Ana Sayfa Ekonomi Akaryakıta dev zam: Benzin fiyatı 52, motorin 50 kuruş artacak!

Akaryakıta dev zam: Benzin fiyatı 52, motorin 50 kuruş artacak!

Dolar ve Euro kurundaki peş peşe rekor sonrası akaryakıta çifte zam göründü. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’ndan yapılan açıklamaya göre benzin fiyatı 52 kuruş, motorin ise 50 kuruş artacak.

Akaryakıt zamlar

Akaryakıta dev zam: Benzin 52, motorin ise 50 kuruş artacak! Zammın ardından benzinin litresi İstanbul’da 8,65 liradan, Ankara ve İzmir’de ise 8,74 liradan satılacak. Motorinin litresi ise İstanbul’da 8,74 liradan, Ankara ve İzmir’de 8,81’e yükselecek.

Merkez Bankası’nın dünkü faiz indirimi sonrası dolar hızlı bir yükselişe geçti. Piyasalarda yaşanan kur artışı Türkiye’de fiyatlara yansımaya başladı. Dolar kurundaki yükselişe bağlı olarak benzin ve motorine zam göründü.

Benzine 52, motorine 50 kuruş zam

Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’ndan (PÜİS) yapılan açıklamaya göre; benzinde 52, motorinde ise 50 kuruş fiyat arışı olacak. Söz konusu zam bu gece yarısından itibaren geçerli olacak.

PÜİS’ten yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

Dolar kurundaki yükselişe bağlı olarak 20 Kasım Cumartesi gününden geçerli olmak üzere benzin grubunda 52, motorine grubunda 50 kuruş fiyat artışı beklenmektedir. Ancak artışın ne zaman ve ne kadar olacağı ile ilgili karar üst makamlarca verilmektedir.”

Akaryakıt fiyatları ne kadar olacak?

Zammın gerçekleşmesi durumunda İstanbul’da 8,13’ten satılan benzinin litresi 8,65’e yükselecek. Benzinin litresi Ankara ve İzmir’de 8,22’den 8,74’e çıkacak. Motorinin litresi İstanbul’da 8,22’den 8,72’ye, Ankara ve İzmir’de 8,31’den 8,81’e yükselecek.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Akaryakıt fiyatları, Türkiye’nin de dahil olduğu Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ile dolar kurundaki değişiklikler baz alınarak rafineriler tarafından hesaplanıyor.

Bu hesaplanma sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor. Akaryakıt fiyatlarında uygulanan Eşel Mobil sistemiyle petrol fiyatları, döviz kuru ve uluslararası ürün fiyatlarındaki artış sonucunda yurt içi pompa fiyatlarında meydana gelen yükselişler, ÖTV ayarlamasıyla tüketiciye zam olarak yansıtılmadan dengelenmeye çalışılıyor.

Dolar 11 lira oldu: Türk Lirası’nın değer kaybetmesine gelen tepkiler

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.