Vatandaş geçen hafta döviz sattı mı? İşte BDDK verileri

Hükumet, geçen hafta döviz kurundaki düşüşü ‘Kur Korumalı TL mevduatlarına ilgi duyan bireylerin yoğun döviz satışına’ bağladı ancak BDDK’nın öncü verileri, Türk Lirası’nın değer kazancında lokallerin sınırlı bir rol oynadığını ortaya koyuyor.

döviz

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) öncü verileri TL’de geçen hafta yaşanan ve yüzde 50’yi bulan değer kazancında lokal döviz mevduat sahiplerinin oldukça sınırlı bir rol oynadığını gösteriyor.

BDDK verilerine göre, yabancı para gerçek kişi mevduatı geçen hafta geçen hafta pazartesi günü 163.5 milyar dolar, salı ve çarşamba günü 163.7 milyar dolar oldu.


Veriler haftanın ilk 3 gününde lokal döviz mevduatlarından TL’ye geçiş olmadığını gösteriyor.

“Kur korumalı TL hesaba geçenlerin sayısı sınırlı”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati dün bir televizyon yayınında, “O gece dolar satılmadı. Kamu bankaları devreye girmedi. Hiç kimse devreye girmedi. Bireysel satıcılar devreye girdi. Birbirleriyle yarıştılar” demişti.

Bakan Nebati: Sade vatandaşın döviz ile ne alakası var?

Benzer açıklamalar Bankalar Birliği’nden de gelmişti.


Öte yandan, bugün açıklanan ve geçen hafta perşembe gününe ait yabancı para gerçek kişi mevduatı verileri ise ilgili mevduatlarda yaklaşık 500 milyon dolar düşüşle 163.2 milyar dolara gerilemeye işaret ediyor.

Reuters’a bilgi veren bankacılık kaynakları şu ana kadar kur korumalı TL hesaplara döviz hesaplarını bozdurarak geçenlerin sayılarının sınırlı olduğunu, yeni ürün kullanımının büyük bölümünün TL mevduatlardan kaynaklandığını, vadede ise 3 ay yoğunlaşması gördüklerini söylediler.

TL 2021 Ocak’tan bu yana yüzde 36 kayıpta!

Dolar/TL geçen hafta 18.4 seviyesine kadar yükseldikten sonra tarihi bir düşüş gerçekleştirdi.

TL, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta pazartesi günü kabine toplantısı sonrası açıkladığı desteklerde bir günde yüzde 50, bir haftadan kısa sürede yüzde 80’e ulaşan değer kazancı yaşadı. Bu kazançların bir kısmı bu hafta itibarıyla geri verildi ancak yine de kur 12 seviyesinin altında işlem görüyor.


TL’de dolar karşısında tarihte eşi nadir görülen bu denli sert değer kazancına rağmen yılbaşından beri kayıp yüzde 56’dan yüzde 36 civarına kadar gerilemiş durumda. (REUTERS)

3 Ocak 2022 tarihinde ne olacak? Neden Dolar için kritik tarih?

3 Ocak 2022 tarihinde ne olacak? Neden Dolar için kritik tarih?


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.