5 Adımda E-Ticaret Sitesi Kurmak

Bir iş fikri bulmak ve işinizi kurmak zor ve zaman alıcı bir süreç olabilir. Neyse ki, ürün veya hizmetlerinizi çevrimiçi olarak satmak için bir e-ticaret web sitesi kurmayı öğrenmek artık oldukça kolaydır.

e-ticaret sitesi

Modern e-ticaret platformları, ekonomik ve son derece kullanıcı dostu olup, yalnızca birkaç tıklamayla e-ticaret işiniz için özel bir web sitesi oluşturmanıza olanak tanır. Çoğu e-ticaret platformu güvenli ödemeler, kargo ve pazarlama gibi temel unsurları da planlarında sunar. Bu sayede profesyonel görünümlü bir e-ticaret web sitesi kurmak için herhangi bir kodlama deneyimine ihtiyacınız olmaz.

E-ticaret sitesi kurma ile ilgili daha fazla bilgi mi öğrenmek istersiniz?

Bir e-ticaret web sitesi oluşturmaya kurmaya yönelik kılavuzumuz, çevrimiçi satış yapmaya başlayabilmeniz için e-ticaret web sitenizi oluşturmak için bilmeniz gereken her şeyde size yol gösterecektir.

5 Adımda E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

1. Bir isim seçin ve alan adınızı alın

Alan adınız (URL olarak da adlandırılır) web adresinizdir. Bu, e-ticaret web sitenizin internetteki “ev”idir ve alışveriş yapanların web sitenizi ziyaret etmek için tarayıcı çubuğuna girdiği şeydir.

İyi bir alan adı seçmek, hem markanız hem de genel başarınız için önemlidir. Bu yüzden mümkünse, sattığınız ürünle yakından bağlantılı bir işletme ve alan adı seçmeniz gerekir. İşletmenize ve alan adınıza açıklayıcı anahtar kelimeler eklerseniz, müşterileriniz ne sattığınızı önceden bilir ve bu, işletmenizin SEO stratejisi için çok önemli olan arama motorlarında iyi bir sıralama elde etmesine yardımcı olur.

Örneğin, organik bal konusunda uzmansanız, “organik bal” içeren isimler arayabilirsiniz. Özellikle niş bir işiniz varsa, e-ticaret web siteniz için anahtar kelime odaklı bir isim bulmak oldukça kolaydır.

Alan adı için fikir bulduysanız, alan adınızı Türkiye’nin, en popüler alan adı kayıt kuruluşlarından biri olarak kabul edilen Atak Domain üzerinden satın alabilirsiniz. Alan adı fikrinizi Atak Domain sitesinde sorgulama barına girdiğinizde, alan adınızın müsait olup olmadığı karşınıza çıkacak sayfada size gösterilecektir.

alan adı kayıt

Alan adınız zaten alınmışsa, Atak Domain .net veya .co gibi seçenekler veya alternatif alan adı uzantılarınızı görüntülemenizi sağlar. Mümkünse .com’a bağlı kalmak iyi bir fikirdir çünkü bu en yaygın ve güvenilir alan adı uzantısıdır. Ancak, belirli bir ismi kullanmak isterseniz ve .com alan adı alınmışsa, .net ve .co gibi seçenekleri de düşünebilirsiniz. Bu uzantıların dışındaki alternatifler aşağıdaki şekildedir:

.shop uzantısı

Bu alan adı uzantısı; ürün/hizmet satmaya karar verdiyseniz, mevcut bir web sitesi için alt alan adı olarak kullanılabilir, web sitenizin URL’sini görsel olarak daha çekici hale getirir, tüketiciler için nişinizi tanımlamanıza yardımcı olur ve potansiyel müşterilere kolayca ulaşmanızı sağlar.

.trade uzantısı

Bu sektöre özel alan adı uzantısı, çevrimiçi olarak mal, hizmet, para birimi ve bilgi ticareti yapmak isteyen girişimciler için uygundur.

.store uzantısı

Bu alan adı uzantısı; müşterilere ziyaret etmeden önce web sitenizin ne hakkında olduğunu söyler, kalabalık e-ticaret pazarında fark edilmenizi sağlar ve işinizi genişletmenize olanak tanır.

.boutique uzantısı

Modaya uygun ayakkabılar, tasarım giysiler veya birinci sınıf cihazlar mı satıyorsunuz? Bu alan adı uzantısı, markalarına ayrıcalık duygusu katmak isteyen şirketler için mükemmel bir seçim olabilir.

2. E-ticaret platformunuzu seçin

E-ticaret platformunuz, sitenizin çevrimiçi olarak “yaşadığı” yerdir ve aralarından seçim yapabileceğiniz birçok seçeneğiniz vardır.

  • Sınırlı özelliklere sahip ücretsiz e-ticaret platformları
  • WordPress gibi popüler CMS’lere üzerine kurabileceğiniz neredeyse ücretsiz e-ticaret mağazaları
  • Aylık veya yıllık ücretler ödeyerek kullanabileceğiniz popüler web sitesi oluşturucular

E-ticaret web sitenizi nerede kuracağınıza karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken bazı en iyi e-ticaret platformu seçeneklerinin detayları aşağıdaki gibidir:

E-ticaret özelliklerine sahip web sitesi oluşturucuları

Web sitesi oluşturucular, tam özellikli bir e-ticaret web sitesini hızlı bir şekilde başlatmanın en kolay yoludur. Bu çözümler çok sağlam ve genişletilebilirdir. Ayrıca güvenli ödemeler, e-posta pazarlaması ve çok kanallı satış desteği gibi güçlü yerleşik işlevler sunar. Bu çözümler ücretsiz değildir, ancak bütçe dostudur.

Atak Domain Hazır Site aracı, e-ticaret sitesi kurmak isteyenler için oluşturulmuş yüzlerce tema ile hiçbir teknik bilgiye ihtiyacınız olmadan dakikalar içinde e-ticaret sitenizi kurmanıza olanak tanır.

WordPress için e-ticaret eklentileri

WordPress platformu, dünyadaki e-ticaret web sitelerinin yarısından fazlasını yöneten bir güç merkezidir. WordPress neredeyse sınırsızdır; onunla her şeyi inşa edebilirsiniz ve işletmeniz için çok düşük maliyetli bir e-ticaret seçeneği olabilir. Sadece başlamadan önce bir alan adı ve hosting paketi almanız gerekir.

Atak Domain tek tıkla WordPress kurulumu yapabileceğiniz, WP’ye özel optimize edilmiş hosting planları ile sitenizi kolayca yönetmenize olanak tanır.

Ayrıca e-ticaret eklentilerini kullanarak herhangi bir WordPress web sitesine de çevrimiçi mağaza işlevselliği ekleyebilirsiniz:

WooCommerce: Ücretsiz WooCommerce eklentisi, WordPress web sitelerine eksiksiz e-ticaret işlevselliği ekler.

WP EasyCart: WooCommerce gibi, WP EasyCart da WordPress’e eksiksiz bir çevrimiçi mağaza özellikleri eklemenize olanak tanır.

BigCommerce: Özel e-ticaret platformu BigCommerce de WordPress’e bağlanabilir, böylece çok kanallı satış özelliklerini marka oluşturma bloguyla birleştirebilirsiniz.

3. E-ticaret web sitenizi planlayın ve oluşturun

Kullanacağınız e-ticaret platformuna karar verdikten sonra, e-ticaret web sitenizi oluşturmaya başlamanın zamanı geldi. Bunun için aşağıdaki öğe ve bilgileri toplamanız gerekir:

Logo ve marka görselleri

Tüm e-ticaret platformları, basit bir logo oluşturmanıza izin verir. Fakat daha yaratıcı bir şeyler yapmak isterseniz, ücretsiz logo şablonlarını kullanarak kendi logonuzu oluşturmak için Canva’yı da kullanabilirsiniz. Canva’da ayrıca, web sitenizi markalaştırmanıza yardımcı olmak için birçok telifsiz fotoğraflar bulunur. Ancak, kendi markalı görselleriniz hikayenizi daha etkili şekilde anlatacaktır.

Ürün fotoğrafları, açıklamaları ve verileri

Ürün bilgileri çoğu e-ticaret web sitesinde ön plandadır ve e-ticaret web sitesi oluşturmanın önemli bir parçasıdır. Aşağıda, web sitenize eklenecek bilgilerin bir kontrol listesini ve ürünleri etkili bir şekilde pazarlamanıza yardımcı olacak birkaç ipucu bulabilirsiniz:

  • Harika ürün fotoğrafları: Biraz yaratıcılık ve bir cep telefonu kamerasıyla harika ürün fotoğrafları çekebilirsiniz. Fakat birkaç açıdan fotoğraf çektiğinizden ve mümkünse ürünlerinizi kullanılırken gösterdiğinizden emin olun.
  • Ürün videoları: Ürün satmak için şık ve pahalı videolara ihtiyacınız yok. Özgün, gerçek dünya videoları kanıtlanmış satış araçlarıdır ve bunları cep telefonunuzla çekebilirsiniz.
  • Ayrıntılı ürün açıklamaları: Müşteri e-posta’larını ve aramalarını en aza indirmek mi istiyorsunuz? Her ayrıntıyı kapsayan harika ürün açıklamaları oluşturun. Sattığınız her ürünün boyutunu, ağırlığını, malzemesini ve sık sorulan soruların yanıtlarını ekleyin. Arama motoru sıralamasında yükselmenin mantıklı olduğu ürün başlıklarında ve açıklamalarında anahtar kelimeler kullanın.
  • Ürün seçenekleri: Boyut ve renk gibi seçenekler değişkenler olarak adlandırılır ve e-ticaret platformları, farklı boyut, renk vb. öğeler için birden çok değişken oluşturmanıza olanak tanır.
  • Ürün fiyatlandırması: Birçok e-ticaret platformu, tek ürün ve grup fiyatlandırma seçeneklerinin yanı sıra indirimli fiyatlandırma seçeneği de sunar. Bazıları raporlama için ürün maliyetlerinizi izlemenize bile izin verir.
  • Envanter: Her bir ürün için bir stok tutarı girin ve e-ticaret platformunuzda ürünler azaldıkça envanterinizi izleyin.

Hikayeniz

Bu, potansiyel alıcılarla bağlantı kurma şansınızdır, bu nedenle e-ticaret web sitenizdeki “Hakkımızda” bölümünün insanları etkilemesini sağlayın. Bu alanı fotoğraflar ve videolarla süsleyin.

Müşteri hizmetleri sayfaları

Mükemmel müşteri hizmeti, alışveriş yapanların geri gelmesini sağlar, bu nedenle beklentileri net bir şekilde belirlemek için e-ticaret web sitenizin müşteri hizmetleri sayfasını kullanın.

Blog içeriği

E-ticaret web sitenizin arama motoru sıralamalarını yükseltmenin harika bir yolu da blog yazmaktır. Blog gönderileri, genel pazarlama stratejinizin bir parçasıdır.

Kullanıcı dostu navigasyon

E-ticaret web sitesi menüleriniz, alışveriş yapanların mağazanızda, blog’unuzda ve web sitesi içeriğinizde kolayca gezinmesine yardımcı olur. Çoğu e-ticaret web sitesi, altbilgi menüleri ve bazen üst ve kenar çubuğu menüleriyle birlikte bir ana menü çubuğu oluşturmanıza izin verir.

4. Ödeme, vergi, gönderim ve pazarlama araçlarını ayarlayın

E-ticaret web sitenizi oluştururken bu görevleri nasıl ele alacağınız, e-ticaret platformunuza bağlı olacaktır. BigCommerce ve Shopify gibi hepsi bir arada çözümler, yerleşik ödeme işleme, vergi hesaplamaları ve pazarlama araçlarıyla birlikte gelir. Diğer araçların çoğu, bu görevleri yerine getirmek için birkaç dış hizmetin entegre edilmesini gerektirir.

Açıkçası, bu adımda harcanan süre, seçtiğiniz e-ticaret platformuna bağlıdır. Tüm pazarlama özellikleriyle bir e-ticaret sitesi oluşturmak, özel e-ticaret platformlarıyla çok kolaydır. Diğer platformları kullanırsanız daha fazla zaman, çaba ve belki de para harcayabilirsiniz.

5. Test edin ve başlatın

E-ticaret web sitenizi oluşturmanın son adımı, birkaç test siparişinin işlenmesiyle başlar. Her e-ticaret platformu, testi farklı şekilde ele alır; ancak tümü, sistem üzerinden birkaç lansman öncesi test emri çalıştırmanıza izin verir. Bu siparişler, ödeme işlemcinize bağlanır, ancak kartınızdan ücret almaz. Başarılı bir şekilde birkaç test siparişi gönderdikten veya e-ticaret web sitenizde gezinirken fark ettiğiniz herhangi bir hatayı çözdükten sonra bu, hazır olduğunuz anlamına gelir.

Tabii ki, e-ticaret web sitenizi başlatmak, anında satış yapmak anlamına gelmez. Arama motorlarının yeni çevrimiçi mağazanızı bulması ve dizine eklemesi zaman alır. Google’ın Arama Konsolunda yeni e-ticaret mağazanızı doğrulayarak ve e-ticaret platformlarının bu amaç için sağladığı bir XML site haritası yükleyerek bunu hızlandırabilirsiniz.

Bu arada, çevrimiçi mağazanız yayına girdiğinde, bunu duyurmak için sosyal medyayı ve Google Adwords reklamlarını da kullanabilirsiniz.

Özetle diyebiliriz ki, bir e-ticaret web sitesi oluşturmak gerçekten hiç olmadığı kadar kolaydır. On yıl önce, bir çevrimiçi mağaza kurmak, her şeyin çalışması için biraz teknik beceri ve birkaç entegrasyon gerektiriyordu. Ancak günümüzün modern platformları, süreci hızlı ve sorunsuz hale getirir. Oluşturulacak birkaç ürün sayfanız varsa, e-ticaret sitenizi bir gün veya daha kısa sürede hazır ve çalışır duruma gelebilirsiniz.

Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.