Yabancılara konut satışı rekor kırdı: İran, Irak ve Afganlar akın etti!

Yabancılara konut satışı aralıkta 7841 adetle rekor kırarken, Antalya’da satılan her beş konuttan birini yabancılar aldı. Antalya’da 2021’de yabancılara 12 bin 384 konut satıldı. 9 yılda Antalya’da yabancılara toplam konut satışı 64 bin 229’a ulaştı. Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam, Türk vatandaşlarının artık konut almakta zorluk çektiğini, TL’deki değer kaybıyla birlikte yabancıların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

yabancılara konut satışı

Türk Lirası’ndaki değer kaybı ve 250 bin dolarlık gayrimenkul alanlara vatandaşlık verilmesi düzenlemesi, yabancılara konut satışında rekorları beraberinde getirdi.

TÜİK verilerine göre, 2021 yılı Aralık ayında yabancılara konut satışı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 77,1 oranında artarak 7 bin 841 adetle aylık bazda rekor kırdı. Bir önceki rekor, 7 bin 363 adetle Kasım 2021’de kırılmıştı.


Kasım ve aralık ayları, TL’de tarihi değer kayıplarının yaşandığı aylar olarak kayıtlara geçmişti.

2021 yılının genelinde de yabancılara konut satışı, 58 bin 576 adetle rekor kırdı. 2020’de rakam 40 bin 812 olmuştu. Yıllık artış oranı yüzde 43,5 oldu.

Antalya’da yabancıların payı çok yüksek

Türkiye genelinde 2021 yılında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 3,9 oldu.

Türkiye’de turizmin başkenti Antalya’da ise 2021 yılındaki toplam konut satışları içinde yabancılara satış oranı yüzde 18,6 oldu. 2020’de bu oran yüzde 12,1 idi.

Antalya’da 2021’de toplam 66 bin 691 konut satılırken, bu konutların 12 bin 384’ünü yabancılar aldı. 2020’de Antalya’da toplam konut satışı 63 bin 898, yabancılara satış 7 bin 735 idi.

Antalya’da aralık ayında yabancılara 10 bin 151 adet konut satılırken, yabancılara satış sayısı 1827 oldu. Toplam satış içinde yabancılara satış oranı aralıkta yüzde 18 olarak kayıtlara geçti.

2013-2021 döneminde 9 yılda Antalya’da yabancılara toplam konut satışı 64 bin 229’a ulaştı.

İstanbul yabancılara konut satışında ilk sırada!

Aralık ayında yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 3 bin 300 konut satışı ile İstanbul aldı.

2020’de 19 bin 175 olan İstanbul’da yabancılara konut satış sayısı, 2021’de 26 bin 469 adete yükseldi.

2021 yılında İstanbul’da toplam konut satışları içinde yabancıların payı yüzde 9,6 oldu. Bu oran 2020’de yüzde 7,2 olmuştu.

2013-2021 dönemindeki 9 yılda Türkiye genelinde yabancılara toplam konut satışı 278 bin 927 adet oldu.


Cari açık finansmanında payı en yüksek

Merkez Bankası verilerine göre, yabancıların gayrimenkul alımlarından kaynaklı Türkiye’ye para girişi, 2021 yılının 5 milyar 157 milyon dolar oldu.

Bu dönemde Türkiye’ye net doğrudan yatırım girişinin 6 milyar 282 milyon dolar ve cari açığın da 10,8 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, toplam net doğrudan yatırım ve cari açık finansmanı içinde gayrimenkulün yüksek bir paya sahip olduğu görülüyor.

Antalya’da ev fiyatları ikiye katlandı

antalya ev fiyatları

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam), sahibinden.com ilan verilerini kullanarak hazırladığı rapora göre, konut fiyatları son bir yılda Türkiye genelinde yüzde 91 oranında artarken, bu artış oranı Antalya’da yüzde 106,3 oldu.

2020’de ortalama 388 bin TL olan Antalya’da 100 metrekare konut fiyatı, 2021’de 800 bin TL’ye yükseldi.

Yine Betam raporuna göre, Türkiye genelinde Kasım 2021’de konut kiraları yıllık ortalama yüzde 63,7 olurken, Antalya kira artışında yüzde 79,2’lik oranla Türkiye’de birinci oldu.

İkinci sırada ise, yüzde 78,8’lik oranla İstanbul geldi.

“Vatandaşımız almakta zorlanıyor”

Antalya’da yabancılara konut satışlarındaki artışı, Antalya Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Şeref Sağlam Sözcü‘ye değerlendirdi.

Antalya’ya yabancılara konut satışında ilk üçte Rusya, İran ve İngiltere vatandaşlarının olduğunu belirten Sağlam, Almanların, Amerikalıların ve Avusturyalılar başta olmak üzere dünya genelinde birçok ülkeden artan yoğunlukta ilgi olduğunu söyledi.

Pandemi ve TL’deki değer kaybıyla İngilizlerin ilgisinin çok arttığını söyleyen Sağlam, Arap ülkelerinden de yoğun ilgi olduğunu dile getirdi.

Türk vatandaşlarının yatırım yapmakta zorluk çektiğini ve Antalya’da konut satışlarında artık yabancıların ağırlıkta olduğunu belirten Sağlam, “Yabancıların aşırı yüksek talebi var. Sadece deniz kenarındaki yerlerden değil iç bölgelerden de konut alıyorlar” dedi.

Yabancıların artan ilgisinin ve döviz kurlarındaki artışın, konutta satış ve kira fiyatlarını da ciddi şekilde yukarı ittiğini belirten Sağlam, artık ilanların İngilizce ve Farsça olduğuna dikkat çekti.

Türkiye genelinde en çok İranlılar konut satın aldı

Türkiye genelinde aralıkta yabancılar 7 bin 841 adet konut satın alırken, İran uyruklular 1462 adetle ilk sırada yer aldı. Irak uyruklular 1039 adetle ikinci, Ruslar 885 adetle üçüncü oldu.


2021 toplamında ise 10 bin 56 adetle İranlılar Türkiye’de konut alımında ilk sırada yer alırken, 8 bin 661 adetle Iraklılar ikinci, 5 bin 379 adetle Ruslar üçüncü, 2 bin 762 adetle Afganlar dördüncü, 2 bin 358 adetle Almanlar dördüncü oldu.

Dünyada konut fiyatlarının en çok arttığı 10 şehirden 3’ü Türkiye’de!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.