Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada dalgalı kur için yeni bir sisteme geçtiklerini duyurdu. Açıklamaların ardından 18 TL seviyelerinde olan Dolar, 13 TL seviyelerine kadar düştü. Siyasiler ve ekonomistler, yeni sistemi değerlendirdi: Bu örtülü faiz artışıdır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türk Lirası mevduatları için yeni düzenlemeleri duyurmasının ardından siyasetçilerden ve uzmanlardan peş peşe açıklamalar geldi.
2021 yılının son kabine toplantısı sonrası AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları sonrası 18 bandında olan Dolar, 13 seviyesine kadar düştü. Gelişmenin ardından siyasiler ve ekonomistlerden dolardaki bu hızlı gerilemeye tepkiler gecikmedi.
“Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı”
İktisatçı Refet Gürkaynak, “Adına faiz artışı denmeyerek epik faiz artışı yapıldı. MB %14 ile para vermeye devam edecekse bu da işe yaramaz. Temel iktisat ile kavgaya girip bütün ülkenin kafasını gözünü yardırdılar” şeklinde görüşlerini ifade etti.
CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Bankalardaki mevduatın yüzde 64’ü yabancı para cinsindendi. Şimdi tamamı yabancı paraya dönüşmüş oldu” dedi.
CHP Milletvekili Mehmet Göker, “Üst sınırını kimsenin bilmediği örtülü faiz artışı ve kur riskinin tüm yükü Hazineye/vatandaşa yüklendi” dedi.
İktisatçı Mahfi Eğilmez, “Dolaylı faiz artırımı yapılıyor yani. Kur % 40 artmış, faiz %14 ise aradaki 26 puan ödenecek. Ve bunun adı faiz olmayacak” dedi.
İktisatçı Yalçın Karatepe, “Fazla heyecanlanmayın. Geçmişe dönük bir şey yok. Bundan sonra dövize endeksli bono satacaklar. Aslında bu örtük faiz artışıdır. Olay bu” dedi.
Ekonomist Selçuk Geçer, “Dolarda ki bu kurnazlığın bedeli çok ağır olacak! Söylemedi demeyin!” ifadelerine yer verdi
Durmuş Yılmaz: Türkiye Ekonomi Modeli’nin tabutuna çivi çakıldı!
Türk Lirası üzerinden ihracatı artırmak için TL’nin değerinin bilerek düşürüldüğünü dile getiren Durmuş Yılmaz, “Liranın değerinin düşmesi hedefti ama gelinen noktada bu işin çıkmaz sokak olduğunu gördüler. Türkiye Ekonomi Modeli’nin tabutuna çivi çakıldı” ifadelerini kullandı.
Yılmaz’ın konuşması şu şekilde:
“İktidar ‘kur-faiz tartışmasını bir kenara bıraktık, artık reel ekonomi konuşacağız, üretim konuşacağız. Türkiye Ekonomi Modeli uygulayacağız’ demişti.
Hedefi değersiz Türk Lirası üzerinden ihracatı artırmaktı. Türk Lirasının değerini bilerek düşürdüler. Liranın değerinin düşmesi hedefti ama gelinen noktada bu işin çıkmaz sokak olduğunu gördüler. Türkiye Ekonomi Modeli’nin tabutuna çivi çakıldı.
Geri döndük demeden döndüler, ortodoks politikalara döndüler. Olan bu. Bunlar ana yolu bırakıp yan yola çıktılar ama girdikleri yol çıkmaz sokak. Bu bir faiz artışıdır. Klasik AK Parti politikalarından U dönüşüdür. Ama bu beraberinde bir takım sorunları da yanında getiren bir politika. Zımni bir faiz artırımı yapıldı. Buradan siyasi bir söylem çıkarabilirler. Hem faizi, hem kuru düşürdük diye. Bunu nasıl satabilirler, satarlar mı, zaman içinde göreceğiz.
Piyasa Erdoğan’ın bu söylemlerini satın almadı, şu anda piyasaya kesin bir müdahale var. Gerçeği sabah göreceğiz. Bence kaldığımız yerden devam edeceğiz. Bu bir alım fırsatıdır. Başka bir şey değildir. Bence kaldığı yerden bu iş devam edecektir.”
Erdoğan ne açıkladı: Yeni model nedir?
Kurda yaşanan hızlı yükseliş hakkında açıklama yapan Erdoğan, yeni bir sistemi devreye aldıklarını söyledi.
“Kurdaki dalgalanmayı durdurarak yeni araçları devreye alıyoruz” diyen Erdoğan, “Şimdi sizlere bu çerçevede önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz başlıkla ifade etmek istiyorum.İnsanlarımız bankadaki TL varlığını mevduattan fazla ise bu getiriyi elde edecek. Bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak” dedi.
Vergi ve stopajda değişiklik
“Hiçbir vatandaşımızın kur daha yüksek olacak diye mevduatını TL’den dövize geçirmesine ihtiyaç kalmayacak” ifadelerini kullanan Erdoğan, yeni sistemi açıklamayı şu sözlerle devam etti:
“Devlet iç borçlanmaya talebi arttırmak için buradaki stopajı %0’a indiriyoruz. İhracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde 1 puanlık indirim planlıyoruz. Bu adımla amacımız kayıt dışı ekonomiyi azaltmak, ihracatı özendirmek, firmalarımızı KDV yoluyla finansa hızlı erişimini sağlamaktır.”