WhatsApp, Novi cüzdan ile kripto para transfer özelliği getiriyor

WhatsApp, kullanıcıların uygulamada sohbet ederken para gönderip almalarını sağlayan Meta’nın yeni dijital cüzdanı Novi’yi kullanarak kripto para ödeme seçeneği ekliyor.

WhatsApp Novi

WhatsApp, ABD’de sınırlı sayıda kullanıcının Meta’nın Novi dijital cüzdanını kullanarak bir sohbette kripto para birimi gönderip almasına izin veriyor.

Ekim ayında pilot uygulama olarak başlatılan Novi, insanların Paxos ve Coinbase ortaklığıyla USDP kullanarak para gönderip almalarını sağlıyor. Ödemeler, sohbet içinde ek olarak gönderiliyor ve anında aktarılabiliyor.


Facebook Meta’ya bağlı Novi’nin CEO’su Stephane Kasriel bu hafta bir tweet’te WhatsApp pilot uygulamasını duyurdu: “İnsanların sevdiklerine para göndermeyi koordine etmek için WhatsApp’ı kullandıklarını sık sık duyuyoruz ve Novi, insanların bunu güvenli, anında ve ücretsiz olarak yapmasını sağlıyor. Ödemeler doğrudan insanların sohbetinde görünecek.”

“Amaç, banka hesabına erişimi olmayanlara yardım etmek”

Şirket, odak noktasının herhangi bir banka hesabına erişimi olmayan 1,7 milyar yetişkine yardım etmek olduğunu söylüyor.

Novi bir basın açıklamasında, “Küresel finansal sistemin dışında kalmanın insanların yaşamları üzerinde gerçek sonuçları var ve en yüksek bedeli ödeyenler genellikle en yetersiz hizmet alan insanlar oluyor” dedi.


novi cüzdan

Haziran 2019’da, o zamanlar hala Facebook olan Meta, firmanın kendi dijital cüzdanı Calibra ile entegre edilecek olan kendi Bitcoin tarzı dijital para birimi olan Libra için planlarını açıklamıştı.

IMF’den kripto para uyarısı

IMF kripto paraların küresel çapta düzenlenmesi gerektiğini işaret etti. Kuruluş yasa koyucuların kripto paraların risklerini kontrol etmekte zorlandığını vurguladı.

Uluslararası Para Fonu (IMF), kripto para düzenlemelerinin kapsamlı şekilde ele alınmasını gerektiren yeni bir blog yazısı yayımladı. IMF, dünya üzerindeki yasa koyucuların henüz düzenlenmemiş kripto sektöründen kaynaklı riskleri takip etmekte zorlandığını düşünüyor. Bu konudaki iddiasını bir adım daha öteye götüren kurum yetkilileri, finansal istikrar için risk oluşturan bu durumun bazı gelişmekte olan ülkelerde sistematik risklere dönüşebilme ihtimali üzerinde duruyor.

Köpük yaratabilir

IMF Para ve Sermaye Piyasaları Dairesi Başkanı Tobias Adrian ile Para ve Sermaye Piyasaları Dairesi Başkan Yardımcıları Dong He ve Aditya Narain tarafından paylaşılan yazıda kripto para piyasalarının Omicron varyantına yönelik tepkilerinin piyasada hızlı sermaye akışlarına neden olduğu ve bunun düzenleyici önlemler eksikliğinde ülke piyasalarını istikrarsızlaştırıcı bir etkiye yol açabileceği belirtildi.

Bitcoin ortalama sınırına geriledi


Bitcoin, geçen haftaki sert düşüşten sonra bu hafta toparlasa da hafta kapanışından önce 47 bin 272 dolar olan 2021 ortalamasının sınırında işlem gördü. 2021’e 28 bin dolar civarında başlayan kripto para, kasımda 69 bin dolara ulaşarak tüm zamanların zirvesini gördü ve sonra kademeli bir şekilde geriledi. Omicron‘un yarattığı riskler de yükselişi baskılıyor.

Dolar/TL (USD TRY) yeniden kritik seviyeye yükseldi!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.