Gaziantep ve Şanlıurfa’da kar nedeniyle vatandaşlar yollarda mahsur kaldı!

Petrol boru hattında meydana gelen patlama nedeniyle Gaziantep – Kahramanmaraş yolu çift yönlü trafiğe kapatıldı. Yoğun kar yağışı nedeniyle insanlar yollarda mahsur kaldı. “İnsanlar bebekleri donmasın diye koltuklarını çıkarıp yakıyor!”

gaziantep

Görüntüler aşağıda – Gaziantep kent merkezinde dün sabah başlayan kar yağışında birçok kişi yolda mahsur kaldı. TAG Otoyolu’nda sabaha kadar yolda kalan bir kadın sosyal medya hesabından paylaştığı bir görüntü ile birlikte, “Kilometrelerce uzunlukta araç kuyruğu, mahsur Kalan yüzlerce insan var. Hiç kimse gelmedi. Sabaha kadar donduk. Aracımızın mazotu bitti. Bebekler var. Böyle bekliyoruz” paylaşımı yaptı.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü önünde ise bir TOMA yol açma çalışması yaptı. Kent merkezinde kuyruk halinde yürüyenler ise, “Kavimler Göçü” benzetmesi yapılmasına neden oldu. Fırınların çalışmaması nedeniyle kentte ekmek sıkıntısı baş gösterdi.


Gaziantep Valisi: Mahsur kalan 900 civarında araç var, çalışma sürüyor

Gaziantep Valisi Davut Gül, Nizip tarafında kardan kapanan yolun tamamen açıldığını söyledi. Valinin açıklamasına göre Nur Dağı kısmında da ulaşım tek şeritten sağlanmaya başladı. Mahsur kalan yaklaşık 900 aracın da 1-2 saate kadar bölgeden çıkması bekleniyor.

Tipi nedeniyle açılan yolların kapanabildiğini belirten Gül, şunları kaydetti:

“Hastaneye gitmekteyken yolda kalan 186 kişi hastaneye ulaştırıldı. Sağlık sistemi o açıdan tam olarak çalıştı. Hastaneye gitmesi gerekip de gidemeyen tek vatandaşımız olmadı. 1780 araç, 2800 vatandaş kurtarıldı saat 10.00 itibarıyla. Bir o kadar kişinin daha yolda kaldığını düşünüyoruz.”

Şanlıurfa’da hayat felç oldu

Yoğun kar yağışının etkili olduğu bir başka kent olan Şanlıurfa’da ise ulaşım adeta felç oldu. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül’ün sosyal medya paylaşımlarıyla, “Kar yağışına hazırız” mesajı verdiğini hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, “Memleketim Şanlıurfa’ya 40 yılın başı hafiften kar yağdı. Hemşerilerimin kar sevincini, çocukların kartopu oynayışını paylaşmayı çok isterdim. Maalesef iş bilmez Şanlıurfa Belediyesi hemşerilerimin hevesini kursağında bıraktı. Yollarda önlem alınmadığı için kar yağışı işkenceye dönüştü” paylaşımı yaptı.

Mahsur kalanlar için MSB’den açıklama

MSB yaptığı açıklamada: “Şiddetli kar yağışından dolayı kapanan Adana-Gaziantep yolunda Kara Kuvvetlerimize ait çekiciler yol açma çalışmalarına destek sağlarken, sıhhi tahliye için görevlendirilen 2 adet helikopterimiz aynı zamanda mahsur kalan vatandaşlarımıza kumanya ulaştırıyor.” dedi.

Saatler boyunca mahsur kaldılar

Kent merkezinde 60, kırsalda ise 90 santimetreye ulaşan kar kalınlığı nedeniyle kapanan Gaziantep-Osmaniye arasındaki Nurdağı ilçesi yakınında mahsur kalan binlerce kişi yardım çağrısında bulundu. Zincirleme kazaların da oluşmasıyla adeta birbirine giren trafik nedeniyle saatlerce yol açılamadı. Çevrede görevli güvenlik birimleri yolda kalanlara yiyecek ve içecek ulaştırmaya çalıştı. Bazı vatandaşlar bebekleri çocukları donmasın diye araç koltuklarını söküp ateşe verdi.

“Okçuluk tesisine para var, tuz alımına yok!”

Gaziantep’te kar yağışı nedeniyle valilik tarafından eğitime iki gün süreyle ara verilirken, belediyeler de gerekli önlemlerin alındığıyla ilgili paylaşımlar yapmıştı. Adını 60 milyon TL’ye okçuluk tesisi yapılmasıyla duyuran AKP’li Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ise sosyal medya hesabından romantik bir şarkı olan ‘Karlar Yağar’ şarkısını paylaşmıştı.

Ancak, tüm kentte olduğu gibi Şahinbey’de de tuzlama yapılmaması nedeniyle ana arterler dahil hemen tüm ilçenin yolları ulaşıma kapandı. Binlerce araç yolda kaldı. İnsanlar araçlarını yollarda bırakarak saatlerce yürüyerek evlerine ulaşmaya çalıştı. CHP Genel Başkan Danışmanı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, bölgede çekilmiş bir görüntüyü paylaştı ve yeterli önlem almayan yöneticileri eleştirdi.

Özkan şu ifadeleri kullandı: “Görüntüler Gaziantep Şahinbey’den. Hani şu AKP’li Şahinbey Belediyesi’nin Okçular Vakfı için 60 milyon ödenek ayırdığı yer. AKP’li Gaziantep Büyükşehir de eksik kalır mı? Onlar da logoya 760 bin lira harcamıştı. Tuza para kalmadı haliyle. Vatandaşın hali ortada. Eserinizle övünün”

Bürokrat suçu vatandaşa attı

Gaziantep kent merkezi ve kırsaldan yardım çığlıklarının yükselmeye başladığı bir sırada Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü ve Kültür Bakanlığı Müşaviri M. Hakan Tanrıöver ise sosyal medya hesabından;


“Aracında kar lastiği takılı mı? Yok. Kar fırtınası geleceğini duydun işten erken çıktın mı? Yok. Bugün araba ile yola çıkmayayım dedin mi? Yok.Bir mahana bulam da hökümete, belediyelere saydıram” şeklinde Gaziantep şivesi karışık bir eleştiri paylaşımı yaparak suçu vatandaşa attı.

hakan tanrıöver

Tanrıöver, sosyal medyadan eleştiri yağmuruna tutulunca hemen paylaşımını sildi.

“TEMBELLER, UMURSAMAZLAR!”

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç ise, sosyal medya hesabından temizlenmeyen yolda kalan araç kuyruğunu paylaşarak, “Kar yağışı için vatandaşları uyaran Büyükşehir Belediyesi neden tuz dökmez. Neden hazırlıklı olmaz? Çünkü, tembeller, umursamazlar” paylaşımı yaptı.

AFAD AÇIKLAMA YAPTI

AFAD’ın açıklamasına göre; Karayollarında mahsur kalan vatandaşlarımıza tıbbi yardım, kumanya ve battaniye ulaştırmak için AFAD, Kızılay, UMKE ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ekipleri çalışmalara devam etmektedir.

Hasanbeyli ilçesi Kalecik köyünde mahsur kalan vatandaşlar kurtarılmıştır. İlçeye bağlı diğer köy yollarında mahsur kalan vatandaşların kurtarılması için İl Özel İdare iş makinaları eşliğinde ilçe jandarma ekipleri ve AFAD ekipleri çalışmalarını sürdürmektedir” denildi.

Köy yolları kapalı, birçok yerde trafik kazası var

Gaziantep’te toplam 33 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu belirtilen açıklamada, “Gaziantep il merkezindeki ana yollar kapalı olup, ekiplerin yol açma çalışmaları devam etmektedir. Şehitkamil ilçesinde 17 ve Şahinbey ilçesinde 16 köy yolu kapalı durumdadır.

Gaziantep-Bahçe istikameti, otoyolda Nurdağı kavşağı ile Bahçe kavşağı arasında yoğun kar ve tipi yağışından dolayı üç ayrı yerde zincirleme trafik kazası bulunmakta olup, ekiplerin çalışmaları devam etmektedir. Karayollarında ve diğer otoyollarda mahsur kalan vatandaşlarımıza Kızılay ekipleri tarafından kumanya dağıtımları devam etmektedir. Malatya’da 18 Ocak tarihinde aşırı kar yağışı sonucunda Hekimhan ilçe yolu kapanmış olup, ekiplerin yol açma çalışmaları devam etmektedir” denildi.

İşte sosyal medyada paylaşılan bazı görüntüler:

https://twitter.com/YolTV/status/1483697412040450051

https://twitter.com/Yigido5824/status/1483746138264150018

https://twitter.com/emirbirahatdur/status/1483504663680983045


https://twitter.com/YolTV/status/1483550558938148870

Erdoğan’ın açılışını yapacağı yolu yine dalgalar yuttu, işçiler canını zor kurtardı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.