BioNTech aşısının etkinliği 2. dozdan 6 ay sonra yüzde 47’ye düşüyor

ABD sağlık kuruluşlarının ek doza ne zaman ihtiyaç olduğuna ilişkin yürüttüğü çalışmalarla ilgili verilere göre Pfizer/BioNTech aşısının etkinliği ikinci dozdan altı ay sonra yüzde 88’den yüzde 47’ye düşüyor. Aynı bilimsel çalışma, Biontech’in 6 ay boyunca hastaneye yatışa karşı yüzde 90 koruma sağladığını tespit etti.

biontech

Verilerle ilgili açıklama dün yapıldı ancak Lancet tıp dergisinde yayınlanan veri akademik hakem incelemelerinden önce ağustosta paylaşılmıştı.

Analizler hastaneye yatışları ve ölümleri önlemede en az altı ay boyunca oldukça bulaşıcı olan Delta varyantına karşı bile aşının etkinliğinin yüzde 90 seviyesinde kaldığını gösterdi.


Veriler yaşanan düşüşün, daha bulaşıcı varyantlardan değil etkinlik oranının kendiliğinden azalmasından kaynaklandığına işaret ediyor.

Pfizer ve sağlık hizmeti sunan şirket Kaiser Permanente’den araştırmacılar, Kaiser Permanente Güney California Tıp Merkezi’nin üyeleri olan yaklaşık 3,4 milyon insanın aşının yapılmaya başlandığı Aralık 2020 ve Ağustos 2021 arasındaki elektronik sağlık kayıtlarını inceledi.

Pfizer aşılarının kıdemli başkan yardımcısı Luis Jodar, “Varyantlara dayanan analizimiz aşının Delta da dahil olmak üzere mevcut tüm varyantlara karşı etkili olduğunu gösteriyor” dedi.

Delta varyantına karşı aşının etkinliği birinci aydan sonra yüzde 93 olurken dört ayın ardından yüzde 53’e geriledi. Aşının etkinlik oranı diğer corona virüsü varyantları karşısında ise yüzde 97’den yüzde 67’ye geriledi.


Araştırmanın lideri Sara Tartof, “Bizim için bu veriler Delta’nın aşının korumasını tamamen aşabilen kaçak bir varyant olmadığına işaret ediyor” dedi.

Tartof, “Eğer öyle olsaydı aşılamadan sonra yüksek koruma oranlarını göremezdik çünkü aşılama işe yaramıyor olurdu. (Etkinlik oranı) düşük başlar ve düşük kalırdı” diye ekledi.

ABD Gıda ve İlaç Kurumu, Pfizer/BioNTech aşısının ek dozunun yaşlı ve yüksek risk grubundaki bazı ABD’lilerde kullanımına yetki vermişti. Bilim adamları ek dozun tavsiye edilip edilemeyeceğini görmek için daha fazla veriye ihtiyaç olduğunu ifade etmişti.

Biontech/Pfizer aşısı 6 ay boyunca hastaneye yatışa karşı yüzde 90 koruma sağlıyor

Aynı çalışma, Pfizer-BioNTech koronavirüs aşısının altı aya kadar hastanede yatmayı önlemede yüzde 90 etkili olduğunu tespit etti. Pfizer ve Kaiser Permanente’deki araştırmacılar tarafından yürütülen bilimsel çalışmaya göre bu süre zarfında aşının etkisinde azalma belirtisi olmadığı da tespit edildi.


Bilim insanları, aşının ayrıca son derece bulaşıcı Delta varyantlarına karşı güçlü bir koruma sağladığını buldular. Virüs örnekleri sıralanmış olan insanların bir alt kümesinde, aşı Delta mutasyonundan dolayı hastaneye yatışa karşı yüzde 93, diğer varyantlardan hastaneye yatışlara karşı ise yüzde 95 etkiliydi.

Aynı anda korona ve grip aşısı olmak güvenli mi? Yan etkileri neler?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.