İnsan ömrü 130 yıla çıkacak: Jeff Bezos, yaşlanmayı durdurmak için Nobel ödüllü bilim insanlarını işe alıyor

Amazon CEO’su Jeff Bezos, yaşlanma karşıtı firması Altos Labs’de yüzlerce yıl yaşamanın sırrını bulmak için çalışacak en iyi bilim insanlarını işe aldı. Hasarlı hücreler yok edilecek. İlk hedef insan ömrünü 130 yıla çıkarmak.

Jeff Bezos

Jeff Bezos, yüzlerce yıl hastalıksız yaşamanın sırrını bulmak için dünyanın en iyi bilim insanlarıyla çalışıyor.

Bezos, son olarak GlaxoSmithKline ikonu 59 yaşındaki Hal Barron ile anlaştı. Barron, Bezos’un yeni yaşlanma karşıtı firması Altos Labs’i yönetecek.


Şirketin, insanların tüm hastalıklardan kaçınmasına ve çok uzun yıllar yaşamasına yardımcı olabilecek devrim niteliğinde bir hücre programlama tekniği bulmak için 2.2 milyar sterlinlik bir bütçesi var.

Biyoteknoloji firmasında, aralarında Nobel ödüllü bilim insanlarının da olduğu bir ekip çalışıyor.

Görevine Ağustos ayında başlayacak olan Barron, “Hastalığı tersine çevirmek için dönüştürücü bir misyona sahip böylesine eşsiz bir şirkete liderlik etmek, hayatta belki de bir kez karşılaşılabilecek bir fırsat ve bana bu fırsatın sunulmasından büyük onur duyuyorum” dedi.

Nobel ödüllü bilim insanları Jeff Bezos için çalışıyor

altos labs

Merkezi ABD’de Cambridge ve California’da olacak olan Altos’ta bazı uzmanlar, kanser ve Alzheimer gibi yaşa bağlı hastalıkları ortadan kaldırarak insan ömrünü uzatabileceğine inanıyor.

Altos’un destekçileri arasında Bezos ile beraber 60 yaşındaki Rus internet patronu Yuri Milner da yer alıyor.

Ayrıca firmanın kurucu ortağı ve baş bilim insanı Richard Klausner şunları söyledi: “Dünyanın en iyi bilim insanlarının çoğunun işbirliği yapabileceği ve araştırmalarını özel girişimin hızı, misyonu ve odağı ile geliştirebileceği bir şirket kuruyoruz.”

Diğer Altos yıldızları arasında, insan ömrünün en az 50 yıl uzatılabileceğini öngören Profesör Juan Carlos Izpisúa Belmonte, ücretsiz danışman olarak görev alan ve 2012 Nobel ödülü sahibi Dr Shinya Yamanaka yer alıyor.

Geçen Aralık ayında, tekniği kullanarak farelere görüş kazandırdığını bildiren Harvard Üniversitesi’nden bir araştırmacı olan David Sinclair şunları söyledi:

“Vücudun yaşını tersine çevirebilecek başka ne yapabilirsiniz? Laboratuvarımda, hangisini gençleştirebileceğimizi görmek için deri, kas ve beyin gibi başlıca organ ve dokuları işaretliyoruz.”


Altos tarafından işe alınan diğer kişiler arasında, San Francisco’daki California Üniversitesi’ndeki laboratuvarı, bellek üzerinde dikkate değer etkiler gösteren bir molekülün arkasında bulunan Peter Walter yer alıyor. Ayrıca, merkezin şimdi Altos olduğuna inanılan “başka bir araştırma organizasyonunda” işe başladığını söylemesinin ardından Birleşik Krallık’taki Babraham Enstitüsü’nün direktörlüğünden istifa eden bir yeniden programlama uzmanı olan Wolf Reik de katılıyor.

İnsan ömrü 130 yıla çıkacak

insan ömrü

ABD ve İngiltere merkezli Altos Labs şirketi üzerinde çalıştığı yöntemi “canlı organizmada hücresel yeniden programlama” (in vivo cellular reprogramming) olarak tanımlıyor. Bu yöntem, bir elektronik cihazı fabrika ayarlarına döndürmeye benzetiliyor. Yöntemde kök hücrelere özel önem veriliyor. Tüm hücrelerin üretildiği, vücudun adeta hammaddesi olan kök hücreler, kontrollü koşullar altında daha fazla hücre oluşturmak için bölünüyor.

Bu embriyonik kök hücreler, hastalıklı doku ve organları yenilemek veya onarmak ve hatta tüm vücudu gençleştirmek için kullanılabiliyor. Fareler üzerinde yapılan deneyler şu ana kadar karışık sonuçlar vermiş. Bazı fareler, dokularının gençleştiğine dair işaretler gösterirken, diğerlerinde ise tümörler gelişmiş.

“Altos bana şu an kazandığımın 10 katını ödeyecek”

Altos’tan bir iş teklifini kabul ettiğini doğrulayan bir araştırmacı, İspanya’nın Barselona kentindeki Biyotıp Araştırma Enstitüsü’nden Manuel Serrano, şirketin kendisine şu anda kazandığının beş ila 10 katını ödeyeceğini söyledi.

“Altos Labs’ın felsefesi merak odaklı araştırma yapmaktır. Yapmayı bildiğim ve yapmayı sevdiğim şey bu” diyor, oradaki bir Altos tesisine katılmak için İngiltere’nin Cambridge kentine taşınmayı planlayan Serrano. “Bu durumda, özel bir şirket aracılığıyla cesur olma ve keşfetme özgürlüğümüz var. Bu şekilde beni gençleştirecek.”

Farelerle çalışmada önemli bulgular

Nitekim Serrano, 2013’te Yamanaka faktörleri üretmek için fareleri genetik olarak değiştiren ilk bilim adamları arasındaydı. Hücreleri embriyonik aşamaya geri dönerken hepsi tümör geliştirdi. Yine de çalışma, yaşayan bir hayvanın içinde zamanın tersine çevrilebileceğine işaret ediyordu. “Faktörleri tanıtıyorsunuz ve sihri yapıyorlar. Anlaşılmasa bile deneysel olarak çok basit” diyor Serrano.

Şimdi asıl soru, hayvanları öldürmeden güvenli bir şekilde gençleştirip gençleştiremeyeceğini ve sürecin genetik mühendisliği yerine sıradan ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğini görmek için yeniden programlamanın nasıl uyarlanacağıdır. Serrano, “Bana göre Yamanaka faktörleri klinikte kullanım için gerçekçi değil” diyor. “Bazıları onkojenik olan genlerin girişini içeriyorlar. Bunu düzenleyici kurumların süzgecinden geçirmek zor.”

Hasarlı hücreler yok edilecek

yaşlanma hücre

ABD’li milyarder Jeff Bezos ve Rus internet girişimcisi Yuri Milner’ın “uzun yaşamın formülü” için yatırım yaptığı Altos Labs’ın araştıracağı diğer önemli bir konu da stresin insan vücudu üzerinde etkileri. Şirket, “entegre stres yanıtı” adı verilen ve vücudun strese yanıt vermesini sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışıyor.

Çalışmalar, yüksek düzeyde stresin insan vücudundaki hücrelere zarar verebileceğini gösteriyor. Bu hasarlı hücreler, hücre bölünmesine uğrarsa, yeni hücreler de zarar görüyor. Geliştirilen yöntemde, bir sorun tespit edildiğinde ‘acil durum sıfırlama programını’ çalıştırabilecek.

Bu işe yaramazsa, hasarın yayılmasını durdurmak için tehdit taşıyan hücreleri yok edecek. Bununla birlikte, “entegre stres yanıtı” adlı yöntemin çözüm yollarının ‘arızalanması’ da ihtimal dahilinde ve bunları da ‘sıfırlamak’ Altos Labs’in araştırmasının odak noktalarından biri. Şirkette milyonlarca molekülden oluşan hücrelerin işleyişini anlamada yapay zeka da kritik rol oynayacak.


Bazı uzmanlar, yaşlanma karşıtı tekniklere yatırımın, devlet finansman kurumlarının yeterince hızlı yapamadığı bir şey olduğunu söylüyor. Gordian Biotechnology’nin baş bilim sorumlusu Martin Borch Jensen, “Uzakta dev bir altın yığını gibi görünen bir şey görürseniz, hızlı koşmalısınız” diyor. Jensen, araştırmayı hızlandırmak için bu yıl bağışçıların fonlarını kullanarak 20 milyon dolar değerinde hızlı geri dönüşlü “Impetus” hibeleri vereceğini söyledi.

Harvard profesörü: 250 yaşına kadar yaşamak bu şekilde mümkün!


Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.