İran resmi açıklama yaptı: Doğal gaz kesintisi Türkiye tarafında!

İran’dan Türkiye’deki üretimi durduran doğal gaz kesintisi ile ilgili resmi açıklama geldi. İran Milli Gaz Şirketi’nin açıklamasında, İran’dan sonra şimdi de Türkiye’de bir arıza meydana geldiği ve doğal gaz iletiminin gerçekleşemediği iddia edildi. BOTAŞ’ın açıklaması bekleniyor.

iran doğal gaz

Bir süredir gündemimizde olan doğal gaz kesintisi ile ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Türkiye’ye gaz iletimini kesen İran, konuyla ilgili ilginç bir açıklama yaptı. İranlı yetkililer tarafından yapılan resmi açıklama, yaşanan enerji krizininde yeni bir sayfa açacak gibi görünüyor. Zira İran’dan gelen açıklamalar ile Türkiye’nin konuyla ilgili açıklamaları ters düşmüş durumda. İddialara göre şimdi de Türkiye’deki bir arıza , doğal gaz akışını engelliyor.

Daha önce yapılan açıklamalara göre İran’da yaşanan teknik bir aksaklık, gaz iletiminin 10 gün kadar durdurulmasına yol açmıştı. BOTAŞ, İranlı yetkililer ile temas halinde olduklarını ve sorunun daha hızlı giderilmesi için iş birliğine hazır olunduğu ifade etmişti.


Ancak Türkiye’den bir yetkili, çok çarpıcı iddiaları gündeme getirmiş ve organize sanayi bölgelerindeki üretimi durduran kesintinin nedeninin boşalan depolar olduğunu ileri sürmüştü. BOTAŞ ise bu iddiaları yalanlamıştı. Şimdi tüm bu gelişmelere yepyeni bir ekleme geldi. İran, gaz kesintisinin nedeninin Türkiye olduğunu iddia etti.

İran: Türkiye tarafındaki teknik sorun nedeniyle gaz gitmiyor

Webtekno’nun haberine göre; İranlı yetkililer tarafından yapılan açıklamalara göre Bazergan isimli istasyonda meydana gelen gaz kaçacağı nedeniyle Türkiye’ye gaz iletimi gerçekten de durdu. Ancak bu teknik aksaklık, kısa bir süre içerisinde giderildi ve gaz akışı sağlanmaya devam etti. Ancak bu kez de Türkiye tarafında bir teknik arıza meydana geldi. Türkiye’deki doğal gaz basınç yükseltme istasyonunda arıza meydana geldiğini açıklayan yetkililer, Türkiye’nin doğal gazı çekemediğini ifade ediyorlar.

BOTAŞ, şu an için konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Yani İran’dan gelen açıklamaların gerçek olup olmadığı bilinmiyor. Ancak BOTAŞ, son günlerde özellikle de sosyal medyayı aktif olarak kullanıyor ve kesinti ile ilgili tüm iddiaları yanıtlamaya çalışıyor.


“Kapasiteler yetersiz kalıyor”

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, “Tek sorumlu İran gazındaki kısıntı mı?” başlıklı yazısında İran’dan gelen doğalgazda yaşanan ve 31 Ocak’ta bitmesi ümit edilen kesintinin, AKP’ce yönetilen bakanlıklar tarafından sanayi tesislerine uygulanan gaz kısıntısının tek nedeni olmadığına dikkat çekti.

Toker, ülkeyi yönetenlerin, asıl tabloyu şeffaf biçimde ortaya koymaktan kaçındığını belirtti.

“BOTAŞ pahalı LNG alıyor”

• Türkiye’nin aktif durumda iki depolama tesisi bulunuyor: Silivri ile Tuz Gölü. İki tesisin kapasitesi 4 milyar metreküpün biraz üzerinde. İki depodan doğalgaz iletim sistemine günlük gaz girişi 45 milyon metreküp.

Soğuk havalarda Türkiye’nin günlük gaz tüketiminin 290 milyon metreküpe ulaştığı daha önce açıklandı. Dolayısıyla bu kapasiteler yetersiz kalıyor.

“2021 yılı zararı 60 milyar TL’ye ulaştı”


• BOTAŞ, 2017 yılında Türkiye Varlık Fonu bünyesine alındı. 2018 yılından bu yana zararda. Bu köklü ve stratejik kuruluşun 2021 yılı zararı 60 milyar TL’ye ulaştı.) Türkiye’de konut sektörüne verilen doğalgazın sübvanse edildiği de biliniyor.

Doğalgaz kesintisi: Ucu ucuna idare ediliyor, basınç düşerse ülke kitlenir!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.