Türkiye’nin yüzde 64’ü stres ile boğuşuyor: Gülümsememizi ve neşemizi çaldılar!

Tüm dünya stresli ve zor bir yıl geçirdi ancak bir araştırma Türkiye vatandaşlarının en az “pozitif deneyim” yaşayanlar olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre gün içinde en az gülümseyenler de Türkler.

stres

Türkiye’nin yüzde 64’ü stres ile boğuşuyor: Gülümsememizi ve neşemizi çaldılar!

Gallup tüm dünyada insanların ruh hallerini darmadağın eden pandemi sonrası duygulardaki değişimi ortaya koyan global bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre tüm dünya bu süreci hasarla atlattı ama en büyük zorluğu çeken ülkelerden biri de Türkiye oldu.


Global ortalamada tüm dünyada insanlar geçtiğimiz yıl daha az gülmüş. Araştırma, önceki günün bir anında gülümsediğini söyleyenlerin oranının global ortalamada yüzde 75’ten yüzde 70’e gerilediğini ortaya koyuyor. Ancak en dipte Türkler var. “Dün geçirdiğiniz günü aklınıza getirin, hiç gülümsediniz mi?” sorusuna Türkiye’den “Evet” diyenlerin oranı sadece yüzde 41. Türkiye’de yaşayanların yüzde 57’si gün içinde hiç gülümsemediğini söyledi.

Krizin faturası

Geçtiğimiz yıl Türkiye, iç savaş yaşayan Lübnan ile birlikte “en az pozitif deneyim yaşanan ülke” oldu.

Gallup araştırmasında bu durum şu ifadelerle yorumlandı:

“Türkiye’nin en dibe yolculuğunda ülkede 2018 yılından beri yaşanan sert ekonomik iniş çıkışlar etkili oldu. Hem ekonomik hem de politik karmaşanın ülke insanlarına faturası, 2017 yılından beri hayatlarındaki neşenin kaybolması olarak ortaya çıktı.”

Türkiye’de vatandaşların %64’ü stresle boğuşuyor

Dünyada en stresli Perulular. Lübnan ve Ekvador’un ardından Türkiye 4’üncü sırada. Stresimiz son bir yılda 3 puan artmış.

Türklerin yüzde 64’ü “Dün tüm gün içinde stresli bir dönem geçirdiniz mi?” sorusuna “Evet” yanıtı verdi. Yunanistan, Türkiye’nin ardından stres sıralamasında 5’inci.

Kızgınlık ve mutsuzluk arttı


Gallup araştırmasına göre Türkiye’de kızgınlık yaşayanların oranı tam 4 puan arttı. “Dün ağırlıklı olarak kızgınlık hissettiniz mi?” sorusuna yüzde 44 “Evet” yanıtını verdi. “Dün ağırlıklı olarak mutsuzluk hissettiniz mi?” sorusuna “Evet” diyen Türkiye vatandaşlarının oranı da 4 puan artarak yüzde 35’e çıktı. (Kaynak: Sözcü)

Türkiye anksiyete ve depresyonda Avrupa birincisi oldu


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.