Otoyol ve köprü HGS/OGS geçiş ihlallerine yüksek tutarlı icra tehdidi!

Otoyol ve köprü geçiş ücretleri büyük tartışma konusu olmaya devam ederken HGS ve OGS’lerden otomatik tahsilat yapılamadığında vatandaşlara ceza kesiliyor ve yüksek tutarlı icra davaları ile karşı karşıya kalınıyor. Örneğin Osmangazi Köprüsü’nden 147.5 TL’lik geçiş ücretinin ödenmemesi nedeniyle araç sahiplerine hukuk büroları vasıtasıyla 737.5 TL alacak ve 750 TL civarında avukatlık ücreti çıkartılarak icra takibi başlatılıyor. 

otoyol icra haciz

Geçiş sayısı ve gelir hedeflerini tutturamayan yap-işlet-devret modeli yapılan otoyol ve köprülerin işletmecisi şirketler, icra yoluyla gelirlerini artırmayı deniyorlar. OGS ve HGS kullanan sürücüler gişelerde geçiş ücretinin çekildiğini sanarken, alınmayan ücret nedeniyle kısa süre sonra icra takibi başlatılıyor. Osmangazi Köprüsü’nden 147.5 TL’lik geçiş ücretinin ödenmemesi nedeniyle araç sahiplerine hukuk büroları vasıtasıyla 737.5 TL alacak ve 750 TL civarında avukatlık ücreti çıkartılarak icra takibi başlatılıyor. Bazı avukatlık ücretleri ise bin lirayı aşıyor.

10-15 kat fazla bedel!

Kamuya ait Karayolları Genel Müdürlüğü’nün (KGM) işlettiği otoyol ve köprülerden bakiye yetersiz şekilde geçilse dahi, 15 gün içinde OGS veya HGS hesabına para yatırılınca geçiş ücreti faizsiz şekilde otomatik tahsil ediliyor. Ancak özel şirketler bunu yapmayarak, hemen icra takibi başlatıp buralardan büyük gelirler elde ediyor. Vatandaş ise zaten pahalı kullandığı yollara 10-15 kat daha fazla para ödemek zorunda kalıyor.


Akrabalar bile aranıyor

Otoyol ve köprüleri işleten şirketlerin çalıştığı hukuk bürolarından araç sahiplerine “Hakkınızda icra takibi başlatılacaktır, tüm banka hesaplarınız bloke olacaktır” şeklinde tehdit edici cümleler içeren mesajlar gönderiliyor. Ancak bu seviyeye gelene kadar araç sahiplerine işletmeci şirketler tarafından herhangi bir bilgilendirme yapılmıyor. Hatta bazı hukuk bürolarının borçlu vatandaşın akrabalarına ulaşıp “Ona borcunuz varsa bize ödeyin” şeklinde ifadeler kullandığı belirtiliyor.


“Hangi vatandaş her gün e-Devlet’e bakar ki? Uygulama hukuki olabilir ancak yapılanlar yanlış!”

Borçlu geçişin hemen ertesinde icra takibi yapılmasının doğru olmadığını ifade eden Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz, icra takibinden önce vatandaşa şirket tarafından bir ihbarname veya SMS gönderilmesi gerektiğini söyledi.


Deniz, “Uygulama hukuki olabilir ancak yapılan yanlış. İcra takibi olunca faiz ve avukatlık ücreti alınıyor. Dijital çağda yaşıyoruz. Şirketler, e-Devlet üzerinden izleyebilirsiniz diyor ama hangi vatandaş her gün e-Devlet’e bakar ki… Ortada bir pandemi var, kat be kat ceza ödeniyor. İnsanlara bu dönemde yapılmamalı” diye konuştu. (Kaynak: Sözcü)

HGS geçiş ihlali cezalarıyla ilgili mağduriyetlerde emsal karar


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.