.”

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 


İndigo Dergisi (@indigodergisi)’in paylaştığı bir gönderi

Marmaris’teki Kumlubük koyunun imara açılmasına tepki: Bu coğrafyaya yazık etmeyin!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.