Dünyanın en değerli markaları belli oldu

Dünyanın en değerli markası, bu yıl da 2021’de olduğu gibi 355 milyar dolarla Apple olurken bu şirketi 350 milyar dolar değerle Amazon izledi.

en değerli markaları

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından hazırlanan ‘Dünyanın En Değerli 500 Markası-Global 500-2022 Araştırması’ sonuçlandı.

Değerini geçen yıla göre yüzde 35 artırarak 355 milyar dolara çıkaran Apple ‘dünyanın en değerli markası’ unvanını korumayı başardı. Apple, 2021 araştırmasında da 263.4 milyar dolarla ilk sırada yer almıştı.


En değerli markalar: Dünyadaki ilk 10

  • ABD’li Microsoft 184.2 milyar dolarla 4. sırada,
  • ABD’li perakende şirketi Walmart 112 milyar dolarla 5. sırada,
  • Güney Koreli elektronik devi Samsung 107.3 milyar dolarla 6. sırada,
  • ABD’li sosyal medya devi Facebook 101.2 milyar dolarla 7. sırada,
  • Çin merkezli ICBC 75.1 milyar dolarla 8. sırada,
  • Çinli Huawei 71.2 milyar dolarla 9. sırada,
  • ABD’li Verizon da 69.6 milyar dolarla 10. sırada yer buldu.

500 markanın yer aldığı listede hiç Türk markası yok

Tablonun en altında yer alan markanın değeri 4.6 milyar doları bulurken, bu rakama ulaşamadığı için Türk markaları sıralamada bu yıl da yer almadı.

Araştırma sonuçlarına göre, ülkeler sıralamasında ABD açık ara önde yer aldı.

Global 500 listesindeki şirketlerin 199’unu ABD’li firmalar oluştururken 77’sinin Çin, 31’inin Japon, 28’inin Fransız, 25’inin Alman, 23’ünün İngiliz olduğu görüldü.

Öte yandan Kovid-19 döneminde geliştirdikleri aşıları kullanılan Pfizer firması dünyanın en değerli markaları arasında 6.3 milyar dolarla 352. , 5.6 milyar dolarla AstraZeneca 407. sırada yer buldu.

Turizm markaları toparlanma belirtileri gösteriyor

Turizm endüstrisinin genel marka değeri, Brand Finance Global 500’de yer alan markaların sayısının 15’ten 9’a düşmesi nedeniyle, pandemi öncesi değerlendirmelere kıyasla hala düşük. Bu yılki sıralamada yer alan sektördeki markalar, pozitif marka değeri artışı gördü.

Otel sektörü, sıralamadaki iki marka olan Hilton (%58 artışla 12,0 milyar ABD Dolarına) ve Hyatt (%26 artışla 5,9 milyar ABD Dolarına) ile en hızlı büyüme seviyesini kaydetti ve şimdi pandemi öncesinden daha değerli hale geldi.

Karantina kuralları hafifledikçe, konaklama ve eğlence amaçlı seyahatlerdeki artış ve daha az ölçüde iş seyahatinin kısmi dönüşü sektöre ivme kazandırdı. Aynı zamanda, her ikisi de markalarına yatırım yapmaya devam etti, Hyatt Apple Leisure Group’u devralmayı tamamladı ve Hilton 2021’in 3. çeyreğinde 96 otel açtı.

Havayolu markaları Delta (7,3 milyar ABD Doları), American Airlines (6,3 milyar ABD Doları), United Airlines (5,5 milyar ABD Doları), Emirates (5,0 milyar ABD Doları) ve yeni giren Southwest Airlines (4,9 milyar ABD Doları) marka değerinde bir artış gördü.

Uluslararası ve yurtiçi seyahat arttı, ancak hiçbiri henüz pandemi öncesi seviyelerine ulaşamadı. Aynı durum, online rezervasyon platformu Booking.com (8,7 milyar ABD Doları) ve araç kiralama şirketi Enterprise (7,1 milyar ABD Doları) için benzer.

ABD ve Çin halen dünyadaki hakim ülkeler konumunda

Sonuçları ülke bazında değerlendirecek olursak, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’den markalar Brand Finance Global 500’e hakim olmaya devam ediyor. Sıralamadaki toplam marka değerinin üçte ikisinden fazlası iki ülkeye atfedilebilirken, ABD %49’unu oluşturuyor. (3,9 trilyon ABD Doları) ve %19’u Çin (1,6 trilyon ABD Doları).

Gayrimenkul sektöründe mevcut olan mücadeleler, Çin’in marka değeri büyümesini biraz yavaşlattı. Sıralamada en hızlı düşen ilk 10 markadan altısı Çinli emlak şirketleri olurken, Evergrande Brand Finance Global 500’den tamamen düştü.


Aynı zamanda, Çinli otomobil markaları büyük adımlar attılar ve sektördeki küresel negatif büyüme trendine ayak uydurdular. BYD (marka değeri 6,4 milyar ABD Doları), %100 marka değeri artışı ile sektörde en hızlı büyüyen markadır. Marka, Çin’de hızla büyüyen bir pazar olan elektrikli araçlarda uzmanlaştı ve 2021’de yaklaşık 600.000 satışla satışlarının %232 oranında arttığını gördü. Haval (marka değeri 6,1 milyar ABD Doları) %55 ile sektörün en hızlı büyüyen ikinci şirketidir.

WeChat dünyanın en güçlü markaları arasında

Brand Finance, marka değerini hesaplamanın yanı sıra, pazarlama yatırımını, hissedar öz sermayesini ve iş performansını değerlendiren dengeli bir metrik puan kartı aracılığıyla markaların göreli gücünü de belirler. ISO 20671 sertifikasına sahip Brand Finance’in paydaş sermayesi değerlendirmesi, 35’ten fazla ülkede ve yaklaşık 30 sektörde yaklaşık 100.000 katılımcıdan alınan orijinal pazar araştırması verilerini içermektedir.

Bu kriterlere göre WeChat, 100 üzerinden 93,3 Brand Strength Index (BSI) puanı ve buna karşılık gelen AAA+ derecesi ile üst üste ikinci yıl unvanını koruyarak dünyanın en güçlü markası olmaya devam ediyor.

WeChat, müşterilerin mesaj göndermesine, görüntülü arama yapmasına, yemek siparişi vermesine ve alışveriş yapmasına olanak tanıyan her şeyi kapsayan hizmetleriyle Çin’deki günlük yaşamda ayrılmaz bir rol oynuyor. Ayrıca 700 milyondan fazla insanın aşı ve test rezervasyonu yaptırmak için hizmetlerini kullanması ile ülkenin COVID-19 ile mücadelesinde ayrılmaz bir rol oynadı. Brand Finance’in araştırmasına göre, uygulamanın insanların hayatındaki yeri, Çinli tüketiciler arasında itibar ve itibar açısından güçlü puanlar almasına yardımcı oluyor.

Marka değeri sıralamasında görülen eğilime uygun olarak, COVID-19 pandemisinin başlamasından önce sadece iki tanesine kıyasla, en güçlü 5 markadan dördü şimdi medya sektöründen geliyor. Medya markalarının marka gücü sıralamasındaki üstünlüğü, marka ortamında bir değişime işaret ediyor ve sektörün günlük yaşamdaki önemini yansıtıyor.

WeChat’e en üst sırada katılan Google, 93,3’lük etkileyici bir BSI puanı ile 39. sıradan 3. sıraya tırmanıyor ve onu, BSI puanı 93,2 ile 27. sıradan 4. sıraya yükselen Alfabe stabil arkadaşı YouTube izliyor. Güney Koreli marka Naver, medya markalarını ilk 5’te tamamlayarak 99 basamak birden atlayarak BSI puanı 92,5 ile 5’inci sıraya yerleşti.

Avrupa klasmanı

İki Alman markası – otomotiv devi Mercedes-Benz ve telekomünikasyon sağlayıcısı Deutsche Telekom – eski kıtadaki en yüksek marka değeri için kafa kafaya mücadele ediyor. 60,7 milyar ABD Doları değerleme ile Mercedes-Benz yine Avrupa’nın en değerli markasıdır ve onu 60,1 milyar ABD Doları ile Deutsche Telekom çok yakından takip etmektedir.

Otomotiv sektörü, pandemi kaynaklı talep düşüşü ve tedarik zinciri sorunları nedeniyle satışlarda düşüş yaşadı. Ancak yıl ilerledikçe otomobil markaları yeni lansmanlar ve ortaklıklar ile performansı artırmayı başardı. 2021’de Mercedes-Benz, yeni bir iç tasarıma sahip C-sınıfı serisinin altıncı neslini piyasaya sürdü ve otonom sürüş özelliklerini uygulamayı planlıyor. Aynı zamanda, elektrikli araçlara geçiş yapmak için endüstri çapında bir eğilim ve üretim ve dağıtıma sürdürülebilir bir yaklaşım artıyor. Mercedes-Benz, elektrikli araç satışlarının bu yıl %90 oranında arttığını doğruladı.

Deutsche Telekom, 2021’de 1,2 milyon yeni evi fiberden eve (FTTH) ağlarla birbirine bağladı ve 2022 için 2 milyon daha planlandı. Odak, kapsama alanı olmayan alanlarda güçlü optik fiber bağlantıları kullanıma sunmak.

Telekomünikasyon devi aynı zamanda video, ses ve mesajlaşmayı tek bir platformda birleştiren yazılım telekomünikasyon altyapısında uzmanlaşmış SignalWire‘dan kripto para birimi Ethereum‘un kurucu ortağı tarafından oluşturulan halka açık blok zinciri çerçevesi Polkadot‘a kadar dijital teknolojilere yatırım yapıyor.

Bununla birlikte, Avrupa’nın en güçlü markası 100 üzerinden 92,3 BSI puanı ve buna karşılık gelen AAA+ derecesi ile Sber‘dir. Ferrari‘yi geride bırakan Sber’in marka gücü bu yıl +0.3 daha artarken, İtalyan otomotiv ikonu -3.0 düştü.


Rus bankacılık ve teknoloji devi, kısa süre önce mobil uygulamasında portföy seçimi ve yatırım danışmanlığı gibi yeni dijital yatırımcı hizmetlerini başlattı. Aynı zamanda Sber, e-ticaret ve lojistikten telesağlık ve akışa kadar bankacılığın ötesine geçen çeşitli hizmetleri için dijital bir ekosistem geliştirmeye devam ediyor. 100 milyonluk etkileyici bir tüketici tabanına güvenen Sber, yeni bir eğlence ve oyun teklifiyle Z Kuşağı kullanıcılarından oluşan yeni bir demografiyi daha da çeşitlendirmeyi hedefliyor.

Metaverse perakende sektörü: Markalar sanal mağazalar açacak!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 19 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. Amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. Ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.