İstanbul Beykoz’da orman talanı: Binlerce ağaç gitti, 657 konut geliyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onay verdiği İstanbul Beykoz’daki özel orman alanına yapılacak konut projesi için ağaç kıyımı yaşandı. ÇED raporu gerekli görülmeyen projede 153 yapı bloku yer alacak.

beykoz konut

İstanbul’un Beykoz ilçesinde 1 milyon 804 bin metrekarelik özel orman alanın içine yapılacak gayrimenkul projesi için çalışmalar başladı.

Sözcü’den İsmail Şahin’in haberine göre; Merter ailesine ait olan ve Özyazıcı İnşaat tarafından yapımı üstlenen projede ilk önce 428 adet villa planlanmıştı. Ancak İstanbul Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge komisyonunu blok yoğunluğunun azaltılmasına yönelik kararı üzerine bu projeden vazgeçildi.


Yerine 153 blokta 657 konut yapılması kararlaştırıldı.

Projede inşaat blok adedi azaldı ama inşaat yoğunluğu azalmadı. 357 bin metrekare inşaat alanına sahip projenin tanıtım dosyasını inceleyen İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, geçtiğimiz temmuz ayının sonunda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun gerekli olmadığına karar verdi.

1 milyon 800 bin metrekarelik orman alanının eski hali

beykoz

‘ÇED gerekli değildir’ belgesi verilen proje için arazide gerçekleştirilen ağaç kıyımı da uydudan net bir şekilde görülüyor.

Projenin yükseleceği orman alanı şimdi böyle görünüyor


1 milyon 804 bin metrekarelik arazide Tarım ve Orman Bakanlığı 108 bin metrekarelik alanda yapılaşma izni verirken yapılar 68 bin metrekarelik taban alanını kapsayacak. 39 bin 761 metrekare ise peyzaj alanı olarak kullanılacak. Projenin maliyetinin ise 667 milyon lira olması bekleniyor.

Hafriyatına Ağustos 2021 de başlanılan projenin Mart 2023’te bitirilmesi ve Aralık 2024’te iskana açılması planlanıyor.

Bodrum katlar dahil “en çok 3 kat” ile yapı yüksekliği sınırlandırılan projede, 6 + 1 büyüklüğünde villalar ve 3+1, 4+1 ve 4+2 tipinde 6 daireden oluşan apartmanlar yer alacak.

Beykoz’daki ormanlık alana müdahale edilmeden önce böyle görünüyordu:

beykoz

Projenin yapılaşmanın öngörüldüğü sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı içerisinde 14 bin 916 adet ağaç tespit edildi.


Firma, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunduğu tanıtım dosyasında proje sahasında taşınabilecek durumda olan yaş ve durum oranına göre sağlıklı ağaçların, uygun bir alana, ağaçlara zarar vermeden transfer edeceğini taahhüt etti. Ancak ne kadar ağacın taşınacağının ne kadarının kesileceğinin bilgisi dosyada yer almadı.

Validebağ Korusu’na AKP’li Üsküdar Belediyesi tarafından moloz döküldü!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.