3 Ocak 2022 tarihinde ne olacak? Neden Dolar için kritik tarih?

Ekonomistler o tarihi işaret ediyor! Enflasyon verilerinin açıklanacağı 3 Ocak 2022 tarihi neden dolar/TL için kritik bir gün? Uzmanların beklentileri ne yönde?

3 Ocak dolar

Video aşağıda – 3 Ocak 2022 tarihinde ne olacak? Neden Dolar için kritik tarih?

Dolar/TL kurundaki sert dalgalanmalar sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan TL mevduat programını açıkladıktan sonra 18 TL’ye kadar çıkan dolar 11,82 TL’ye kadar geriledi.


Kur korumalı TL hesabı sistemine ilişkin yorumlarını paylaşan ekonomist Remzi Özdemir, “Hiç katılım yok diyemeyiz. Katılım var ama insanlar akın akın da gitmiyor. Bu hesaplara talep var, bu bir gerçek. Bu insanlar gerçekte ne zaman yüzleşecekler. 3 Ocak’ta.” dedi.

Remiz Özdemir: Aralık ayı enflasyonu zirveye çıkabilir!

Peki, 3 Ocak’ta ne olacak? Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü:

“Aralık ayı enflasyon rakamı açıklanacak. Enflasyonu yıllık bazda yüzde 27 bekliyorum. Çok ciddi. Çünkü döviz kurunda o korkunç artış aralık ayı enflasyonunu zirveye taşıyabilir. TÜİK bir sihirbazlık yapmazsa…”

Evren Devrim Zelyut: Hayatın acı gerçekleriyle yüz yüze geldikleri zaman

Avrasya Yatırım Kurucusu, Ekonomist Evren Devrim Zelyut, yeni sisteme tepki göstererek, “Bakan bize dangalak diyor. Ukala iktisatçılar diyor ama Ocak ayında enflasyon rakamı geldiğinde vatandaş hesabı, kitabı yaptığında ya biz bu işten ne anladık dediği zaman ne olacak? 70’lerde ne olduysa şimdi de aynısı olacak. Cicim ayları, bu bahar ayları bu neşeli günler, hayatın acı gerçekleriyle yüz yüze geldikleri zaman… Nedir bu acı gerçekler; hesap, kitap, matematik, FED, enflasyon yukarıya doğru giderken çuvallayacaklar…” diye konuştu.

Atilla Yeşilada: Dananın kuyruğu 3 Ocak 2022 tarihinde kopacak!

Ekonomist Atilla Yeşilada, Youtube kanalında yaptığı açıklamalarda, “Bu sistem yürümez, ama ne zaman elimizde patlar, 4 Ocak tarihinden itibaren çok net bir şekilde ölçebileceğiz” dedi.

TL’nin yıl sonuna kadar döviz kuruna karşı değer kazanmaya devam edebileceğini söyleyen Yeşilada, “Çünkü, dövizden TL’ye dönen vatandaşın kuru TL lehine aşağı itmesiyle, sırf gecelik kazanç veya daha fazla kayıptan kaçınma paniğiyle döviz almaya koşanlar da hayal kırıklığına uğrayıp, dövizlerini bozduracak. Yabancı yatırımcı ve traderler zaten çok sığ olan piyasada TL’yi açığa satmak istemezler. Bu yüzden Yeni Yıla kurda suni bir istikrarla girmemiz yüksek olasılık” dediği yazısının devamında şu yorumları yaptı:

Ekonomist Atilla Yeşilada: Dananın kuyruğu 4 Ocak’ta kopar!

Hamza Yardımcıoğlu: Wall Street Journal, ‘kıyamet senaryosu’ olarak analiz yayınladı

Stratejist Hamza Yardımcıoğlu, katıldığı Zanka TV Youtube kanalında 3 Ocak 2022 tarihi, Wall Street Journal analizi, altın ve gümüş ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkelerin paralarının altın rezervleri karşılığında basıldığını söyleyen Yardımcıoğlu, Amerika Birleşik Devletleri’nin karşılıksız para bastığını belirtti.


Hamza Yardımcıoğlu, Wall Street Journal‘ın haberine dikkat çekerek, “Türkiye ekonomik krizi şimdilik duruldu. Bunun tekrar geleceğini bir takım sebepler ortaya koyarak vurguluyor. Bunun bir doomsday yani kıyamet senaryosu olarak duyuruyor.” ifadelerini kullandı.

Amerika Merkez Bankası FED’in daha önceleri altın karşılığında para bastığını belirtti. Daha sonra 1944 yılında imzalanan Bretten Woods Anlaşması’nı hatırlatarak ABD’nin 1944’den 1971’e kadar bir gram altını 35 dolarla dengelediğini söyledi. Daha sonra ise 1971’den itibaren ABD’nin karşılıksız dolar bastığının altını çizdi.

“1 gram altın fiyatı 1000 doları bulabilir”

Yardımcıoğlu bugün ABD’nin 8 trilyon doları olduğunu ve 8 ton altın rezervinin olduğunu belirtti. Normal şartlarda 1 gram altının 1000 dolara eşit olduğu bu ancak şimdilik böyle bir hesaplamanın yapılmadığını vurguladı. Yardımcıoğlu dünyada olası bir nakit krizinde doların yeniden altınla eşitleneceğini ve böylece altının gram fiyatının bin doları bulacağını vurguladı.

Cem Özüak: 3 Ocak 2022 tarihinde mutlaka bir müjde verilecektir

İnsan Tanıma Enstitüsü Kurucusu İletişim Uzmanı ve yazar Cem Özüak, katıldığı Zanka TV Youtube kanalında 3 Ocak 2022 tarihinde ne olacağını şöyle açıkladı:

• TÜİK ne kadar hokus pokus yaparsa yapsın yüzde 27-28’in altında bir enflasyon beklenmiyor. Ki gerçeğin yüzde 100’ün üzerinde olduğunu herkes biliyor. Ben o tarihte bir müjde bekliyorum. O tarihte mutlaka bir müjde verilecektir. Merkez Bankası M1 rezervlerinde negatifteki düşüşün artışını bekliyorum. Şu an eksi 46 milyar dolar seviyesinde. Bir hafta önce eksi 38 milyar dolardı.

• Buradan neyi çıkartıyoruz: 8 milyar dolarlık bir satış olmuş. O tarihte yine dolar satışıyla birlikte bir ‘müjde’ daha gelecektir. Hükumetin biliyorsunuz en iyi yaptığı şey algıyı yönetmek. Ancak artık şöyle bir şey oldu; algı yönetile yönetile biz de artık ‘algısı yönetilenler’ olarak algımızın nasıl yönetildiğini farketmeye başladık. Biz farkettikçe artık şapkadan tavşan değil başka enstrümanlar çıkarmak zorunda kalıyorlar.

Video – Wall Street Journal’dan ‘kıyamet senaryosu’ başlığı

https://youtu.be/uBKLIV9b72k?t=351


Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Ekonomist Atilla Yeşilada: Dananın kuyruğu 4 Ocak’ta kopar!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.